Skip to content Skip to footer

Wat is een SCART kabel en waar wordt deze kabel voor gebruikt?

Onder of naast de televisie staan tegenwoordig verschillende apparaten, zoals een ontvanger, dvd-speler of spelcomputer. Als je deze apparaten wilt gebruiken, moet je ze verbinden met de televisie. Tegenwoordig wordt hier vaak een HDMI kabel voor gebruikt. Toch zijn er ook nog apparaten die je met behulp van een SCART kabel verbindt met jouw televisie.

Dit was vroeger de meest gebruikte kabel om een apparaat met een televisie te verbinden. Desondanks is niet iedereen bekend met een SCART kabel. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat een SCART kabel is en waar je deze voor gebruikt.

Wat is een SCART kabel?

Een SCART kabel wordt gebruikt voor het verzenden van analoge audio- en videosignalen. De kabel is in staat om verschillende videosignalen door te geven, zoals RGB, component video, composiet video en S-video. Qua uitstraling lijken alle SCART kabels veel op elkaar, maar er zijn meestal wezenlijke verschillen. Zo is lang niet iedere kabel van goede kwaliteit. Kies je voor een goedkope SCART kabel? Dan is de kwaliteit van de verbinding waarschijnlijk niet bijzonder goed. Hierdoor laat de kwaliteit van het beeld en geluid mogelijk ook te wensen over. Kijk daarom niet naar de prijs als je een SCART koopt, maar let vooral op de kwaliteit. 

Hoe ziet hij eruit?

Doet de term SCART kabel bij jou niet direct een belletje rinkelen? Toch is de kans groot dat je deze kabel weleens in jouw handen hebt gehad. De twee uiteindes van een SCART kabel bevatten allebei eenzelfde stekker. De opening is rechthoekig van vorm. Deze opening bevat een groot aantal pinnetjes. Om precies te zijn tellen de twee stekkers van een SCART kabel 21 pinnen per stuk. Door deze pinnetjes kunnen twee apparaten analoge audio- en videosignalen met elkaar uitwisselen. Ieder pinnetje heeft zijn eigen functie, bijvoorbeeld het versturen van een bepaalde kleur of het verzenden van geluid. De opening waar je een SCART kabel in steekt, is eveneens rechthoekig. Steek de stekker altijd voorzichtig in de ingang, want de pinnetjes mogen niet beschadigen.

Dit is de 1 bij het artikel: wat is een scart kabel en waar wordt deze kabel voor gebruikt?.
Scart kabel

Waar gebruik je een SCART kabel voor?

Nu je weet wat een SCART kabel is en hoe deze eruitziet, kunnen we kijken waar deze kabel voor gebruikt wordt. In het begin van deze tekst haalden we al aan dat een SCART kabel gebruikt wordt om apparaten met elkaar te verbinden. Zo kun je met deze kabel bijvoorbeeld een televisie en een dvd-speler op elkaar aansluiten. Sinds de komst van de HDMI kabel wordt een SCART kabel alleen steeds minder gebruikt. Het merendeel van de nieuwe apparaten wordt tegenwoordig namelijk voorzien van een HDMI aansluiting. Staan er nog diverse oude apparaten in jouw woning? Dan is de kans groot dat deze middels een SCART kabel verbonden zijn met jouw televisie. 

Verschil tussen SCART en VGA 

Er zijn mensen die een SCART kabel verwarren met een VGA kabel. Ondanks dat deze kabels enigszins op elkaar lijken, verschillen ze wezenlijk van elkaar. Het grootste verschil zit hem in de informatie die de kabels versturen. Waar SCART kabels in staat zijn om audio en video te versturen, kan een VGA kabel uitsluitend video versturen. Dat is vrij logisch, want VGA is de afkorting van Video Graphics Array. Vroeger werd een VGA kabel veel gebruikt om de monitor te verbinden met de computer. Daarnaast kun je zo’n kabel gebruiken om een oudere laptop of computer te verbinden met een oudere televisie.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.