Skip to content Skip to footer

Hoe kan jij het beste je pc schoonmaken?

Schoonmaken; je bent er maar druk mee. De hele lenteschoonmaak zit er natuurlijk allang op. En de ijverige schoonmakers onder ons hebben ook al een hele industriële reiniging van het buitengedeelte van de woning achter de rug. Het to do-lijstje is afgevinkt, maar heb je ook al aan je pc gedacht?

Je computer trekt vuil en stof aan. Dit kan gevolgen hebben voor je computer! Zo kan het de effectiviteit beïnvloeden van het koelmechanisme. Door de laag stof kan het voorkomen dat andere onderdelen ook een verminderde levensduur ervaren. Dit komt doordat het simpelweg gewoon niet genoeg gekoeld kan worden. De ventilator zorgt ervoor dat de warme lucht het apparaat verlaat. Maar wat als deze ook vol zit met stof? Koelt hij dan wel nog steeds? Wij hebben een aantal tips, zodat jij je pc kan schoonmaken.

Wat heb je nodig?

Je hebt zeven verschillende middelen nodig:

 • Een spuitbus met perslucht
 • Schroevendraaiers (klein)
 • Wattenstaafjes
 • Schoonmaakalcohol
 • Een microvezeldoekje
 • Een antistatische armband
 • Gedemineraliseerd water

Waarschijnlijk heb je niet alles in huis. Dat betekent dat je toch even naar de winkel moet! Het klinkt misschien als veel, maar wees gerust. Het is gewoon een simpele manier om het vuil en stof weg te halen. Belangrijk is wel dat je de onderdelen en schroefjes op de juiste plek terugplaatst!

Desktop schoonmaken

De desktop is makkelijker dan de laptop zou je zeggen. Dit komt doordat de componenten niet op elkaar gekleefd zitten en je daardoor veel meer ruimte hebt. Dit klopt ook! Je maakt in principe gewoon de kast open en gaat aan de slag. Je gebruikt de perslucht om stof weg te blazen. Een tip van ons; houd voldoende afstand. Je wil namelijk niet dat je met de perslucht onderdelen beschadigt. De binnenkant van de desktop is vrij fragiel. Als je aan de gang gaat met de binnenkant van je computer, draag dan ook een antistatische armband. Statische elektriciteit kan leiden tot beschadigingen van de componenten.

Laptop schoonmaken

De laptop is wat gevoeliger. Je hebt maar één kant die los kan en dat is de onderkant. Gebruik vooral geen water! In laptops zit vaak een bepaald vel, die verkleurt als er water is gebruikt. Dit hebben fabrikanten als voorzorgsmaatregel gedaan, zodat er niet onterecht bij waterschade een nieuwe laptop wordt geclaimd.

Belangrijke tips

Tijdens het schoonmaken is het belangrijk om met de volgende dingen rekening te houden:

 • Houd de wieken stil van je ventilatoren. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je de motor beschadigt.
 • Gebruik geen stofzuiger; je zuigt namelijk vrij eenvoudig kleine onderdelen op en de stofzuiger geeft statische elektriciteit af.
 • Gebruik geen compressor; je beschadigt door de hoge druk de onderdelen veel sneller en gemakkelijker dan met perslucht.
 • Maak elke 3 tot 4 maanden schoon; zo blijft het schoon en verleng je de levensduur van jouw apparatuur.

Hopelijk kun je met deze tips uit de voeten en krijg jij je pc of laptop weer schoon. Zo gaan jouw laptop of desktop langer mee en bespaar jij op de lange termijn geld!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.