Skip to content Skip to footer

Houd je persoonlijke informatie weg uit Google

Onze samenleving ontwikkelt in rap tempo, ook op het gebied van technologie. Een bijkomstigheid daarvan is dat een groot deel van ons leven zich online afspeelt. Denk aan social media, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van internetbankieren, fora en cloudtoepassingen. Is VPN de juiste oplossing voor je? Wat zie je al je je eigen naam Googled? Of die van je partner? En hoe zit het eigenlijk met je woning op Google Streetview?

In dit artikel gaan we in op wat je kan doen als consument om je gegevens van Google weg te houden of te laten verwijderen.

Gegevens uit Google laten verwijderen

De zoekmachine van Google doet niets meer of minder dan het indexeren van webpagina’s. Wat je op Google aantreft is dus een verzameling van gegevens waar zij niet direct invloed op hebben, maar in beheer is van websiteeigenaren. De eerste stap om gegevens te verwijderen is het zoeken van contact met de eigenaar van de webpagina waar jouw persoonlijke gegevens op staan. Als het moeilijk is om gegevens van de eigenaar van een site te achterhalen kun je SIDN raadplegen. Als je contact met de site hebt gehad en zij hebben de gegevens verwijderd, moeten jouw gegevens in Google op den duur niet meer zichtbaar zijn.

Als de gegevens door de site eigenaar zijn verwijderd, maar je ziet nog steeds je persoonlijke gegevens in Google, dan kun je Google een verzoek sturen om te ‘recrawlen’, door gebruik te maken van Google’s ‘Public Removal Tool’.

Wanneer de site eigenaar weigert om je gegevens te verwijderen, is er, uitzonderingen daargelaten, weinig dat je nog kunt doen. De uitzonderingen waarbij Google je zou kunnen assisteren zijn de volgende:

  • Je Burger Service Nummer is openbaaar
  • Je bankgegevens of creditcardgegevens zijn gepubliceerd
  • Een afbeelding van jouw unieke handtekening is geupload
  • Je naam wordt in verband gebracht spam, dan wel pornografische inhoud

Overige Google producten

Mocht er gevoelige informatie op Google Maps over jou staan, dan kun je Google verzoeken dit aan te passen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jouw gegevens worden vermeld bij een bedrijf welke niet van jou is. Je kunt dit (laten) aanpassen door dit meteen zelf te doen, of gebruik te maken van de optie ‘probleem melden’.

Hetzelfde geldt voor Google Street View, wanneer je niet wilt dat bijvoorbeeld je nummerbord wordt gekoppeld aan je adres. Ondanks de inspanningen van Google om dit soort gegevens te ‘blurren’ kan het zijn dat er onverhoopt informatie beschikbaar is waarvan jij dat liever niet deelt. Je kunt Google verzoeken dit alsnog te blurren door een verzoek in te dienen, via ‘probleem melden’ en de optie te kiezen die betrekking heeft op privacy.

Voorzorgsmaatregelen

Het is verstandig te beseffen dat reacties en berichten op fora en social media niet zonder meer verwijderd kunnen worden en dus ook beschikbaar zijn voor mensen met minder correcte intenties of bijvoorbeeld potentieel nieuwe werkgevers. Vergewis je ervan dat de gegevens die je openbaar deelt, dan ook gegevens zijn die je in de toekomst niet in de problemen kunnen brengen.

De beste manier om informatie weg te houden, is natuurlijk om het niet te delen. Gezien een groot deel van ons leven zich online afspeelt en we regelmatig fraudegevoelige informatie (bijvoorbeeld creditcardgegevens, NAW-gegevens en het delen van foto’s op social media) delen, is het raadzaam de mogelijkheden van een VPN te onderzoeken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.