VPN provider kiezen

Hoe vind ik een betrouwbare VPN aanbieder?

In dit artikel zullen we aandacht besteden aan het vinden van een betrouwbare VPN aanbieder, gezien het gebruiken van een (VPN) Virtual Personal Network steeds populairder wordt. Een VPN wordt gebruikt om gegevens te versleutelen (encrypten) tussen twee netwerken, bijvoorbeeld je eigen smartphone en een openbaar netwerk.

Met een VPN surf je daarom veilig en anoniem, het wordt hackers en andere kwaadwillenden nagenoeg onmogelijk gemaakt om bij jouw persoonlijke gegevens te komen en deze voor eigen gewin te gebruiken. Sta er maar eens bij stil hoe vaak je op een dag vertrouwelijke informatie verstuurt: internetbankieren, e-mail en het checken van social accounts. Een veilige VPN aanbieder zorgt er voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over mogelijk misbruik van je gegevens.

Ondertussen zijn er tal van aanbieders die een veilig VPN beloven. Maar hoe kies je de beste?

Waarom een veilige VPN aanbieder kiezen

Veel openbare plekken bieden gratis gebruik van wifi aan, als extra service. Dat betekent dat je in grote openbare gelegenheden wel met 1000 mensen tegelijk op hetzelfde netwerk kunt zitten. Dit netwerk, gezien het openbaar is, is niet beveiligd. Kwaadwillenden kunnen je inloggegevens, creditcardgegevens en andere persoonsgebonden data onderscheppen. Hackers worden er steeds handiger in en een versleuteling van je gegevens, zoals een VPN deze biedt, kan je helpen om je data te beveiligen.

Betrouwbaarheid

Omdat een VPN ondertussen eigenlijk niet langer een optie is maar een noodzakelijkheid, groeit de markt in aanbieders van VPN’s ontzettend snel. Er is een wildgroei ontstaan doordat veel particuliere internetgebruikers zoekend zijn naar een veilige VPN aanbieder.

De aanbieder heeft in veel gevallen een winstoogmerk, het is immers een dienstverlening waar je, linksom of rechtsom, voor moet betalen gezien je gebruikt maakt van de server en technologie van het bedrijf. Het gevolg daarvan is dat er tal onbetrouwbare aanbieders zijn, veelal aanbieders van gratis VPN. Om inkomsten te genereren kan het voorkomen dat deze bedrijven jouw gegevens zonder jouw toestemming verkopen. Dat is nou net niet de bedoeling.

Lees: Voordelen van VPN

Ondanks dat er geen wetten, regels of andere voorschriften zijn voor aanbieders van VPN, is de betrouwbaarheid van de aanbieder prima te onderzoeken.

Er is een groeiende community van gebruikers van VPN’s die zich met regelmaat als ‘politieagent’ opstelt richting deze bedrijven. Gebruikers zijn kritisch en spreken de aanbieders op hun gedrag en product aan. Als je wilt weten hoe de betrouwbaarheid van de veilige VPN aanbieder, check hun social accounts, lees de Google reviews of waag er een Google search (zoeken in Google) aan. Je toetst hiermee de beloofde transparantie, de gebruikte technologie en algehele betrouwbaarheid.

Gratis of betaald

De keuze om te betalen voor een veilige VPN aanbieder of een gratis aanbieder te kiezen is uiteraard persoonlijk. Zoals eerder beschreven bestaat het risico dat een gratis aanbieder je gegevens ‘aan de achterkant’ alsnog verkoopt, met vervelende gevolgen van dien. Het onderhouden van de VPN server en dienst kost nou eenmaal geld. Wanneer dit niet van de gebruikers afkomstig is zal de aanbieder een manier vinden om tóch geld, al is het enkel voor onderhoud, te verdienen.

Een veilige VPN aanbieder, welke hoog aangeschreven staat op het gebied van betrouwbaarheid, heb je al voor een paar euro per maand. Hiermee koop je iets meer zekerheid op het gebied van hoe er om wordt gegaan met jouw persoonlijke gegevens.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

aanbevolen tips