Skip to content Skip to footer

Simpel meer mailadressen in Gmail

Gmail heeft een hele handige functie, die de meeste gebruikers niet weten. Binnen je eigen account kun je gebruik maken van meerdere zogenaamde aliassen. Waarom zou een extra Gmail adres aanmaken handig kunnen zijn?

Voordat we uitleggen waarom extra e-mailadressen binnen jouw account veel voordeel kan opleveren, leggen we eerst uit wat een alias is.

Een e-mailalias is een extra e-mailadres wat aan jouw account is gekoppeld en wat je kunt gebruiken om e-mails mee te verzenden, te beantwoorden en door te sturen. Je hoeft dan niet apart in te loggen op een account om je e-mails te lezen. Tijdens het opstellen van een e-mail geef je aan vanaf wel e-mailadres je de mail wilt versturen.

Voorbeelden van e-mailaliassen zijn: voorbeeld@gmail.com, voorbeeld+social@gmail.com of voor.beeld@gmail.com. Alle drie de e-mailadressen komen binnen in dezelfde mailbox.

Wat is het voordeel van een extra Gmail adres aanmaken?

Het grote voordeel van het extra aanmaken van een e-mailadres binnen jouw account zorgt ervoor dat je mail makkelijk kunt onderscheiden en het instellen van regels nog makkelijker wordt. Je kunt een e-mailadres instellen voor online aankopen. Zo heb je snel in de gaten dat het om een webshop gaat.

Een ander voorbeeld is dat je soms op een website komt, waar je moet aanmelden voor een nieuwsbrief. Je wilt deze nieuwsbrieven niet in je standaard mailbox ontvangen. Dan zou je een extra e-mailadres kunnen maken om makkelijk mail te kunnen onderscheiden.

Daarnaast heb je nog een groot voordeel dat je maar op een account hoeft aan te melden om al je mail te lezen.

Hieronder leggen wij de verschillende mogelijkheden uit om extra e-mailadressen toe te voegen aan jouw Gmail account. Heb je nog geen Gmail account? Ga dan eerst naar: Gmail e-mailadres aanmaken.

Een e-mailadres aanmaken binnen een account

Het kan zijn dat je nu al werkt met twee verschillende Gmail accounts. Dan is het mogelijk om mails te versturen, beantwoorden en doorsturen binnen één account. Dit werkt als volgt.

 • Open jouw Gmail
 • Ga rechtsboven naar het Tandwiel
 • Kies voor Alle instellingen bekijken
 • Open het tabblad Accounts en import.
 • Druk op Nog een e-mailadres toevoegen.

Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Bij e-mailadres vul je het adres in van het andere account, waarvan jij eigenaar bent. Het is verstandig om het vinkje bij Beschouwen als alias aan te laten staan. Zo kun je makkelijk switchen van accounts.

Door te klikken op Een ander antwoordadres opgeven kun je een ander e-mailadres opgeven waar de mail naar toe wordt gestuurd, als er op een mail wordt geantwoord.

In de praktijk ziet dit er als volgt uit. Je hebt als antwoordadres opgegeven voorbeeld@gmail.com. Je moet hier uiteraard wel eigenaar van zijn. Je stuurt een mail van hallo@gmail.com, die je als standaardmail hebt ingesteld, maar het antwoordadres is voorbeeld@gmail.com. Piet krijgt een mail van hallo@gmail.com en zodra hij op Beantwoorden gaat klikken gaat de mail naar voorbeeld@gmail.com.

Extra e-mailadres toevoegen aan jouw gmail account.
Extra e-mailadres toevoegen aan gmail.
 • Druk op Volgende stap om verder te gaan.
 • Kies voor Verificatie verzenden
 • Open de mailbox van het account wat je wilt toevoegen.
 • Kijk in je Inbox en vul de bevestigingscode in.
De bevestigingscode invoeren om te verifiëren dat jij eigenaar bent.
De bevestigingscode invoeren om te verifiëren dat jij eigenaar bent.

Je hebt nu het e-mailadres toegevoegd van een ander account. Als je nu een nieuw e-mailbericht gaat opstellen kun je het Van adres selecteren.

Van adres selecteren bij een nieuw e-mailbericht in gmail.
Van adres selecteren in gmail.

Gmail adres aanpassen voor @

Een extra Gmail adres aanmaken kun je ook doen als je geen ander Gmail account hebt. Wat veel mensen niet weten is dat je overal een punt kunt zetten voor @gmail.com, zolang er maar hetzelfde staat. Dit werkt als volgt.

 • Ga naar jouw Gmail.
 • Klik rechtsboven op het tandwiel en kies voor Alle instellingen bekijken.
 • Open het tabblad Accounts en import.
 • Kies voor Nog een e-mailadres toevoegen.
 • Vul een naam.

Je kunt nu bij het e-mailadres alles invullen voor @gmail.com met een punt er tussen. Het standaardadres is voorbeeld@gmail.com. Dan kun je er van maken: v.oorbeeld@gmail.com, voor.beeld@gmail.com of voorbe.eld@gmail.com. Alles combinaties met punt zijn mogelijk, zolang er zonder punt het oorspronkelijke e-mailadres staat.

Extra e-mailadres maken in gmail door middel van een punt.
Extra e-mailadres maken in gmail door middel van een punt.

Door op de knop Volgende stap te klikken is het extra e-mailadres meteen toegevoegd. Je kunt dit adres bij Mail verzenden als, als standaard instellen.

Een +toevoegen aan het e-mailadres

Je kunt een extra e-mailadres toevoegen door een punt voor het @ te zetten, maar je kunt ook een + gebruiken. De stappen blijven voor de rest hetzelfde. Een e-mailadres komt er dan als volgt uit te zien: voorbeeld+nieuwsbrief@gmail.com of voorbeeld+webshop@gmail.com. Alle combinaties na de + zijn mogelijk, zolang voor de + maar het originele adres staat.

Geen @gmail.com, maar @googlemail.com gebruiken

Een extra Gmail adres aanmaken is eigenlijk helemaal niet nodig. Wat veel gebruikers niet weten is dat je al standaard twee e-mailadressen hebt in Gmail zonder enige aanpassing te doen. E-mails die naar jou verstuurd worden komen ook aan als je in plaats van @gmail.com, @googlemail.com achter het e-mailadres zet. Dus voorbeeld@gmail.com en voorbeeld@googlemail.com komen allebei in jouw mailbox terecht.

Wij hebben nu de verschillende mogelijkheden besproken hoe je extra e-mailadressen kunt gebruiken in Gmail. De keuze is aan jezelf waarvoor je een extra mailadres gaat gebruiken.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.