Skip to content Skip to footer

Studiefinanciering aanvragen of stopzetten in MijnDuo

Geslaagd en wil je aan de studie vanaf februari? Of ben je er juist klaar mee? Dan is het belangrijk om je studiefinanciering (ook bekend als stufi) op tijd aan te vragen of te stopzetten. Het is niet nodig om hiervoor DUO te bellen want dit kan je helemaal zelf doen in MijnDuo. Hoe? Dat leggen we voor je uit.

Aanvragen

Log allereerst in met je DigiD op MijnDuo. Eenmaal binnen zijn er maar liefst drie manieren om bij de aanvraag stufi te komen. Dit kan dus bijna niet misgaan.

Dropdown-menu in mijnduo omgeving met 'studiefinanciering aanvragen' geselcteerd
 • Optie 1: klik op ‘Studiefinanciering aanvragen’ onder ‘Mijn Producten’ in de blauwe balk. Je kan hierna zelfs nog een extra stap nemen door aan de rechterkant op ‘Studiefinanciering’ te klikken. Er vouwt dan een optie uit met een groene knop ‘Studiefinanciering aanvragen’.
 • Optie 2: Klik op ‘Aanvragen’ onder ‘Studiefinanciering’ in het startscherm (ook wel ‘overzicht’)
 • Optie 3: Ga via ‘Direct regelen’ aan de rechterkant van het scherm naar ‘Aanvragen studiefinanciering’
Mijnduo omgeving met aanvraagoptie onder 'direct regelen' en daarnaast een aparte aanvraagknop
 • Vervolgens wijst het zich bijna vanzelf; vul eerst je gegevens in, controleer dan je studiegegevens en geef aan welke onderdelen van de stufi je wilt gaan ontvangen.
  Lees hier over de verschillende producten, wat de voorwaarden zijn, per wanneer je recht hebt en welke onderdelen je verplicht zal moeten terugbetalen na je studie.

Bonustip: de eerste uitbetaling vindt plaats op de 24e van de eerste maand waarop je recht hebt op stufi (uitzonderingen hier). Veel plezier ermee!

Wat bij de aanvraag wel vraagtekens op kan roepen is de optie ‘overbrugging’ die standaard staat aangevinkt. Bekijk hier wat dit inhoudt. Geen recht op overbrugging maar het vinkje tóch aan laten staan? Geen zorgen; dit heeft geen nadelige gevolgen.

Stopzetten

Heb je geen recht meer op studiefinanciering? Dan moet je de uitbetaling stopzetten in MijnDuo. Minstens zo belangrijk is de vervolgstap: het deactiveren van je studentenreisproduct. Hoe stop je je stufi en voorkom je daarnaast een ov-boete?

Stopbord op paal met platteland op achtergrond

Studiefinanciering

Dit is gelukkig helemaal niet lastig.

 • Log eerst met je DigiD in op MijnDuo.
 • Ga simpelweg via ‘Mijn producten’ in de blauwe balk naar ‘Studiefinanciering’.
 • Naast je uitbetaalgegevens staat in het groen ‘Studiefinanciering stopzetten’
 • De rest spreekt voor zich en je dient aan te geven per wanneer je de uitbetaling wilt stoppen.
 • Zet apart nog weer fysiek je reisproduct stop (zie hieronder).

Studentenreisproduct deactiveren

Heerlijk natuurlijk, gratis reizen. Maar aan al het moois komt een eind. Nadat je je studiefinanciering hebt beëindigd, moet je ook je reisproduct nog deactiveren. Dit doe je bij een ophaalautomaat (die gele dingen in de supermarkt of op het station). Hier heeft Duo gelukkig een erg makkelijk instructiefilmpje over gemaakt:

https://www.youtube.com/watch?v=kMnJdsFiWh0

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.