Skip to content Skip to footer

Waarop moet je letten bij het kopen van een laptop?

Sinds de introductie van de eerste commerciële draagbare computer in 1981 heeft de technologie grote sprongen gemaakt. De continu doorgevoerde innovaties hebben ertoe geleid dat we vandaag de dag, bij de aanschaf van een laptop, kunnen kiezen uit diverse merken en talloze modellen. Een goede ontwikkeling, maar de zoektocht naar de ideale laptop is er niet makkelijker op geworden. Geen idee waar je bij de aanschaf precies op moet letten? Geen paniek, want in deze blog vertellen we wat je in gedachten moet houden.

Waar te beginnen?

Om uiteindelijk gericht te kunnen zoeken, is het belangrijk dat je jezelf vooraf de vraag stelt wat je eigenlijk met je nieuwe laptop wil gaan doen. Het moge duidelijk zijn dat een laptop van €300,- nu eenmaal minder kan dan een model van €2000,-. In het kort gezegd valt het computergebruik in 4 verschillende levels in te delen:

  • Level 1: Basisgebruik – internetten / e-mailen / lichte (kantoor)software
  • Level 2: Intensiever gebruik – alles van level 1 +  fotobewerking
  • Level 3: Steviger gebruik – alles van level 1 en 2 + videobewerking
  • Level 4: Zwaar gebruik – alles van level 1, 2 en 3 + 3D gaming

In principe zijn de prijs en jouw eigen computergebruik de eerste twee factoren die van belang zijn bij de aanschaf van een laptop. Ben je bijvoorbeeld zoekende naar een goede laptop voor studenten, dan zit je met een bedrag van rond de €600,- goed met level 2 en 3. Alles onder de €400,- valt onder level 1 en zijn over het algemeen budget. Een goede laptop zonder zorgen valt onder level 3 of 4 en heb je vanaf €900,-.

Op welke specifieke specificaties moet ik letten?

Als je budget helder is en je specifieke gebruikerswensen op papier staan, kun je effectief gaan zoeken naar modellen die hierop aansluiten. Let vooral op de volgende specificaties:

1. De processor

De processor moet je zien als het kloppende hart van de laptop en bepaalt voor een groot deel de snelheid ervan. In principe is iedere processor geschikt voor basistaken als internetten, tekstverwerken en films kijken. Wil je ook graag foto’s bewerken en games kunnen spelen, verkies dan een Intel Core i5 boven de i3. Om daarnaast ook smooth video’s te kunnen bewerken, dan volstaat een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7.

2. Het werkgeheugen (RAM geheugen)

Een tweede factor die invloed heeft op de snelheid van je laptop, is het werkgeheugen. Bij elke handeling die je doet, wordt namelijk het RAM geheugen gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen hoe sneller de laptop, omdat er meerdere taken tegelijkertijd kunnen worden uitgevoerd. Wil je meer doen dan internetten en tekstverwerken, dan is een RAM geheugen van minimaal 8GB aan te raden.

3. De SSD

Beschikt een laptop over een SSD, dan wordt je data op snelle geheugenchips bewaard in plaats van een draaiende magnetische schijf. Het voordeel ten opzichte van een HDD schijf is dat een SSD je laptop een stuk sneller maakt. Daar staat dan wel tegenover dat ze iets duurder zijn en vaak minder opslagcapaciteit hebben. De keus is wederom aan jou.

4. Grafische kaart

Wil je met je nieuwe laptop ook een lekker potje kunnen gamen, let dan extra goed op de ingebouwde grafische kaart. Tegenwoordig hebben alle processoren wel een ingebouwde videochip, maar om serieus te kunnen gamen is een extra grafische kaart een must!

5. Het besturingssysteem

Last but not least: het besturingssysteem. Welke je moet kiezen hangt eigenlijk volledig af van jouw persoonlijke voorkeur. Windows van Microsoft is het meest gebruikte systeem en zie je daarom logischerwijs terug op de meeste laptops. Daarnaast heb je ook de keus uit Chrome OS van Google en MacOS van Apple.

Ben je toevallig een student? Neem dan eens een kijkje op de website van Studenten Wegwijzer voor een overzicht van laptops met extra studentenkorting!

[content-egg module=AE__coolbluenl template=item_simple]

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.