Skip to content Skip to footer

VPN: Wat is het?

Waarschijnlijk ben je wel eens een keer de term VPN tegen gekomen, je bent niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. De laatste tijd zijn er een hele hoop mensen die hun thuisnetwerk verbinden met een beveiligde server. Het brengt namelijk ontzettend veel voordelen met zich mee. Aangezien het wel belangrijk is dat je weet wat een VPN is zullen wij je vandaag even goed bijspijkeren. In dit artikel laten we de belangrijkste dingen zien die je moet weten over een VPN.  Voor je het weet kan ook jij hier de voordelen van ondervinden!

In het kort

De afkorting VPN staat ook wel voor een Virtual Private Network. Met een VPN kun je een beveiligde verbinding met een ander netwerk via het internet tot stand brengen. Deze verbinding kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot websites die beperkt zijn tot bepaalde regio’s, dit noemen we ook wel het omzeilen van de geografische restricties.

Tegenwoordig zijn VPN’s echt super populair, alleen gebruiken mensen ze net even iets anders dan dat de bedoeling is. Oorspronkelijk stelden de verbindingen je in staat om zakelijke netwerken veilig met elkaar te verbinden via het internet. Mensen die gevoelige bestanden moesten doorsturen hoefden zich hierdoor geen zorgen meer te maken over hun online veiligheid. Vandaag de dag worden de VPN’s echter voor andere doeleinden gebruikt. Zo zijn er veel mensen die een VPN gebruiken om hun Netflix assortiment uit te breiden of om voor een lagere prijs vliegtickets te kopen.

De werking van een VPN

Om het even super eenvoudig te maken: de VPN verbindt jouw PC, smartphone of tablet met een andere computer (een server genoemd) ergens op het internet. Dit stelt je in staat om op het internet te surfen met behulp van de internetverbinding van die computer. Dus als die server zich in een ander land bevindt, zal het lijken alsof je zelf in dit land bent. Al jouw netwerkverkeer wordt via een beveiligde verbinding naar een de server in het andere land gestuurd. Dit zorgt er als gevolg dus voor dat je deze geografische restricties kunt omzeilen. Maar het biedt nog veel meer voordelen, waaronder de volgende:

  • Bekijk streaming media uit andere landen, denk bijvoorbeeld aan Netflix en HBO
  • Bescherm jezelf tegen hackers op de Wi-Fi-hotspots.
  • Bescherm je online identiteit en zorg voor meer anonimiteit
Vpn inschakelen mobiel of smartphone is verstandig

Tips voor het gebruik

Wanneer je de beslissing maakt om een VPN te gebruiken zijn er enkele dingen die je in het achterhoofd moet houden. Op de eerste plaats raden wij af om te kiezen voor de gratis VPN diensten. Deze werken vaak niet optimaal, daarnaast weet je bij de gratis diensten nooit helemaal zeker of je gegevens wel veilig zijn. Kies dus voor een betrouwbare dienst die goede reviews heeft. Dan komen we gelijk bij het tweede, dit is dat je goed onderzoek moet doen naar de dienst die je kiest. Lees de verhalen van anderen eens door en bekijk wat voor resultaten je kunt behalen met deze diensten. Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het kiezen van een nieuwe VPN dienst.

De laatste tip is om te bekijken welke VPN dienst er aansluit bij wat je zoekt. Wil je de VPN alleen gebruiken om Netflix te bekijken of wil je ook graag een VPN gebruiken voor jouw zakelijke communicatie? Afhankelijk van je eisen kom je namelijk bij een andere aanbieder uit. Heb je dit gedaan dan kan je aan de slag om alles in te stellen, binnen no time zal je gebruik kunnen maken van alles wat een VPN te bieden heeft voor jouw netwerk!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.