Skip to content Skip to footer

Always on functie van iPhone 14 Pro: voordelen en nadelen

Liefhebber van Apple? Grote kans dat je de lancering van de nieuwste iPhones en Apple Watches gezien hebt tijdens het Apple Event begin september. Na heel wat jaren wachten is de iPhone 14 Pro de eerste iPhone met een always on beeldscherm.

Extra reden dus om je nieuwste telefoon goed te beschermen met een van de nieuwste iPhone 14 hoesjes. Maar: wat zijn nou eigenlijk de voordelen van deze functie? En zijn er ook nadelen aan te vinden? We zochten het voor je uit.

Wat doet de always on functie van iPhone 14 Pro precies?

Als eerst is het goed om te weten wat de always on functie van de nieuwste iPhone precies inhoudt. De technologie achter always on zorgt ervoor dat het beeldscherm van je smartphone altijd aanstaat, ook wanneer je je telefoon niet gebruikt. Dat herken je misschien al van Apple Watch waarbij dit sinds de laatste variant ook mogelijk is. We kunnen wel stellen dat Apple de Apple Watch heeft gebruikt als een soort test, want na enkele jaren succes besloten ze pas om deze functie uit te rollen voor de iPhone 14 Pro.

Always on is mogelijk dankzij de zogeheten LTPO OLED-display. Hierdoor kun je op ieder moment van de dag zien wat de tijd is, of je widgets een update hebben of dat je een berichtje hebt zonder dat je daar wat voor hoeft te doen. Je hoeft dus niet meer op het scherm te tikken of je telefoon op te liften om zicht op het beeldscherm te krijgen. Experts verwachten dat Apple deze functie exclusief gaat bewaren voor de Pro-varianten. Voor nu geldt dat voor de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max.

Voordelen van de always on functie van de iPhone 14 Pro

Het grootste voordeel van de always on functie is dat je nog sneller kunt kijken hoe laat het is of hoeveel percentage batterij je nog hebt. Dat is vooral nuttig voor de mensen zonder Apple Watch. Wanneer je zo’n watch hebt, is het namelijk nóg sneller om even daarop te kijken. De iPhone 14 Pro met deze functie wordt dan ook veel gebruikt tijdens werk en andere momenten waarop je snel de tijd of de datum wilt checken. 

Meldingen direct bekijken met always on functie

Heb je je telefoon tijdens werk op je bureau liggen of in een dock staan? Dan is het always on beeldscherm ook ideaal. Je hebt namelijk direct zicht op binnenkomende meldingen, zoals berichtjes en mails zonder dat je daarvoor de telefoon in handen hoeft te nemen. Dat scheelt je toch weer een paar seconden tijd.

Widgets op startscherm direct zichtbaar

Sinds de komst van de nieuwste update iOS 16 is het mogelijk om tot wel vier widgets op je startscherm te plaatsen. Je bepaalt zelf welke widgets het zijn. Denk aan het weer, je agenda of je bewegingsdoelen voor de dag. Wanneer je de iPhone 14 Pro met de always on functie hebt, betekent dat dat je nooit meer moeite hoeft te doen om de laatste update van deze widgets te bekijken. Een blik op je beeldscherm is immers al genoeg! De widgets zijn overigens ook te gebruiken voor mensen zonder de always on functie.

Je kunt de always on functie uitschakelen als je wilt

Ben je bang dat je batterij ineens veel minder lang meegaat? Apple heeft de nieuwste iPhones een betere processor gegeven wat inhoudt dat je accu niet ineens sneller leeg gaat lopen door deze functie. Toch is het goed om te weten dat je de always on functie gewoon uit kunt schakelen. Dat is ook wel zo prettig wanneer je juist niet wilt worden afgeleid door een beeldscherm dat continu actief is.

Zijn er ook nadelen te vinden aan de always on functie?

Niet iedereen vindt de always on functie veel extra’s bieden. Daarom wordt deze functie ook wel gezien als een luxe extraatje en niet als iets dat daadwerkelijk nodig is. Wanneer je voor een iPhone 14 Pro of Pro Max met deze eigenschap gaat, moet je rekening houden met een paar nadelen.

Je beeldscherm staat altijd aan (mits je het zelf uitzet)

Wat voor velen een voordeel is, kan ook juist als negatief worden ervaren: het beeldscherm staat altijd aan. Daar moet je waarschijnlijk in het begin wel even aan wennen. Wanneer je hier af en toe gebruik van wilt maken (en dus niet de functie uit wilt schakelen), is het aan te raden om een of meerdere iPhone hoesjes met een flip cover te kopen zodat je het beeldscherm soms ‘uit’ kan zetten.

Waarschijnlijk alleen beschikbaar voor duurdere modellen

Zoals je hierboven al kon lezen: waarschijnlijk is de always on functie alleen bedoeld voor de duurderde modellen van Apple; de Apple Pro. Apple ziet deze functie dus ook echt als iets extra’s waarvoor je net wat meer moet betalen als je ervan gebruik wilt maken. Je betaalt er dus meer voor dan voor een iPhone zonder deze functie.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.