Skip to content Skip to footer

Waarom is de Cat6 kabel de nieuwe standaard netwerkkabel?

Een netwerk bestaat uit verschillende systemen die aan elkaar gekoppeld zijn en gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Bij grote hostingbedrijven en internetproviders gebeurt deze gegevensuitwisseling door middel van licht. Het systeem dat hiervoor wordt gebruikt heet optische telecommunicatie, dat we ook wel glasvezel noemen. Wanneer je een kabel wilt aanleggen vanaf je glasvezelmodem naar bijvoorbeeld een router kun je cat6 kabels gebruiken. Welke voordelen bieden deze kabels? We vertellen het je graag in dit artikel.

Glasvezel of toch een Cat6 kabel gebruiken in je woning?

Het voordeel van glasvezel is dat er in feite geen grens is aan de bandbreedte en snelheid van de datastroom. Het gevolg is dat veel en zeer snelle data intern gecommuniceerd kan worden. Het enige knelpunt in dit systeem is de apparatuur die de data moet versturen, namelijk de switches en de routers. Het gebruik van glasvezel in je woning is handig, maar hoeft niet perse. Stel je voor dat je een mediaserver hebt aangesloten op je televisie en daar een 8K-resolutie film op wilt streamen. In dat geval is de benodigde bandbreedte ‘slechts’ 100 Mbit/s. Een Cat5 of een Cat6 kabel kan echter een bandbreedte van minstens 1000 Mbit/s bereiken, terwijl het goedkoper is dan glasvezel.

Wat is het verschil tussen een Cat5 kabel en een Cat6 kabel?

Sterk en stabiel internet is belangrijk, helemaal nu we allemaal massaal thuiswerken. De meeste mensen hebben jarenlang een Cat5-kabel gebruikt om verbinding te maken met het internet. Het bestaat bestaat uit vier getwiste paren koperdraad. Een groot verschil tussen een Cat5 kabel en een Cat 6 kabel is de hoeveelheid data die verstuurd kan worden. Cat6 heeft namelijk een hogere bandbreedte dan Cat5. In feite kun je het vergelijken met een waterleiding. Door een brede waterleiding stroomt meer water dan bij een smalle waterleiding.

Wat is de bandbreedte van een Cat6 kabel?

Een Cat6-kabel bestaat net als een Cat5 kabel uit vier paar getwiste koperdraden. Deze kabel biedt echter veel meer functionaliteit en bandbreedte. Sterker nog, snelheden tot 10 Gbps zijn geen uitzondering en de bandbreedte capaciteit is 250 MHz. Bovendien zijn Cat6 kabels compatibel met zowel Cat5- als Cat5E-kabels.

Snel internet met een Cat6 kabel

Het type kabel dat je kiest, hangt af van hoe vaak je het internet gebruikt. Cat6 is een goede keuze als je sneller internet wilt. Het vermindert signaaloverdrachten die je communicatiekanalen verstoren. Heb je een computer die veel gegevensoverdracht (DTR)  bereikt? Dan heb je zeker een Cat6 kabel nodig. Deze is geschikt voor computernetwerken die een GB, 1000 Mbps of één Gbps gegevensoverdrachtsnelheid (DTR) of hoger bereiken.

Cat6 kabels en de cloud

Steeds meer bedrijven maken tegenwoordig gebruik van de cloud. Een Cat5 kabel is in principe voldoende als je een server wil overplaatsen naar een cloud. Dit type kabel is eenvoudig te gebruiken en erg betrouwbaar. Cat6 is echter de nieuwe standaard netwerkkabel voor iedereen die de internet prestaties wil optimaliseren. Hou er overigens wel rekening mee dat Cat6 kabels vaak dikker zijn dan Cat5 kabels. Gebruik ze daarom alleen op een plek met voldoende ruimte.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.