Skip to content Skip to footer

Fabrieksinstellingen

Als je een mobiele telefoon, laptop, tablet of computer hebt, dan heb je er vast wel eens van gehoord. Het terugzetten van de fabrieksinstellingen. Maar wat zijn fabrieksinstellingen eigenlijk? En wat gebeurt er met een apparaat als je hem terugzet naar de fabrieksinstellingen? Op deze pagina gaan we dieper in op de fabrieksinstellingen, het terugzetten ervan, wat de gevolgen zijn en waar je om moet denken.

Fabrieksinstellingen: Wat zijn dat?

Eigenlijk beschrijft het woord ‘fabrieksinstellingen’ al letterlijk wat het inhoudt. Fabrieksinstellingen zijn namelijk de instellingen van een apparaat, waarmee die vanuit de fabriek wordt geleverd.

Stel je maar eens voor, je koopt een nieuwe mobiele telefoon. Je haalt de telefoon uit het doosje en schakelt hem in. De telefoon en besturing ervan zoals hij dan is, dat zijn de fabrieksinstellingen.

Fabrieksinstellingen
Het terugzetten naar fabrieksinstellingen zorgt ervoor dat jouw telefoon weer net zo wordt als in het begin toen je ‘m kocht.

De achtergrond is namelijk een standaardafbeelding. De ringtone is een standaard ringtone. Er staan alleen maar standaard applicaties op. Je foto’s, contacten en berichten zijn allemaal nog leeg. Alle instellingen van jouw mobiel staan nog op de standaardinstellingen. Dit zijn dus de instellingen waarmee de mobiele telefoon vanuit de fabriek is geleverd.

En om je nieuwe telefoon naar wens te maken, ga je hem instellen en aanpassen naar jouw eigen voorkeuren. Je logt in met al je accounts, downloadt de applicaties die je wilt hebben, stelt een vakantiefoto in als achtergrondfoto, kiest een andere ringtone en ga zo maar door. Vanaf dat moment staat jouw telefoon niet meer in de fabrieksinstellingen. De instellingen zijn namelijk aangepast.

Wat gebeurt er bij het terugzetten van de fabrieksinstellingen?

Fabrieksinstellingen terugzetten houdt in dat je de instellingen van een apparaat weer terug naar de instellingen waarmee hij vanuit de fabriek is geleverd.

In de tijd dat je een apparaat in gebruik hebt, sla je er zaken op op, pas je instellingen aan, log je in op jouw accounts en personaliseer je hem. Op het moment dat je het apparaat weer besluit terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, gaan alle aanpassingen die je aan het apparaat hebt gedaan, verloren.  Het apparaat wordt weer precies zo ingesteld zoals die door de fabriek is geleverd.

Wat ben je kwijt na het terugzetten van fabrieksinstellingen?

Als je de fabrieksinstellingen van een apparaat terugzet, ben je alle aanpassingen die jij aan het apparaat hebt gedaan, kwijt. Documenten, foto’s, video’s, programma’s, applicaties, instellingen, enzovoorts. Alles wordt teruggezet naar de instellingen waarmee het apparaat vanuit de fabriek is geleverd. En dat houdt in dat er geen persoonlijke gegevens en dergelijke meer van je op staan.

Het terugzetten van fabrieksinstellingen moet je dan ook doordacht doen. Om te voorkomen dat al jouw gegevens verloren gaan kun je vooraf bijvoorbeeld een back-up maken. Je slaat dan vooraf jouw bestanden, gegevens en instellingen op op een ander apparaat of in een online cloud. Nadat je de fabrieksinstellingen hebt teruggezet, kun je met behulp van een back-up de gewenste bestanden, gegevens en instellingen weer terugzetten op het apparaat.

Fabrieksinstellingen terugzetten: Waarom zou je dat doen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een apparaat wilt terugzetten naar de fabrieksinstellingen. De twee belangrijkste redenen zijn als je een apparaat wilt verkopen of als je een apparaat wilt opschonen.

Dit is de 1 bij het artikel: fabrieksinstellingen.
Als je een nieuwe telefoon koopt en je oude wil verkopen, dan doe je er goed aan om de fabrieksinstellingen terug te zetten.

Als je een apparaat wilt verkopen is het verstandig om van te voren de fabrieksinstellingen terug te zetten. Zoals al eerder uitgelegd, verwijder je met het terugzetten van fabrieksinstellingen jouw gegevens, documenten en instellingen. Op deze manier voorkom je eenvoudig dat iemand anders dit in handen krijgt. Aangezien er ook privacy gevoelige of zelfs bankzaken op het apparaat kunnen staan, kan het vervelend worden als die gegevens in verkeerde handen komen. Zet daarom altijd voor de verkoop van een apparaat de fabrieksinstellingen terug

Een andere reden om de fabrieksinstellingen te herstellen kan zijn op het apparaat op te schonen. Als je in de loop der tijd bijvoorbeeld veel gegevens, documenten, applicaties, foto’s etc. hebt verzameld, dan ben je wel een toe aan een opruiming. Bovendien kan een apparaat – naarmate hij voller wordt – trager worden. Het herstellen van de fabrieksinstellingen kan ervoor zorgen dat troep van het apparaat wordt verwijderd en het apparaat weer sneller wordt.

