Skip to content Skip to footer

Zo houd je Instagram kindvriendelijk en veilig

Het is een van de bekendste socialmediaplatformen en heeft miljoenen gebruikers. Je wilt je kind de populaire app niet ontzeggen maar je maakt misschien wel zorgen over seksuele, discriminerende of anderzijds volwassen content die voorbij komt. Daarnaast kan iedereen elkaar berichten sturen of volgen. Gelukkig zijn er manieren om Instagram kindvriendelijk in te stellen.

Een jonge vrouw met zonnebril in een hoog opgesneden unitard zittend met haar ene been overeind en haar arm voor haar kruis. Foto heeft een gekleurd instagram filter

Leeftijd

Check ook onze 10 Snapchattips voor ouders!

Is jouw kind onder de dertien jaar? Dan kan en mag deze geen account aanmaken zonder jouw toestemming. Je kroost kan dit natuurlijk omzeilen door te jokken dat ze ouder zijn maar in sommige gevallen weet Instagram hun leeftijd al. Sinds 2012 is de social in handen van Facebook. Om daar een account aan te maken moet je ook je leeftijd invullen. Deze is automatisch bekend bij Instagram zodra je je hier wilt aanmelden.

Een meisje en jongetje zittend en bezig op mobieltjes. Het meisje lacht en de jongen is geconcentreerd.

Weet ook dat anderen het account op Instagram kunnen rapporteren als zij denken (of weten) dat de eigenaar te jong is. Als ouder moet jij in de biografie aangeven dat jij de beheerder bent als je een account hebt voor je zoon of dochter jonger dan dertien.

Krijgt je kind de melding dat ze te jong zijn of zijn ze gerapporteerd? Dan kan gevraagd worden een kopie van hun ID-bewijs te verstrekken om zo hun leeftijd te verifiëren.

Privacy: openbaar vs. privé-account

Je kinderen kunnen hun Instagram-account op privé zetten. Op deze manier moeten ze volgers goedkeuren en kunnen ze ook volgers verwijderen. Dit in tegenstelling tot een openbaar profiel waar iedereen alles van je zoon of dochter kan bekijken. Je kunt op elk willekeurig moment switchen van modus.

Dit is de 1 bij het artikel: zo houd je instagram kindvriendelijk en veilig.

Accounts blokkeren

Het volledig blokkeren van accounts is een fijne optie als je niet wilt dat bepaalde personen de online activiteiten van je kind kunnen zien. Ga hiervoor naar het profiel van degene die je wilt blokkeren, tik op de ‘…’ en kies voor ‘Blokkeren’. Er wordt geen notificatie verstuurd naar de geblokkeerde. Iemand deblokkeren gaat op dezelfde manier.

Comments: filteren, blokkeren en uitschakelen

Men kan onder elkaars foto’s reageren. Vaak is dit leuk, soms minder. Gelukkig valt dit op verschillende manieren te beheren zodat negatieve of seksuele reacties en pesterijen niet verschijnen.

Dit is de 2 bij het artikel: zo houd je instagram kindvriendelijk en veilig.

Filteren

Het platform biedt twee filteropties. Kies er bijvoorbeeld voor om aanstootgevende opmerkingen automatisch te verbergen. Daarnaast kan je met je kind een handmatig filter instellen. Zo bepalen jullie samen welke woorden, zinnen of emoji’s niet zichtbaar zijn onder zijn of haar berichten, verhalen, reels en livevideo’s. Ga hiervoor naar het Privacy-tabblad in de Instellingen en klik op ‘Opmerkingen’.

Blokkeren

Het is ook mogelijk om opmerkingen van specifieke accounts te blokkeren. Hiervoor ga je ook naar Instellingen > Privacy > Opmerkingen. Vervolgens kies je ‘Opmerkingen blokkeren van’ en selecteer je de accounts die je wil blokkeren.

Dit is de 3 bij het artikel: zo houd je instagram kindvriendelijk en veilig.

Uitschakelen

Bespreek met je kind wat hij of zij fijn vindt want een andere optie is het volledig uitschakelen van reacties. Dit kan achteraf of op voorhand. Wil je na het delen tóch geen comments? Klik dan op de drie puntjes ‘…’ boven de foto en kies ‘Opmerkingen uitschakelen’.

Als je van tevoren al weet dat je geen reacties wilt, kies dan in het scherm voor het toevoegen van een bijschrift of locatie op Geavanceerde instellingen > Opmerkingen uitschakelen.

3d instagram logo

Advertenties

Instagram plaatst advertenties tussen de reguliere berichten. Deze zijn gebaseerd op de interesses van je kind omdat gegevens van hun surfgedrag worden verwerkt en gedeeld. Via Instellingen > Advertenties kan je wat wijzigingen aanbrengen. Bij ‘Advertentie-onderwerpen’ kies je er bijvoorbeeld voor om geen alcoholreclame voorgeschoteld te krijgen.

Laat je kind weten dat zij een advertentie kunnen verbergen of rapporteren. Kies heel simpel voor ‘…’ boven de foto en klik op de gewenste actie. Deze informatie wordt weer meegenomen in de gegevensverwerking. Zo zal je kind ook in de toekomst minder van dat type reclame zien.

Tijd: mááám, nog heel even!?

Lees ook: Socialmediaverslaving? Doe de test!

Hand tussen de planten die een mobiel vasthoudt met de acitviteitentracker van instagram open

Heel leuk allemaal, maar je wilt zelf misschien wel wat overzicht in hun gebruik. Dit kan. Je tiener kan via het Dashboard > Je activiteit > Tijd precies zien hoeveel tijd ze dagelijks besteden aan de app. Meteen valt er ook een limiet in te stellen. Er wordt dan een herinnering verstuurd als ze aan hun door zichzelf ingestelde maximale tijdslimiet zitten. Ook kunnen ze hier ervoor kiezen om push-meldingen te pauzeren of te beheren.

Tot slot geeft Instagram het aan als je alle posts van de afgelopen dag(en) al hebt gezien. Zo weten je kinderen dat er op dat moment niets nieuws staat te wachten en kunnen ze stoppen met scrollen. Wel zo kindvriendelijk.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.