Skip to content Skip to footer

4 tips voor het voorbereiden van een presentatie

Geef jij binnenkort een presentatie? Dan is dit vast even spannend. Het presenteren voor een groot publiek is voor meer mensen geen dagelijkse bezigheid en daarom kan het voor wat stress zorgen. Toch geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Door goed voorbereid een presentatie in te gaan, zul je een stuk minder stress ervaren. In dit artikel geven we je vier tips voor de beste voorbereiding. 

Begin op tijd

Een van de beste tips die we je kunnen geven is: begin op tijd! Wanneer je voldoende tijd hebt om de presentatie voor te bereiden, zal hij beter in elkaar zitten en dus soepeler verlopen. Daarnaast kun je, als je op tijd begint, grapjes in je presentatie verwerken en zorgen dat de informatie in de presentatie perfect aansluit op de vraag van degene die naar de presentatie luistert. 

Oefen 

Ben jij vaak zenuwachtig voor een presentatie? Dan is de beste tip die we je kunnen geven: oefenen! Hierdoor onthoud je je tekst beter, weet je waar je stiltes kan laten vallen en kun je beter bruggetjes maken naar het volgende onderwerp van je verhaal. Lees eerst de presentatie voor jezelf hardop. Dan kun je kijken of er dingen fout staan en tekst ontbreekt. Vervolgens kun je de presentatie voor je collega’s of zelf voor de spiegel oefenen. Hierdoor kun je namelijk horen hoe je tekst klinkt en kun je eventuele zinnen die niet lekker lopen aanpassen. Ook de beste sprekers uit de hele wereld oefenen hun tekst. Ook al komen ze soms over alsof ze hun speech ter plekke bedenken. Als jij je presentatie goed oefent, zul je professioneler overkomen. 

Controleer je presentatie

Het is jou vast al eens overkomen. Wanneer je je prestatie wilt opstarten, blijkt het dat hij de laatste versie niet opgeslagen heeft. Een vervelende situatie! Om dit te voorkomen is het verstandig om van tevoren te controleren of alles goed werkt. Zorg dat je de laatste versie voor de zekerheid naar jezelf mailt. Wil je een filmpje laten zien? Zorg er dan voor dat je de goede link plaatst in je presentatie.

Zorg dat alles werkt

Niks is zo vervelend als een beamer die niet werkt, een presentatie die niet goed opstart of het missen van geluid tijdens filmpjes in je presentatie. Zorg er daarom voor dat alles werkt voordat je begint met je presentatie. Neem altijd een uur voordat je presentatie begint de tijd om te checken of alles werkt. Werk jij met een passieve speaker of actieve speaker? Neem dan de tijd om je filmpjes en geluidsfragmenten goed te testen. Zo weet je zeker dat tijdens je presentatie alles goed verloopt en je niet staat te sukkelen met het beeld en geluid. Werkt het niet? Dan heb je nog even de tijd om dit probleem op te lossen. 


Wij hopen dat je je met deze vier tips goed kunt voorbereiden op je presentatie en minder zenuwachtig zult zijn. Succes! 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.