Skip to content Skip to footer

5 manieren waarop cybercriminelen in 2022 jouw gegevens kunnen stelen en de oplossingen

Cybercriminelen bedenken steeds weer iets nieuws om jou, als nietsvermoedend slachtoffer om de tuin te leiden. Dat leidt in de media tot een storm aan waarschuwingen, zoals ‘klik niet hierop’ of ‘trap hier niet in!’ Wat zijn de meest opvallende trends van de laatste jaren en maanden op het gebied van cybercriminaliteit en vooral: hoe voorkom je dat jouw gegevens besmet raken met een digitaal virus?

Hoe voorkom ik malware?

Voordat we je de laatste trends op het gebied van cybercriminaliteit geven, willen we je een paar veiligheidstips geven. Natuurlijk zijn virusscanners daarbij onmisbaar. Deze geven een waarschuwing als er malware wordt gedownload op je toestel of pc en kunnen het zelfs blokkeren of verwijderen. Zo nu en dan een scan uitvoeren om je apparaat op te schonen is ook zeker aan te raden. Sommige virussen maken je computer ook slomer.

Het is ook aan te raden om je apparaten regelmatig te updaten. Verder is het goed om zo weinig mogelijk verbinding te maken met openbare wifi-netwerken en misschien je apparaten te beschermen met een VPN, die een anonieme verbinding legt met een ander IP-adres. Verder is het natuurlijk goed altijd kritisch te zijn op smsjes, e-mails en telefoontjes. Hieronder vind je een paar voorbeelden van wat cybercriminelen kunnen doen.

Het slimme huis en Internet of Things

In 2022 zal het zogenoemde Internet der Dingen Internet of Things) steeds gangbaarder worden. Dat zijn slimme apparaten die werken via het internet. Denk bijvoorbeeld aan een slimme speaker die je stem herkent of een slimme thermostaat. Als een hacker jouw netwerk binnendringt het het dus meteen toegang tot een heleboel gegevens. Een voorbeeld is alles wat je slimme speaker weet maar ook aan toegang tot zoiets als een beveiligingscamera. Jet huis beveiligen doe je dus niet alleen meer tegen fysieke inbrekers in 2022.

Cyberaanvallen op je mobiele telefoon

We doen steeds meer op onze mobiele telefoon en het is dus niet verwonderlijk dat hackers het daarom gemunt hebben op onze mobiele toestellen in plaats van de pc of laptop. Het kan gaan om malware of andere virussen die je downloadt in de App Store tot het openen van phishing smsjes, e-mails of zelfs echte personen die zich voordoen als een bekende van  jou met een nieuw nummer op Whatsapp en je geld willen aftroggelen. Virusscanners op je mobiele telefoon zijn daarom ook zeker geen overbodige luxe.

Phishing bij zoeken naar zelftests

De coronapandemie was helaas ook voor die andere digitale virussen en hackers een periode van veel activiteit. Dat kwam doordat mensen meer tijd online besteedden bijvoorbeeld voor thuiswerk, maar ook doordat er nieuwe markten zijn aangeboord, waar de hackers op inspelen. Een van die markten is bijvoorbeeld het verkopen van beschermingsmiddelen tegen Covid-19 en sinds de opkomst van de besmettelijke omicronvariant zijn ook neppe zelftests en testuitslagen populair onder hackers. 

Het gaat dan om valse bestellingen waar betaald moet worden met PayPal tot het aanbieden van een neppe financiële compensatie voor bijvoorbeeld ondernemers waarmee malware op de telefoon of computer wordt gedownload.

Phishing met pakketbezorger

Misschien heb je het zelf ook al wel eens meegemaakt dat je een smsje kreeg van een pakketbezorger zoals DHL, waarin een pakket gevolgd kan worden. Cybercriminelen zetten in plaats van een link naar een track and trace een link naar malware waarmee gegevens gestolen kunnen worden. Het versturen van dit soort smsjes wordt ook wel smishing genoemd. Door te kiezen voor een bezorgdienst als neppe afzender, denken veel mensen dat het gaat om iets dat ze echt bij deze bezorger besteld hebben en is de kans dat ze erop klikken groot. Zeker nu de smsjes en e-mails en er steeds echter uitzien en er minder taalfouten in zitten, is de kans dat slachtoffer of de link klikken steeds aannemelijker.

Installeren van bestuurprogramma’s op afstand

Een trend waar de politie begin 2022 voor waarschuwde in Nederland was het downloaden van het programma Anydesk. Dat is een programma waarmee je van een afstandje iemands computer kunt besturen. Het is een programma dat bijvoorbeeld de helpdesk op kantoor gebruikt en in principe geen kwaad kan. Cybercriminelen gebruiken dit soort software omdat het volgens de Nederlandse politie steeds moeilijker wordt om geld los te peuteren bij slachtoffers. 

Meestal wordt de software op de computer geïnstalleerd via de telefoon door een neppe bankmedewerker maar in sommige gevallen kwamen de cybercriminelen gewoon aan de deur bij slachtoffers!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.