Fabrieksinstellingen terugzetten: Zo doe je dat

Je kunt verschillende apparaten terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit geldt voor mobiele telefoons, laptops, computers, iPhones, MacBooks, Android toestellen, ChromeBooks. Elk apparaat wordt vanuit de fabriek geleverd met fabrieksinstellingen. En dat betekent ook dat je de fabrieksinstellingen weer kunt terugzetten.

Het is echter per apparaat verschillend op welke manier je de fabrieksinstellingen terugzet. Bekijk hieronder voor welk apparaat je de fabrieksinstellingen wilt terugzetten.

Laptop fabrieksinstellingen terugzetten

Een apparaat dat je terug kunt zetten naar de fabrieksinstellingen is een laptop. Dit kun je bijvoorbeeld doen als je hem verkoopt of als die wel een opruimbeurt kan gebruiken. Door de fabrieksinstellingen terug te zetten, zorg je dat jouw laptop weer dezelfde instellingen heeft als toen hij uit de fabriek kwam. Let er wel op dat bestanden, programma’s, software en gegevens hiermee verloren gaan. Het maken van een #back-up is dan ook sterk aan te raden. Wil je de fabrieksinstellingen van jouw laptop terugzetten omdat hij langzaam is? Probeer dan eerste andere #tips om jouw laptop sneller te maken!

Dit is de 2 bij het artikel: fabrieksinstellingen.
Op jouw laptop staat waarschijnlijk veel belangrijke data. Zorg daarom altijd eerst voor een backup alvorens jij deze laptop terug gaat zetten naar fabrieksinstellingen.

Voordat je de fabrieksinstellingen terugzet op je laptop, moet je eerst kijken van welk merk jouw laptop is en welk besturingssysteem er op draait. Bekende laptop merken zijn bijvoorbeeld #HP, #Asus, #Lenovo, #Dell, #Toshiba en Apple. Laptops kunnen als besturingssysteem #Windows, #Chrome OS of #MacOS hebben.

Fabrieksinstellingen Windows herstellen

Windows is het besturingssysteem van Microsoft Windows wordt veel gebruikt op laptops en computers. Er zijn in de loop der jaren verschillende versies uitgebracht van dit besturingssysteem. Om de fabrieksinstellingen voor een Windows Laptop terug te zetten, moet je daarom weten #welke Windows versie je hebt.

> Lees hier meer over het herstellen van de #Windows 10 fabrieksinstellingen

Fabrieksinstellingen ChromeBook resetten

Chrome OS is het besturingssysteem van Google. Laptops die hierop draaien worden ook wel ChromeBooks genoemd. Wil je jouw ChromeBook resetten? Dit kun je doen door de fabrieksinstellingen terug te zetten. Denk er hierbij wel om dat alles wat is opgeslagen op de harde schijf, wordt verwijderd.

Fabrieksinstellingen MacBook

MacOS is het besturingssysteem van Apple. De laptops van Apple worden MacBooks genoemd. Er zijn verschillende MacBooks die op MacOS draaien, zoals de MacBook Pro en de MacBook Air. Om deze op te schonen of te resetten, kun je de #MacBook fabriekinstellingen herstellen. Bij een MacBook gaat het terugzetten van de fabrieksinstellingen weer op een andere manier dan bij een Windows laptop of ChromeBook.

Telefoon resetten

Naast laptops en computers, kun je ook je telefoon leegmaken door hem te resetten en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Net als bij laptops is het van belang om eerst te bekijken welk merk telefoon je hebt en welk besturingssysteem er op jouw telefoon draait. Veel gebruikte besturingssystemen zijn #Android van Google en iOS van Apple. Als je weet op welk besturingssysteem hij draait, kun je de fabrieksinstellingen terugzetten en je #telefoon resetten.

Fabrieksinstellingen iPhone

iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. iOS draait alleen op iPhones, de mobiele telefoons van Apple. Apple brengt jaarlijks meerdere nieuwe iPhones op de markt. De meest recente modellen zijn de Iphone 8 (Plus), iPhone X, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS (Max), iPhone 11, iPhone 11 Pro (Max) en de iPhone SE. Voor het opschonen van een iPhone kun je de fabrieksinstellingen terugzetten en zo jouw iPhone herstellen.

Samsung Fabrieksinstellingen Android

Android is het mobiele besturingssysteem van Google dat op verschillende merken mobiele telefoons wordt gebruikt. Het meest bekende en gebruikte merk is momenteel Samsung. Voorbeelden van andere merken die op Android draaien zijn #Huawei, #OnePlus, #Xiaomi, #LG, #Nokia en #Sony. Om een Android toestel op te schonen, kun je de Android frabrieksinstellingen terugzetten of een hard reset voor Samsung uitvoeren.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.