Skip to content Skip to footer

4 zoekmachines die iedereen zou moeten kennen

Je zou het bijna vergeten, maar er zijn wel degelijk alternatieven voor de zoekmachine Google. De Bings en de Yahoo’s laten we hierbij even achterwege en we hebben het over vier minder bekende zoekmachines. Zoekmachines die toch wel wat te betekenen hebben of hadden. Heb jij al gehoord van Blockchair of kan je je AltaVista nog herinneren? Ontdek er hieronder alles over.

DuckDuckGo: een privacyvriendelijk alternatief voor Google

De zoekmachine DuckDuckGo werkt op een andere manier dan Google en is hierdoor veel privacyvriendelijker. In tegenstelling tot Google verzamelt het geen persoonlijke informatie. Google gebruikt deze informatie om betere zoekresultaten weer te geven, maar dat doet DuckDuckGo niet. Het gevolg is dat alle gebruikers dezelfde zoekresultaten te zien krijgen.

In de praktijk is DuckDuckGo gebouwd op de API’s van andere zoekmachines en is het een samenraapsel van onder meer de resultaten van Yahoo en Wolfram Alpha, hoewel DuckDuckGo ook een eigen spider gebruikt. Om volledig anoniem het web te verkennen, maakt men gebruik van het Tor-netwerk.

Blockchair: maakt het doorzoeken van blockchains eenvoudiger

Klassieke zoekmachines als Google maken de informatie die op het internet terug te vinden is toegankelijk en vindbaar. Dat is nodig, want anders zou niemand zijn weg vinden op het wereldwijde web. Met de komst van cryptomunten en blockchains, digitale grootboeken waarop alle transacties transparant worden genoteerd, zijn er nieuwe behoeften ontstaan. Zoals de behoefte om ook de onophoudelijke stroom aan transacties die in dat grootboek verschijnen te doorzoeken.

Blockchair is de eerste zoekmachine waarmee je meteen in verschillende blockchains kan zoeken. Het biedt ook API-mogelijkheden en tools aan om informatie eenvoudiger te doorzoeken en te analyseren. Platforms als Bitcoin Trader, een gerenommeerd en transparant handelssysteem om in cryptomunten te beleggen, kunnen deze informatie gebruiken om trends op te merken en bijvoorbeeld investeringsbeslissingen te nemen.

Ecosia: het milieuvriendelijke alternatief voor Google

Het bedrijf achter de zoekmachine Ecosia werkt samen met Wereld Natuur Fonds en schenkt tachtig procent van zijn winst aan de bescherming van het regenwoud en het planten van nieuwe bomen. In de praktijk maakt het gebruik van de zoekresultaten van Bing. Recent bereikte het bedrijf een mijlpaal toen het bekendmaakte dat het al 100 miljoen bomen had geplant. In werkelijkheid zijn dat er nog meer, maar het bedrijf telt enkel bomen mee die drie jaar in de grond zitten.

AltaVista: de vergane glorie waar het ooit mee begon

Velen denken dat Google de allereerste zoekmachine was, maar die eer gaat naar AltaVista. AltaVista ontstond in 1995, de voorloper van Google ontstond een jaar later. Bijzonder aan AltaVista is dat het niet echt ontstond omdat iemand het een goed idee vond om een zoekmachine te maken. Wel omdat het hardwarebedrijf Digital een uitdaging wilde om de mogelijkheden van zijn gloednieuwe supercomputer te testen. Het volledige internet in kaart brengen vond men een ambitieuze doelstelling. Uiteindelijk zag men in dat een digitale kaart van het internet voor iedereen nuttig was en maakte men de zoekmachine openbaar.

Hoewel AltaVista de eerste zoekmachine was en ooit een marktaandeel van 100% had, moest het in Google zijn meerdere erkennen. Dat komt omdat Google er beter in slaagde om relevante informatie als eerste weer te geven. Google hield onder andere rekening met de zogeheten autoriteit van een website, terwijl AltaVista enkel rekening hield met hoe vaak jouw zoekterm op een website werd gebruikt. Dat werkte keyword stuffing in de hand. In juni 2013 werd de zoekmachine definitief uit de lucht gehaald. De later ontwikkelde vertalingssoftware Altavista BabelFish, vernoemd naar de babelvis uit het Het transgalactisch liftershandboek van Douglas Adams, bestaat wel nog steeds.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.