Skip to content Skip to footer

De 5 beste wachtwoordmanagers

Hoe werkt een wachtwoordmanager? Een wachtwoordmanager is een programma dat je moet vergelijken met een kluis. In deze kluis bewaar je je wachtwoorden. Deze kluis wordt ook weer beveiligd met een zogenaamd hoofdwachtwoord. Je hoeft dus nog maar één wachtwoord te onthouden. Er zijn er op het internet verschillende te vinden, alleen werken ze net allemaal even anders. We zetten ze op een rijtje, zodat je zelf kunt bepalen welke manager voor jou het beste werkt.

KeePass

KeePass is een populair, gratis en veel gebruikt programma dat geschikt is voor alle Windows versies. Je kunt kiezen voor een ‘portable’ en een ‘niet- portable’ versie. Als je de portable versie gebruikt, kun je deze op een usb- stick installeren en heb je je wachtwoorden altijd bij de hand. De niet- portable versie installeer je op een computer. Je maakt eerst een database aan. Deze database moet beveiligd worden met een hoofdwachtwoord. In de database vind je een aantal groepen waar je wachtwoorden in kunt bewaren, bijvoorbeeld: internet, e-mail en netwerk. Uiteraard kun je zelf ook groepen toevoegen of verwijderen. Vervolgens is het een kwestie van invoeren en opslaan.

Hieronder een screenshot van KeePass:

De wachtwoordmanager keepass

1Password

Deze applicatie richt zich voornamelijk op OS X en iOS (maar is ook uitvoerbaar in Windows en Android). Het programma werkt ongeveer hetzelfde als KeePass. Je maakt eerst een database aan die je beveiligd met een hoofdwachtwoord. Als je alle stappen hebt uitgevoerd, verschijnt het programma als icoontje in je bureaublad. Je kunt in dit programma heel eenvoudig een wachtwoord toevoegen. 1Password heeft eveneens verschillende groepen gemaakt, waar je wachtwoorden kunt toevoegen. Het voordeel van dit programma is dat het zeer gebruiksvriendelijk is. Nadeel is dat het niet gratis is.

Dashlane

Dashlane heeft zowel een betaalde als een gratis versie. Dashline slaat de wachtwoorden online op, dus je hoeft niet om een usb- stick te denken, je kunt er altijd bij. Dashlane biedt een aantal extra’s die je bij andere managers niet vindt. Zo kun je met één klik al je wachtwoorden automatisch veranderen en krijg je automatisch bericht als er bij een site waar je een account hebt en hack heeft plaatsgevonden. In de betaalde versie kun je de wachtwoorden ook via een app op je telefoon benaderen.

LastPass

Evenals Dashlane slaat ook LastPass al je wachtwoorden online op. LastPass werkt volgens het ‘zero knowledge principe’: alle wachtwoorden worden op je computer versleuteld, voordat ze worden geüpload naar de servers van LastPass. Het voordeel hiervan is dat Last Pass je wachtwoorden ook niet kent. Mocht de server van LastPass gehackt worden, dan zijn je wachtwoorden nog altijd veilig. LastPass is in principe gratis, maar mocht je gebruik willen maken van extra functies, dan kun je een betaalde versie aanschaffen.

PassPack

Ook PassPack is een online wachtwoordmanager die werkt volgens het “zero knowledge principe”. Bij PassPack moet je eerst een account aanmaken op hun website. Deze website fungeert als een startpagina, want van hieruit navigeer je naar websites en laat je PassPack de wachtwoorden invullen. Door veel gebruikte accounts een ster te geven, vind je die wachtwoorden sneller terug. Daarbij kun je je inloggegevens met derden delen en het programma zelf wachtwoorden aan laten maken. Passpack is volledig gratis.

Genereer een moeilijk wachtwoord met Passpack:

Moeilijk wachtwoord maken

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.