Backup maken Windows 10

Moet jij er ook niet aan denken dat al je gegevens van je computer verdwenen zijn? Dat kan gebeuren bijvoorbeeld als de computer crasht. Door regelmatig een back up te maken, blijven je gegevens bewaard. In Windows 10 is hier een aparte functie voor.

Backup maken Windows 10

Inhoud

Wat is een backup?
Een backup maken
Hoe zet ik een backup terug?
 

Wat is een back up?

Een back up is hetzelfde als een reservekopie. Je maakt dus een kopie van alles wat er op je computer staat. Je kunt een back up maken van bepaalde bestanden en mappen op je harde schijf, maar je kunt als je wilt ook van de hele harde schijf een kopie maken. Wanneer je een back up maakt, ligt een beetje aan jezelf. Als je intensief met de computer bezig bent, zou je dagelijks een back up kunnen maken, maar als er niet veel verandert kan het ook maandelijks of wekelijks.

Waar sla ik de back up op?

Het is natuurlijk niet zo handig om de reservekopie op de computer zelf op te slaan, want als de computer dan crasht heb je meestal nog niets aan de back up. Gebruik daarom voor een back up een externe harde schijf. Aangeraden wordt om een externe harde schijf te nemen die twee keer zo groot is als de harde schijf van je computer. Je moet hierbij al snel denken aan 500 Gigabyte, of één Terrabyte. Het is ook mogelijk om een back up online op te slaan, bijvoorbeeld in Drop Box, of Google Drive. Als je slechts van een enkele kleine bestanden en mappen een backup wilt maken, volstaat een usb stick ook.

Een back up maken

Als je in Windows 10 een back up wilt maken gaat dit via de bestandsgeschiedenis. De bestandsgeschiedenis maakt standaard al een back up van enkele mappen, bijvoorbeeld: Documenten, Muziek, Afbeeldingen, Contactpersonen en Favorieten. Echter, niet alle mappen van Windows 10 worden daarin meegenomen. Om een back up te maken in Windows 10 ga je als volgt te werk:

 • Ga via het startmenu naar ‘instellingen’.
 • Ga naar ‘bijwerken en beveiliging’.
 • Klik op ‘back up’.
 • Sluit een externe harde schijf aan.
 • Zet ‘automatische back ups maken van mijn bestanden’ aan.
 • Klik op ‘meer opties’.

Standaard maakt Windows elk uur automatisch een back up. Mocht je dit te veel vinden, kun je dit altijd aanpassen. Dit doe je bij ‘back up maken van mijn bestanden’. Je kunt ook aangeven hoe lang de back up bewaard moet blijven. Dit doe je bij ‘mijn back ups behouden’. Dan is er nog de optie ‘totdat er ruimte is’. Deze zorgt ervoor dat de oudste back up automatisch verwijderd wordt. Als je kiest voor ‘nu back up maken’ begint Windows direct met het maken van een back up.

Een back up terugzetten

Stel dat het nodig is om een back up terug te zetten, bijvoorbeeld als een of meerdere bestanden van je computer beschadigd zijn. Hoe ga je dan te werk?

 • Zorg ervoor dat je externe schijf aangesloten is op de computer.
 • Doorloop nu dezelfde stappen als bij het maken van een back up, tot en met ‘meer opties’.
 • Klik nu op ‘bestanden terugzetten vanuit de huidige back up’.
 • Selecteer nu de mappen en bestanden die je terug wilt zetten.
 • Kies nu voor: ‘terugzetten naar oorspronkelijke locatie (pictogram gedraaide pijl).
 • Geef (indien nodig) aan of het bestand in de doelmap vervangen moet worden.

Deel dit artikel:


Ook interessant