Skip to content Skip to footer

Welke inktcartridges heb je nu precies nodig? 4 tips bij het kiezen van de juiste

Heb je relatief recent een printer gekocht, dan heb je daar ook inktcartridges bij gekregen. Deze zijn doorgaans maar beperkt gevuld met inkt, waardoor je al vrij snel nieuwe cartridges nodig hebt. En dan begint de zoektocht met de vraag ‘welke cartridges heb ik nodig?’. We helpen je een handje met een aantal tips voor het vinden van juiste cartridges voor jouw printer.

Inktcartridge of toner?

Ten eerste is belangrijk om het onderscheid te maken tussen inktcartridges en toner. Inkjet printers gebruiken inktcartridges met vloeibare inkt die op het papier wordt aangebracht bij het printen. Heb je echter een laserprinter, dan gebruikt je printer geen inkt maar toner. Dat is poeder dat bij het afdrukken verwarmd wordt en vervolgens op het papier aangebracht wordt. Laserprinters zijn door deze techniek ook ongeschikt om afbeeldingen mee te printen.

Merk en modelnummer

Iedere printerfabrikant ontwerpt en produceert zijn eigen inktcartridges. Inkt is namelijk waar het verdienmodel op gebaseerd is, printers zelf zijn anno nu niet zo duur meer. Fabrikanten doen dan ook hard hun best om ervoor te zorgen dat cartridges van de ander niet in hun apparaten passen. Per serie kunnen de cartridges ook weer verschillen. Daarom moet je het modelnummer van je printer op zoek naar de juiste cartridges. Meestal is deze te vinden aan de voorzijde je printer. Wanneer je je online naar cartridges zoekt, kun je deze vinden door het modelnummer van je printer in te voeren. Zo kom je ook meteen uit bij het cartridgetype dat in jouw printer past.

Dit is de 1 bij het artikel: welke inktcartridges heb je nu precies nodig? 4 tips bij het kiezen van de juiste.

Van de fabrikant of huismerk?

Ondanks het feit dat fabrikanten hun cartridges uniek proberen te maken om er zo hun geld mee te kunnen verdienen, zijn er wel degelijk van veel cartridgetypes ook imitaties verkrijgbaar. Deze zijn vaak een stuk goedkoper en zijn daarom ook zeker het overwegen waard. Meestal produceren deze ongeveer dezelfde afdrukkwaliteit als de officiële cartridges, maar het loont wel om online te zoeken naar ervaringen van anderen met de huismerkcartridges die jij op het oog hebt.

Gewoon of XL?

Vaak vind je bij het zoeken naar cartridges voor jouw printer ‘gewone’ inktcartridges en XL cartridges. Dit betekent niet dat die tweede grotere cartridges betreft. Die zouden dan namelijk simpelweg niet in je printer passen. Het verschil dat er meer inkt zit, en ja, dat betekent dat de ‘gewone’ cartridges simpelweg niet vol zitten. Uiteraard is de aankoopprijs van een XL cartridge hoger, maar relatief gezien ben je er doorgaans goedkoper mee uit omdat je eigenlijk minder betaalt voor de inkt. Plus je doet er langer mee!

Aan de hand van deze tips zou je de juiste cartridge voor jouw printer moeten kunnen vinden. Het plaatsen van nieuwe cartridges werkt bij iedere printer weer anders. Hiervoor verwijzen we je naar de handleiding van je printer.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.