Skip to content Skip to footer

Het moment om je bedrijf toekomstproof te maken

Is je bedrijf klaar voor de toekomst, of werk je nog uit archiefkasten? De meeste organisaties zitten hier tussenin. Je kunt je bedrijf op 1001 manieren vernieuwen. Maar het is belangrijk om te kiezen voor een duurzame verbetering van je bedrijf. Je bent natuurlijk niet van plan om geld te storten in een verbetering die er over een jaar niet meer toe doet. Daarom: 3 tips om je bedrijf écht toekomstproof te maken. 

Zorg voor goed relatiebeheer 

Zonder relaties zou je bedrijf niet bestaan. Onder relaties vallen klanten, maar ook bijvoorbeeld leveranciers, medewerkers en zelfs sollicitanten. Maar hoe haal je het beste uit je relaties? Heel eenvoudig: door ze centraal te stellen in je bedrijfssoftware. 

Door een goed CRM-systeem te implementeren, zorg je ervoor dat je klantbeheer de basis wordt van al je bedrijfsprocessen. CRM staat voor Customer Relationship Management. Met CRM-software kun je je klantbeheer centraal en duidelijk vastleggen. Zo kun je je klanten het beste van dienst zijn. En dat is erg belangrijk: het voor een ontevreden klant heel makkelijk om over te stappen naar de concurrent. 

Digitaliseren en automatiseren in de breedte

Het fundament voor een toekomstbestendig bedrijf is digitaliseren en automatiseren. Dat betekent dat je je bedrijfsprocessen niet meer op de ‘ouderwetse’ manier doet. Door te digitaliseren verplaats je je documenten van de archiefkast naar de cloud. Proces-automatisering zorgt er daarnaast voor dat terugkerend administratieve taken worden geautomatiseerd.  

De voordelen? Ruimtebesparing en kostenbesparing: je hoeft de boel niet meer te printen. Maar het belangrijkst: je medewerkers hebben ineens tijd voor andere dingen, omdat ze niet meer steeds herhalende taken hoeven uit te voeren. 

Digitaal ondertekenen 

Digitaal ondertekenen is onmisbaar voor een efficiënte organisatie. Het is niet meer van deze tijd om een document te printen, ondertekenen, scannen en weer te mailen. Daarom is het van belang om je te oriënteren op e-ondertekenen. 

Deze manier van ondertekenen is tegenwoordig zelfs veiliger dan een handtekening met pen en papier. Hoe kan dat? Doordat er een digitaal certificaat aan de digitale handtekening hangt, kan het document of de handtekening niet worden vervalst. Past iemand het document aan na een e-handtekening? Dan is de handtekening niet meer geldig. 

Maak je klaar voor de toekomst!

Er zijn veel manieren om je bedrijf toekomstproof te maken. Zorg er wel voor dat je voor de beste manier kiest. Zo kun je een goede slag slaan en blijf je concurrenten voor. Als je voor een van deze drie verbeteringen kiest, zit je sowieso goed:

  • CRM-software als basis van je bedrijfsprocessen;
  • Digitaliseren en automatiseren voor minder administratief werk;
  • E-handtekening voor veilige en snelle ondertekening. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.