SoftwareAntivirus & beveiligingDe meest beruchte malware ooit gedetecteerd

De meest beruchte malware ooit gedetecteerd

Gevaarlijke malware, je zit er niet bepaald op te wachten. Niemand wordt blij van kwaadaardige software op zijn computer of netwerk, maar toch worden mensen regelmatig lastiggevallen door schadelijke malware. Het is goed om op de hoogte te zijn van de gevaren die je loopt met jouw pc. Cybercriminelen komen steeds weer met nieuwe malware, maar wat weten we over de meest beruchte malware ter wereld?

De schadelijkste computervirussen bij elkaar 

Zes van de meest gevaarlijke types malware ooit gedetecteerd samen op één laptop installeren. Dat klinkt als een behoorlijk slecht idee. Toch is het precies wat kunstenaar Guo O Dong in 2019 heeft gedaan. De laptop vol met virussen werd vervolgens als kunstproject geveild voor meer dan 1 miljoen euro. Het gaat om de malware ILOVEYOU, SoBig, DarkTequila, BlackEnergy, worms MyDoom en de beruchte gijzelsoftware WannaCry. Niet de meest gezellige namen dus. Gelukkig kan de laptop niet worden verbonden met het internet, dus de virussen kunnen zich onmogelijk verspreiden.

ZeuS of Zbot malware

ZeuS, ook wel Zbot genoemd, behoort zonder twijfel tot de meest beruchte malware van de wereld. Deze malware valt in de categorie van Trojaanse paarden en is gevaarlijk wanneer je Windows als besturingssysteem gebruikt. Geef hackers altijd minder kans door een goede virusscanner te gebruiken en een VPN voor Windows te downloaden. Hackers zetten het in om specifieke informatie te stelen, bijvoorbeeld over online bankieren. Met name de variant van GameOver ZeuS, de meest succesvolle cyberbende ooit, vind je liever niet terug op je computer. Om de vervelende Zbot malware te vermijden, moet je vooral uitkijken met drive-by downloads. Let ook goed op met phishing mails, als je pech hebt blijf je achter met een lege bankrekening!

Gevaarlijke scam apps

Niet alleen op je computer, maar ook op je telefoon kun je het slachtoffer worden van vervelende malware. Steeds vaker ontdekken beveiligingsonderzoekers gevaarlijke apps in de Play Store. De apps komen van scammers die daar veel geld mee kunnen verdienen. Zo’n app bevat bijvoorbeeld BankBot malware, waarmee inloggegevens of sms-berichten van jouw bank kunnen worden achterhaald. Let bij het downloaden van een app daarom goed op de reviews, het aantal keer dat de app is gedownload en wees alert op twijfelachtige inhoud. Zo loopt jouw telefoon minder risico en kun jij veilig internetbankieren. Houd ook in de gaten wat voor apps jouw kinderen downloaden op hun tablet of telefoon.

TrickBot en andere Artificial Intelligence malware

Net als op andere vlakken vinden er ook op het gebied van malware ontwikkelingen plaats waarbij kunstmatige intelligentie wordt toegepast. De keerzijde van alle nieuwe technologieën is dat internetcriminelen daarmee op grote schaal cyberaanvallen weten te realiseren. Een voorbeeld is TrickBot. Deze lastig traceerbare malware werkt zich naar binnen in een netwerk en besmet vervolgens het complete systeem. Artificial Intelligence malware staat nog in de kinderschoenen, maar de verwachting is dat we hier meer en meer mee te maken zullen krijgen. Tegelijkertijd kunnen we kunstmatige intelligentie ook inzetten om nieuwe beveiligingsmaatregelen te nemen.

Meer ransomware gevaar in tijden van corona

Van het ene virus naar het andere virus. Het is niet heel vreemd dat cybercriminelen sinds de uitbraak van het coronavirus weer extra actief zijn. Bedrijven krijgen bijvoorbeeld vaker te maken met ransomwarepogingen. Ransomware is gevaarlijke gijzelsoftware die bestanden kan versleutelen. Om weer toegang te krijgen tot de bestanden wordt een vergoeding geëist en zo kunnen aanvallers flinke bedragen verdienen. Een ander gevaar is Business E-mail Compromise (BEC), waarbij met een nepaccount wordt gewerkt om valse e-mails te versturen. Het loont dus om in deze tijd extra oplettend te zijn op het internet.

Avatar of dita kelmendi
Dita Kelmendi
Technologie vormt een belangrijk deel van ons leven en daarom kom ik er graag zo veel mogelijk over te weten. De leukste weetjes en de handigste tips deel ik vervolgens in mijn teksten.

Recente tips

Populair deze week