Skip to content Skip to footer

BeReal: wat maakt deze nieuwe social media app zo populair?

BeReal is de laatste tijd erg populair, vooral onderen jongeren. Het is opgericht in 2020, maar pas echt heel bekend geworden in 2022 met een enorme groei in de laatste paar maanden. Ben je benieuwd waarom het zo populair is en hoe het zich precies onderscheid van de vele andere social media apps? Vandaag gaan we met je kijken hoe het werkt en hoe je een account aanmaakt.

Wat is het precies?

BeReal is op het eerste oog een app om foto’s te delen zoals Snapchat dat bijvoorbeeld ook is. Maar wat maakt BeReal nou zo uniek? Dat is het feit dat je aangemoedigd wordt om ‘echte’ foto’s te delen met je vrienden. De meeste mensen maken steeds opnieuw een foto totdat je perfect is en gaan ‘m daarna nog bewerken met allerlei filters en dergelijke. BeReal wil dat juist niet en biedt je daarom ook geen filters of andere bewerkingsmogelijkheden aan. Hun motto luidt daarom ook: ‘BeReal. Your friends for real. Show your friends who you really are, for once.’

Bereal
Bereal focust zich op het laten nemen en delen van echte foto’s met jouw vrienden.

Ik hoor je denken: ‘OK, dus het is eigenlijk Snapchat maar dan zonder filters?’ Dat is niet helemaal waar. In Snapchat kun je zelf kiezen wanneer en hoe je foto’s deelt. BeReal werkt anders: je krijgt iedere dag op een willekeurig tijdstip een notificatie van de app. Zodra je die opent heb je twee minuten de tijd om een foto te nemen. Er wordt een foto gemaakt met zowel de camera van voren en van achteren zodat mensen niet alleen jou zien maar ook je omgeving. Reageer je laat op deze notificatie? Dan krijgen je vrienden dat ook te zien. Zo lijkt het alsof je laat de foto hebt genomen alsof je toch de tijd hebt genomen om nog even je haar goed te doen of je omgeving ‘te stagen’. Met al deze spelregels onderscheidt BeReal zich echt en laat het jou zo goed mogelijk als kan ‘echte’ foto’s delen.

BeReal downloaden en installeren

Ben je enthousiast geworden? Dan kunnen we nu de app gaan downloaden en installeren. Dit doe je als volgt:

 • Open de BeReal pagina in de Play Store of App Store.
 • Klik op ‘Installeren’.
 • Wacht tot de app klaar is met downloaden en klik op ‘Openen’.
 • Gelijk als je de app opent krijg je de waarschuwing dat je binnen twee minuten een foto moet nemen, wees dus gereed! Klik een paar keer op ‘Continue’ en daarna op ‘Get Started’.
 • Voer je naam in en klik op ‘Continue’.
 • Voer je geboortedatum in en klik op ‘Continue’.
 • Voer je telefoonnummer in en klik op ‘Continue’.
 • Er wordt nu een code verstuurd via SMS. Voer de code in.
 • Maak nu een gebruikersnaam aan en klik op ‘Continue’.
 • BeReal wil toegang krijgen tot je contacten. Klik op ‘Toestaan’.
Dit is de 1 bij het artikel: bereal: wat maakt deze nieuwe social media app zo populair?.
Wil je graag nieuwe mensen leren kennen en door iedereen gezien worden? Kies dan voor ‘everyone’.
 • Er verschijnt nu een popup om een foto te maken. Deze kun je delen met al je vrienden of met iedereen.
 • Hierna krijg je een overzicht van je foto’s en dan ben je klaar!

Je kunt nu de app sluiten. Wanneer je vrienden een foto maken krijg je hiervan een melding en kun je commentaar erop geven. Morgen ga je weer een notificatie krijgen om een nieuwe foto te maken op een willekeurig tijdstip. Het is een leuk en nieuw concept, maar de tijd zal leren hoe lang dit precies populair blijft. Denk jij dat dit een blijvend iets zal worden zoals Snapchat of is dit iets wat even populair is maar later weer gauw afneemt zoals bijvoorbeeld Houseparty? Hoe dan ook, we wensen je veel plezier met BeReal!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.