Skip to content Skip to footer

De 4 beste e-readers voor Windows

Het wordt steeds kouder buiten en dat maakt het de ideale tijd om weer een (digitaal) boek op te pakken. Zeker nu we vaker binnen zitten dan we willen is dit ideaal. Maar misschien heb je geen e-reader? Of is die van jou net bezet door een ander enthousiast familielid? Er zijn altijd manieren om op je computer e-books te lezen. Wij bespreken je beste 4 opties.

Een rij met nederlandse boeken voor e-readers

Kindle

Kindle – de merknaam die bijna synoniem is komen te staan voor e-readers. Het digitale boekentablet is in 2007 door Amazon uitgebracht en staat sindsdien vooraan in de e-readermarkt. Maar je hebt niet per se een apart toestel nodig want ook op je computer kun je gebruikmaken van je Kindle.

Een kindle ligt uit op een bed met ernaast een bordje met aardbeien, bosbessen en een kop koffie

Als je al een Amazon-account hebt, is het een fluitje van een cent. Download hier de gratis Kindle-app voor op je computer, log in en je bibliotheek staat direct vol met je gekochte boeken. Net als op de reguliere e-reader maak je ook hier gemakkelijk gebruik van het woordenboek of vertalingen, voeg je eenvoudig notities en bladwijzers toe en bekijk je je leesprogressie. Uiteraard is het ook mogelijk je Kindle app te customizen door het aanpassen van lettertype en -grootte, het thema (donker/licht), regelafstand en veel meer.

Tip: in de Kindle app moet je voor een download eerst op de cover van een boek klikken. Denk hierom als je graag offline wil lezen.

Kobo

De bibliotheek met een boekoverzicht in de kobo e-reader voor windows app

Als Kindle vooraan staat, blijft het eveneens Amerikaanse Kobo niet lang achter. Kindle en Kobo leven de grootste strijd in de e-readerlijsten. Het voordeel van die laatste is dat ze een Bol.com Kobo-app hebben! Hiermee lees (of luister) je makkelijk op je mobiel de boeken die je bij de bekende webwinkel aanschaft. Voor Windows heb je Kobo Desktop dat hier is te downloaden.Het programma neemt al je bladwijzers over zodra hij synchroniseert met je e-reader. Kies voor dag- of nachtmodus, verander je lettertype en -grootte of selecteer een andere uitlijning.

De kobo app openstaand op een macbook, tablet, telefoon en e-reader

Tot slot heeft Kobo ook een ingebouwd woordenboek, kan je notities maken of bepaalde passages noteren. Fijne bonus is dat ook stripboeken erg mooi in kleur worden weergegeven.

Denk erom dat Kobo Desktop niet werkt met Windows XP of Vista.

Freda

Engelstalig plaatje van het openingsscherm van freda met de boekenplank, de bronnen en het boek om te openen

Freda is ook al jaren een grote speler in de markt als het aankomt op e-readerapps voor Windows. Het programma is gratis en afhankelijk van advertenties op de homepagina. Met een in-app aankoop ben je hier zo vanaf. Wil je dit niet? Geen probleem want tijdens het lezen stoort het niet en heb je er geen last van.

Openstaand boek met de tekst leesbaar en een gemarkeerd stuk tekst om vast te zetten met een bladwijzer

Freda leest verschillende formaten zoals ePub, Mobi, FB2, HTML, en TXT, al moeten de boeken DRM-vrij zijn. Sommige e-books zijn onder Adobe met DRM (‘Digital Rights Management’) beschermt tegen kopiëren. Verder heb je met Freda kosteloos toegang tot boeken uit het publieke domein via online catalogi zoals Feedbooks, Smashwords en Project Gutenberg. Bladwijzers, highlighten, notities en tekst-naar-spraakfuncites worden ondersteund. van instellingen aan te passen.

Tot slot valt ook het thema aan te passen naar nacht (donker) en zijn lettertype- en grootte, regelafstand, helderheid, achtergrondkleur en marges aan te passen.

Icecream Ebook Reader

Engelstalig openstaand boek in de icecream app als voorbeeld hoe het lezen eruit ziet

Icecream heeft meerdere apps voor Windows, zoals een PDF editor en een schermrecorder (hiermee neem je je scherm op). Toch is een van hun beste apps de Ebook reader; zowel de gratis als betaalde versie zijn serieuze opties. Icecream biedt ondersteuning voor EPUB, MOBI, PDF en FB2 formaten en zodra je je boeken hebt geïmporteerd staan ze netjes geordend in de bibliotheek. Hier zijn ook je leesvorderingen terug te vinden en heb je verschillende weergaven om het zoeken naar een e-book te vergemakkelijken.

Net als bij Kindle is het makkelijk om met één klik lettertypegrootte en kleurthema (donker, licht of sepia) te wijzigen of een inhoudsopgave te bekijken. Ook fullscreen-modus in aanwezig.

Het schermv van icecream in nachtmodus en stuk tekst gemarkeerd met de optie om een notitie toe te voegen geselecteerd

De gratis versie is verder wat gelimiteerd, dus heb je behoefte aan meer opties dan betaal je eenmalig €19,95. Deze PRO versie biedt onder andere de mogelijkheid tot het importeren van meerdere boeken tegelijk, toevoegen van notities of het kopiëren van tekst. Voor studenten is de betaalde versie dus wel noodzakelijk en laat de gratis versie te wensen over.

[content-egg module=AE__coolbluenl template=grid]

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.