Skip to content Skip to footer

Veilig op de fiets met je smartphone

Even snel een vriend appen dat je wat later komt of gauw wat opzoeken op internet. We hebben het allemaal weleens gedaan op de fiets, maar echt veilig is het natuurlijk niet. Daarom gaan we vandaag met je kijken wat je wel en niet mag doen op de fiets met je geliefde smartphone.

Mag je je telefoon gebruiken op de fiets?

Er bestaat nog weleens wat onduidelijkheid over dit onderwerp, maar in principe mag je gewoon jouw telefoon gebruiken op de fiets. Voorwaarde is echter wel dat je dit handsfree doet! Doe je dit niet handsfree en houd je dus jouw telefoon vast? Dan riskeer je een boete van €90,- wanneer je 16 jaar en ouder bent of €45,- wanneer je jonger dan 16 jaar bent. Kinderen onder de 12 jaar komen er vanaf met een waarschuwing. Dat is zonde van het geld en ook nog eens gevaarlijk.

Als je komt te vallen is de kans daarnaast groot dat jouw telefoon ook de nodige schade oploopt. Vanwege al deze redenen raden we je daarom af om je telefoon vast te houden op de fiets. Blijf je toch op de fiets appen en heb jij bijvoorbeeld de nieuwste iPhone 14? Zorg dan in ieder geval dat je in een iPhone 14 hoesje en eventueel een screenprotector investeert.

Dit is de 1 bij het artikel: veilig op de fiets met je smartphone.
Wil je toch meteen appen? Dan is het slim om even met je fiets langs de weg te gaan staan.

Tips voor verantwoord telefoon gebruik

Probeer jij vaak nieuwe routes uit of raak je je geregeld de weg kwijt als je onderweg bent? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat jij graag gebruik maakt van Google Maps! Het aanschaffen van een telefoonhouder is dan een slim idee. Je kunt namelijk op deze manier jouw telefoon gebruiken zonder de regels te overtreden. Navigeren op jouw telefoon terwijl die in een daarvoor bestemde houder zit mag namelijk wel.

Fiets jij altijd dezelfde routes en heb jij geen belang bij navigatie op je telefoon tijdens het fietsen? Maar wil je bijvoorbeeld wel lekker muziek luisteren of bellen met vrienden onderweg? Dan kun je je telefoon gewoon in de broekzak of tas laten zitten terwijl je muziek luistert via een hoofdtelefoon of AirPods. Het voordeel van dit soort apparaten is dat je het volume en andere opties makkelijk kunt aanpassen zonder je telefoon vast te hoeven houden.

Dit is de 2 bij het artikel: veilig op de fiets met je smartphone.
Bij deze airpods pro kun je gebruik maken van transparatiemodus zodat je jouw omgevingsgeluid beter hoort.

Heb jij nieuwe AirPods of een nieuwe hoofdtelefoon? Let er dan wel op dat je noise cancelling uitschakelt of gebruik maakt van de optie om juist het omgevingsgeluid door te laten komen. Bij AirPods heet deze functie ‘Transparantiemodus’ en hier kun je lezen hoe je dit instelt. Zo weet je zeker dat je al het andere verkeer goed aan kunt horen komen.

Conclusie

Het is in Nederland sinds juli 2019 niet meer toegestaan om je telefoon op de fiets in de hand te hebben. Gelukkig kun je alsnog je telefoon gebruiken via een telefoonhouder of via je hoofdtelefoon of AirPods. Let er daarbij wel op dat, je zorgt dat je alle omgevingsgeluiden nog wel kunt horen, zodat je veilig en wel op je bestemming aan komt.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.