Skip to content Skip to footer

Stappenplan: Windows 10 computer verkopen

Als je van plan bent om je oude Windows 10- computer te verkopen, bijvoorbeeld omdat je jezelf een spiksplinternieuwe machine cadeau doet, moet je ervoor zorgen dat je je oude apparaat schoonmaakt (en dan bedoelen we ook met een vochtige handdoek).

Er zijn een paar stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je persoonlijke gegevens niet op Marktplaats (of een vergelijkbare site) terechtkomen, wanneer je je oude apparaat te koop aanbiedt.

Maak een back-up van je gegevens

De kans bestaat dat je foto’s, video’s en documenten op je harde schijf hebt opgeslagen. Wanneer je de computer schoonmaakt, raak je al die gegevens kwijt. Zorg er daarom voor dat je een back-up maakt van alle gegevens die je liever niet kwijt wilt raken. Je kunt deze gegevens opslaan op een externe harde schijf of in een cloudopslag. Om de gegevens over te zetten, kun je de Windows- back-up- functie gebruiken. Dit werkt als volgt:

 • Ga naar Start
 • Klik op het Tandwiel
 • Kies voor Instellingen
 • Klik op Back-up

Zodra je klaar bent met het maken van de back up van je bestanden, kun je de externe harde schijf loskoppelen of de cloudopslag afsluiten.

Koppel een externe harde schijf aan je pc om een back-up te maken:

Back-up windows 10

Controleer de software

Als je programma’s gaat verwijderen waarvoor je betaald hebt (met name software die je in de compatibiliteitsmodus uitvoert) moet je ervoor zorgen dat je je computer niet hoeft af te melden in de gebruikersinterface van het betreffende programma, voordat je de harde schijf wist. In verband met rechten en licenties kan het zijn dat sommige oudere games en applicaties terugkoop eisen als je de computer waarop ze zijn geïnstalleerd wegdoet. Apps en software die zijn aangeschaft en geïnstalleerd via de Windows Store kun je met een gerust hart verwijderen.

Voer een reset uit

Als je alle gegevens en programma’s van je oude computer hebt verwijderd dan is het tijd om een volledige reset uit te voeren. Op zich is dit een vrij eenvoudige klus, maar het slechte nieuws hierover is dat je niet alle gegevens helemaal verwijderd krijgt.

Het belangrijkste dat je moet weten over een reset, is dat het gaat om een reinigingsproces op ‘consumentenniveau’. Dat betekent dat een reset voldoende resultaat biedt om ervoor te zorgen dat een gemiddelde computergebruiker geen toegang meer kan krijgen tot je verwijderde bestanden. Als echter een computerexpert of een hacker echt al jouw verwijderde bestanden wil herstellen, zouden ze dat waarschijnlijk wel kunnen. Eigenlijk zou je daarom een computerexpert moeten raadplegen en speciale software moeten overwegen als je je computer echt helemaal leeg wilt trekken.

Als je niet bang bent dat iemand er veel tijd en energie in zal steken om te proberen de ‘geheimen’ van je computer te doorgronden, ga dan als volgt te werk:

 • Ga naar Instellingen
 • Klik op Alle instellingen
 • Klik op Update en Beveiliging
 • Klik op Herstel
 • Klik op Aan de slag onder Reset deze pc
 • Klik op Alles verwijderen
 • Volg de instructies op het scherm.

Verwijder de computer uit je Microsoft account

Als je de reset, zoals hiervoor beschreven, hebt uitgevoerd, ga je (op een andere computer!) verder met de laatste stappen:

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, mag je er redelijke zeker van zijn dat je gegevens zijn verwijderd (nogmaals: met het voorbehoud dat dit geen professioneel wissen is). Je computer is nu helemaal klaar voor de volgende eigenaar.

 • Ga naar account.microsoft.com/devices
 • Selecteer Verwijderen
 • Volg de instructies om je oude apparaat uit je account te verwijderen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.