Skip to content Skip to footer

Ben ik gehackt?

De kans dat je gehackt bent is helaas een reële kans waar je rekening mee moet houden. Maar hoe weet je dan of je bent gehackt? Daar heb ik wat voor tips voor gevonden. Bovendien heb ik advies voor als je inderdaad bent gehackt, zodat je weet wat je hierna moet doen en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.

Ben je gehackt?

Als eerste wil je natuurlijk weten of je bent gehackt of niet, vaak merk je dit namelijk niet meteen. Als je computer niet meer werkt dan kan het vrij duidelijk zijn, maar soms heb je geen idee. Per manier van hacken heb ik dus enkele manieren waarop je kunt bekijken of je bent gehackt.

E-mail

Je krijg veel betrouwbare informatie via de mail, dus je wilt zeker niet dat deze is gehackt. Maar bij zowel Microsoft als Google kun je controleren wat de fysieke locaties waar er is ingelogd op jouw email. Dit kun je vinden bij de email instellingen. Als je hier onbekende locaties tussen ziet staan dan ben je waarschijnlijk gehackt.

Wie heeft er ingelogd in mijn Gmail?

Als je Gmail hebt geopend en je links en je hebt jouw postvak Inbox voor je kun je rechtsonder op Detail klikken om te zien op welke locaties met jouw account is ingelogd. Bovenaan bestaat ook de optie om op alle account uit te loggen.

Op welke pc, smartphone of tablet ben ik ingelog in gmail

Wie heeft er ingelogd in mijn Outlook.com, Hotmail of Live account?

Als je een Hotmail e-mailadres, Live.com of Outlook.com kun je ook zien waar er op jouw account is ingelogd. Op onderstaande site kun je inloggen en nagaan voor jouw account:

Recente activiteiten Outlook account

Social media

Het hacken van jouw social media kun je ontdekken doordat er gegevens van jouw veranderen. Als jouw wachtwoord of gebruikersnaam ineens veranderd ben je waarschijnlijk gehackt, maar ook als jouw verjaardag verandert ben je waarschijnlijk gehackt. Wat je ook kunt vinden is dat je vriendschapsverzoeken hebt verstuurd maar dit niet zelf hebt gedaan, of er zijn ineens berichtjes verstuurd en posts gemaakt wat jij niet hebt gedaan.

Jouw mobiel

Drie manieren die aanduiden dat jouw mobiel gehackt is, is dat er ineens vreemde apps geïnstalleerd zijn, de batterij verdacht snel leegloopt of dat er ineens rare pakjes bij je thuis worden bezorgd.

Jouw computer

Bij een computer is het allemaal wat moeilijker om erachter te komen of je bent gehackt of niet. Het kan soms heel subtiel zijn en dat je het dus niet opvalt. Wanneer jouw computer moeilijk opstart of je niet bij je bestanden kan dan kan dit komen door hacken, maar het kan ook zo zijn dat je computer gewoon slecht functioneert. Hierdoor is het bij een computer heel belangrijk om hacken zoveel mogelijk te voorkomen met bijvoorbeeld een goede gratis virusscanner.

Jouw bank account

Gelukkig wordt je bank account niet zo snel gehackt, maar het is natuurlijk niet onmogelijk. Je kunt herkennen aan verdachte betalingen die je niet zelf hebt gedaan en over het algemeen het verdwijnen van geld. Wanneer je dit opmerkt is het slim om meteen aan de bel te trekken bij jouw bank en meld dit bij de Fraudehelpdesk. Dit geldt overigens voor elke vorm van digitale fraude.

Wat is hacken en hoe erg is het?

Veel mensen hebben nog een soort van doembeeld bij hacken, maar vaak heb je er zelf niet veel last van. Het idee dat hacken ervoor zorgt dat je al je geld kwijtraakt of je computer crasht is meestal niet waar. Maar wat houdt hacken dan wel in?

Spionage hacken

Van deze hackers heb je zelf niet eens last van, hoogstwaarschijnlijk dan, aangezien ze voor overheden werken. De Chinese overheid kan bijvoorbeeld gegevens verzamelen van Amerikaanse inwoners om zo meer informatie te winnen over de Amerikaanse overheid. Als gewone burger zal er bij jou waarschijnlijk niet veel te vinden zijn.

Hacken met de bedoeling van pesten

Er zijn ook mensen die hacken gewoon om andere mensen te stangen, zo kunnen ze ervoor zorgen dat jouw telefoon snel leegloopt of jouw computer sloom werkt.

Crimineel hacken

Dit is de manier van hacken waar we allemaal bang voor zijn en waar we aan denken als we denken aan hacken. Deze hackers willen geld verdienen en kunnen bijvoorbeeld jouw gegevens stelen om ze door te verkopen op the dark web. Dit is natuurlijk wel heel naar en kan je geld kosten.

Wat moet je doen als je bent gehackt?

Als je nu enkele tekenen van gehackt zijn herkent dan zijn dit de stappen die je moet ondernemen

Herinstalleer het apparaat

Als eerste wil je dus op jouw computer bijvoorbeeld Windows opnieuw installeren en op jouw telefoon wil je Android er opnieuw opzetten. Zo zorg je ervoor dat alle virusprogramma’s of malware van het apparaat af is. Voordat je dit doet is het handig om een back-up van al jouw bestanden te maken.

Verander al jouw wachtwoorden

Je moet echt al jouw wachtwoorden veranderen, niet alleen van het account dat gehackt is. Hackers hebben vaak toegang tot meerdere accounts, vooral als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Verander dit dan ook meteen en gebruik andere variaties van je wachtwoord voor verschillende accounts. Je kunt makkelijk hele ingewikkelde wachtwoorden genereren met wachtwoordmanagers.

Zorg voor een goed antivirusprogramma

Als je van de hackers af bent dan is het ook belangrijk om dit zo te houden, kies dus voor een goed antivirusprogramma en voer hiermee regelmatig scans uit om te controleren of er niks raars of je computer zit.

Tips voor het voorkomen van gehackt worden

  • Download niet zomaar bestanden en programma’s van het internet
  • Open niet alle links van onbetrouwbare bronnen
  • Kies voor sterke wachtwoorden en heb verschillende wachtwoorden
  • Voer beveiligingsupdates zo snel mogelijk uit
  • Gebruik publieke wifi niet voor het bekijken van mail, inloggen op je bankaccount en dergelijke
  • Wees voorzichtig met het delen van informatie op social media

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.