Skip to content Skip to footer

Tips bij het uitzoeken van een nieuwe tablet

Hij leek even op zijn retour, maar een tablet is sinds de pandemie weer een stuk populairder. Een tablet is eigenlijk een fijne combinatie tussen een laptop en een smartphone. Je neemt hem overal mee naartoe, kunt films kijken onderweg, een boek lezen en er zelfs op werken. Twijfel je tussen een bepaald merk of weet je überhaupt niet of je voor een tablet moet gaan? Met deze tips helpen we je op weg bij het maken van de juiste keuze. 

Waar ga je hem voor gebruiken?

Bij het maken van je keuze voor je tablet moet je goed nadenken over waar je hem voor wilt gebruiken. In sommige gevallen kun je beter voor iets anders gaan. Heb je het idee dat je de tablet vooral gaat gebruiken om op te lezen? Dan kun je beter een e-reader aanschaffen bijvoorbeeld. Ga je de tablet gebruiken voor werk en moet je veel teksten typen of heb je veeleisende programma’s nodig, dan kun je beter een laptop kopen in plaats van een tablet. Bedenk dus eerst goed wat je met een tablet wilt doen en pas daar ook het formaat en dergelijke op aan.

Voor welk formaat ga je?

Tablets zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Afhankelijk van je eigen behoeften en uiteraard waar je de tablet voor gaat gebruiken, kies je voor een bepaald formaat. Wanneer je het prettig vindt dat je de tablet echt overal mee naartoe kunt nemen en je hem vooral gebruikt voor onderweg dan kun je het beste gaan voor een klein formaat, bijvoorbeeld 7 inch. Deze past in in ieder geval gemakkelijk in een kleine tas of zelfs een binnenzak. Gebruik je hem ook voor werkzaken of wil je series en films op een wat groter scherm kunnen zien, dan kun je beter gaat voor een formaat van 10 inch of groter.  

Apple of Samsung? 

Er zijn uiteraard ook nog andere merken die tablets aanbieden, maar deze twee zijn toch wel de koplopers op dit gebied. Kijk maar eens in de beste tablet top 5. Beide hebben uiteraard hun voor- en nadelen. Wellicht heb je in de keuze bij een smartphone al een bepaalde voorkeur. Dan is het prettig om bij een tablet voor dezelfde keuze te gaan. Je bent al gewend aan een bepaald besturingssysteem, daardoor weet je al beter wat je kunt verwachten bij de tablet. Bovendien kunnen apps en programma’s beter met elkaar synchroniseren. 

Voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen zijn:

  • Eenvoudig en laagdrempelig. Je pakt een tablet er snel even bij vanwege het formaat en gewicht. Dit is gemakkelijker dan bijvoorbeeld een laptop. 
  • Heeft een lange accuduur ten opzichte van een smartphone of laptop. 
  • Perfect voor onderweg om films en series te kijken op een groter formaat dan telefoon.

Nadelen:

  • Minder opslagruimte dan een laptop.
  • Een tablet heeft minder aansluitingen zoals usb-poort of cd-invoer. Dit maakt hem minder allround dan een laptop. 
  • Het is niet geschikt voor invoeren van grotere teksten doordat het toetsenbord op het touchscreen scherm zit. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.