Skip to content Skip to footer

Virtual Reality: hoe kun je het gebruiken in je organisatie?

Het gebruik van Virtual Reality is niet alleen onder consumenten enorm populair, het bedrijfsleven maakt ook steeds meer gebruik van manieren om Virtual Reality in te zetten voor het behalen van doelstellingen. Het kan op lange termijn geld besparen of processen makkelijker maken. Maar wat is Virtual Reality? En hoe kun je dit inzetten in het bedrijfsleven?

Wat is Virtual Reality?

Wanneer je Virtual Reality (VR) letterlijk vertaalt naar het Nederlands krijg je: virtuele realiteit. Met een computertechnologie wordt er een 3D simulatie van een echte of fantasiewereld gecreëerd. Een gebruiker van VR wordt gelanceerd in een nieuwe wereld waar hij of zij bijvoorbeeld in een game terecht komt of een ritje in de achtbaan kan maken. Het is op twee manieren mogelijk; met een HMD (Head Mounted Device) of via een CAVE (Cave Automatic Virtual Environment). In de situatie van een CAVE sta je in een kamer waar projecties op de muur verschijnen die, in combinatie met geluid, zorgen voor de virtuele realiteit. Daarnaast is het dragen van een HMD (Head Mounted Device), ook wel VR bril genoemd, de populairste en makkelijkste manier om VR te ervaren. In deze situatie kom je door het dragen van een VR bril in de virtuele realiteit terecht.

Hoe Virtual Reality werkt

Onze hersenen krijgen informatie binnen via onze zintuigen. Deze informatie zorgt ervoor dat onze hersenen weten wat er om ons heen gebeurt. Bij VR worden er zoveel mogelijk zintuigen geprikkeld die ervoor zorgen dat je hersenen een omgeving creëren die bijna niet te onderscheiden is van de echte wereld. We zien beelden en horen geluiden, maar ook ons evenwicht zorgt voor zintuiglijke informatie voor je hersenen. Met het gebruik van VR denkt ons brein dat de virtuele realiteit de nieuwe realiteit is.

Virtual Reality gebruiken in het bedrijfsleven

Het creëren van een virtuele realiteit kan in het bedrijfsleven erg handig zijn, als middel, om doelstellingen te behalen in verschillende branches, zoals: sport, marketing, toerisme, gezondheidszorg of engineering. De gebruiker krijgt namelijk een ervaring mee die een realistisch beeld schept van een product of situatie. Er zijn een aantal manieren waarop je VR kunt gebruiken in het bedrijfsleven. We geven een aantal voorbeelden:

  • Verzorgen van trainingen: VR kan gebruikt worden om een simulatie te maken van een bepaalde situatie waarin de gebruiker terecht kan komen. Hierbij kun je denken aan trainingen voor piloten of militairen. Daarnaast kun je ook denken aan nieuw personeel dat opgeleid moeten worden en in de virtuele omgeving kunnen oefenen.
  • Verkoop van product of dienst: je kunt VR inzetten om het proces tot verkoop kracht bij te zetten. Je stelt namelijk de klant in staat om je producten levensecht te ervaren. Stel je gaat veel naar beurzen en events, dan kun je gebruik maken van een attractie met VR, zodat je zoveel mogelijk mensen bereikt met een unieke ervaring van jouw product of dienst.
  • Visualiseren van 3D prototype: voor architecten kan het handig zijn om een omgeving te visualiseren voordat het daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Architecten maken vaak een 3D schets, maar met VR kun je er ook echt doorheen wandelen of een prototype op ware grote bekijken.
  • Faciliteren van vergaderingen: omdat we tegenwoordig steeds beter in staat zijn om op afstand te werken, komt het voor dat we niet altijd kunnen vergaderen in dezelfde ruimte. Met de technologie kunnen we makkelijk een vergadering plannen via een videogesprek, maar met VR kunnen we de vergadering virtueel bijwonen. Dit kan zorgen voor effectievere samenwerking op afstand.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.