Skip to content Skip to footer

Wat zijn crypto meme coins?

Waarschijnlijk ben je al bekend met Bitcoins. Daar hebben we meerdere artikelen over geschreven tot nu toe en ook in het nieuws kom je de term geregeld tegen. Maar heb je weleens gehoord van crypto meme coins? Misschien nog niet en daarom gaan we vandaag met je kijken wat deze crypto meme coins precies zijn en waarbij je moet letten op de aanschaf ervan.

Wat zijn dit voor coins?

Crypto meme coins zijn een cryptocurrency, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, en ze zijn gebaseerd op een meme (een grappige afbeelding of video die viral is gegaan).

Dit is de 1 bij het artikel: wat zijn crypto meme coins?.
Pepe the frog is bijvoorbeeld een personage waar memes van zijn gemaakt.

Dankzij social media kan het heel snel gaan met een meme en kan daar dus een coin op gebaseerd worden. Voorbeelden hiervan zijn Dogecoin, Nyancoin en Shiba Inu. Veel mensen waren er de afgelopen jaren van overtuigd dat dit soort coins niet lang zouden blijven bestaan, maar Dogecoin bijvoorbeeld bestaat al sinds 2014 en heeft nog steeds waarde.

Wat kun je met deze coins?

Het oorspronkelijke nut van een traditionele munt is uiteraard dat je ermee kunt betalen. Bij Bitcoins is het nut natuurlijk ook het handelen erin, maar als je wil kun je er ook mee betalen. Bij veel van de crypto meme coins is dat echter niet zo. Vaak zit er niet een heel team achter zo’n coin en lijkt er ook niet echt een doel of plan, anders dan simpelweg grappig zijn, te zijn. Maar dat is niet altijd zo! Om terug te kopen op de Dogecoin: met deze coin kun je sinds vorige maand ook kaarten voor bijvoorbeeld de bioscoop of theorie kopen. En Elon Musk heeft aangegeven dat hij het in de toekomst wil gaan gebruiken als betaalmiddel op Mars.

Let hierop als je wil investeren in dit soort coins

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je deze coins koopt op een gerespecteerd platform, zoals bijvoorbeeld bitcoin era of bitcoincodesweden.com. Maar waar moet je eigenlijk nog meer opletten als je overweegt deze coins aan te schaffen? Houd vooral hier rekening:

  • Lastige trends: De trends die we bij crypto meme coins zien, lijken niet op die van Bitcoin. Er is sprake van enorme schommelingen en vele veranderingen. De prijs kan in hele korte periodes met tientallen of honderden procenten stijgen en dalen.
Dit is de 2 bij het artikel: wat zijn crypto meme coins?.
Zulke enorme schommelingen zie je niet terug bij bitcoin.
  • Rugpulls: Soms komt het voor dat de ontwikkelaars van de coins ineens grote hoeveelheden coins verkopen waardoor de prijs erg snel daalt.
  • Hoog risico: Naast deze twee zaken, die leiden tot een hoog risico, zijn er nog andere factoren als de community achter een coin die een rol kunnen spelen. Dit alles leidt ertoe dat je echt goed na dient te denken over de aanschaf van dit soort coins.

Conclusie

Crypto meme coins zijn er, tegen de verwachtingen van de meeste experts in, toch alweer een hele tijd. En zoals het er nu naar uitziet, zal dat ook nog wel even zo blijven. Ze werden lange tijd als nutteloos beschouwd, maar achter sommige coins zit wel degelijk een goed idee of een handige toepassing. Daarnaast kun je er enorme winsten mee behalen, maar is voorzichtigheid hier nog meer geboden dan dat bij andere coins ook al het geval is.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.