Skip to content Skip to footer

Tekst automatisch vertalen via Google Spreadsheets

Google Spreadsheets biedt de functie om teksten te vertalen. Je kunt ook detecteren welke taal in een cel wordt gebruikt. Dit is een handige functie die uitgevoerd kan worden met een simpele formule.

Taalcodes

Je kunt teksten in een groot aantal talen vertalen binnen Google Spreadsheets. De formule werkt namelijk voor alle talen die door Google Translate worden ondersteund. Om te beginnen log je in met je Google account en maak je een document aan in Google Spreadsheets. 

Voor je een woord gaat vertalen is het belangrijk dat je de taalcodes weet die bij bepaalde talen horen. Deze zijn namelijk nodig voor de formule die je gaat gebruiken. De meeste taalcodes zijn vanzelfsprekend. NL is Nederlands, EN is Engels en ES is Spaans. Als je het toch niet zeker weet kan je altijd het lijstje met taalcodes opzoeken. Dit kan je doen door op Google naar taalcodes of language codes te zoeken. Daar vind je dan een heel overzicht met tweeletterige codes. 

Zo voer je het uit in Google Spreadsheets

In het onderstaande voorbeeld dat wij gemaakt hebben, vertalen wij het Nederlandse woord naar het Spaans. Voer het woord in een cel in en gebruik vervolgens de formule: =GoogleTranslate(A2; “NL”; “ES”). Als je niet weet in welke taal een woord staat. Dan kan je in plaats van de taalcode ook het woord ‘AUTO’ gebruiken. Dan zal Google zelf de gebruikte taal detecteren

Het is belangrijk dat bij de parameter, in dit geval A2, er verwezen wordt naar de cel waar het woord in staat dat vertaald moet worden. Klik op Enter en het woord zal vertaald worden. Je kunt zelfs de vulgreep onderaan de formulecel naar beneden slepen om deze formule op meer dan één cel toe te passen. 

Google spreadsheet openen
Googletranslate google spreadsheet aanroepen
Resultaat vertalen in google spreadsheet

Nog een aantal tips

Deze functie binnen Google Spreadsheets is een uitstekende aanvulling, maar er zijn wel beperkingen. Zoals met elke vertaalsoftware die bestaat, is dit niet altijd 100% nauwkeurig. Wees ervan bewust dat bepaalde zinnen grammaticaal niet altijd kloppen, omdat ze woord voor woord vertaald worden. Daarnaast is het slim om complexe woorden en zinnen te dubbelchecken. 

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.