Screenshot maken Chromebook

Een screenshot maken is toch niet zo moeilijk zou je zeggen? Dit is inderdaad wat je zou denken, echter zijn er enkele laptops die het toch wat ingewikkeld weten te maken. Eén van deze laptops is de Chromebook. Het is een super handig apparaat, maar er staan nog wel eens wat dingen verstopt. Vandaag laten wij je in deze blog zien hoe je eenvoudig een screenshot kunt maken met jouw Chromebook, scheelt je een hele hoop moeite en frustratie.

Chromebook: het maken van een full screenshot

Je bent misschien bekend met de screenshots in Windows of MacOS, maar bij Chromebooks gaat het net weer even iets anders. Het proces is niet drastisch anders, maar het is echt niet meer zoals je gewend bent van de oudere laptops. Om een screenshot te maken van alles wat je op het scherm van jouw Chromebook ziet, moet je de Ctrl-toets ingedrukt houden en vervolgens drukken op Switch Window knop. Deze laatste knop bevindt zich meestal in de bovenste rij, tussen de knoppen Full-screen en Brightness down knop. Hoe ziet hij eruit? Meestal is het een rechthoek met twee kleine streepjes.

Hieronder zie je hoe de knop eruit ziet op je toetsenbord en waar je hem kunt vinden.

Switch window knop Chromebook

Wanneer je op allebei de knoppen drukt zie je een melding in de linker onderste hoek van het scherm dat je een screenshot hebt gemaakt. Screenshot-beeldbestanden worden direct opgeslagen in de map Downloads van Chromebook, op die manier kan je ze zelfs openen wanneer je offline bent. Klik op de melding om de map Downloads te openen en om de afbeelding te kopiëren.

Een gedeeltelijke screenshot maken

Chrome OS kan ook een deel van uw scherm selecteren voor het maken van een screenshot. Je doet dit op de volgende manier: Houd de Ctrl- en Shift-toetsen tegelijkertijd ingedrukt en druk vervolgens op de knop van de Switch Window. De cursor van het chroom wordt tijdelijk vervangen door een klein kruisje. Klik en sleep een vierkant over het gedeelte van het scherm wat je graag wilt opslaan en laat je muis los. Het gedeeltelijke screenshot wordt opgeslagen in de map Downloads, op dezelfde plek als jou full screenshots.

Gedeeltelijke schreenshot maken Chromebook

Screenshot maken in tablet modus

Een aantal Chromebook zijn twee-in-een tablets, hierdoor heb je in de tablet modus geen toegang tot het toetsenbord. Maak je geen zorgen, er is een eenvoudige schermafdruk short cut die je kunt gebruiken terwijl je je in tablet modus bevindt. Druk tegelijkertijd op de aan/uit- en de volumeknop. Het scherm registreert de screenshot en maakt een afbeelding van het hele scherm. Als je een speciale pen hebt die je in tabletmodus gebruikt, is het mogelijk om een gedeeltelijke screenshot te maken. Ook deze screenshot komen allemaal weer in jouw Download mapje terecht.

Lees: Speciale tekens maken met een Chromebook

Screenshots bewerken – hoe doe je dit?

De screenshots die door Chrome OS zijn gemaakt kan je natuurlijk gelijk delen met al jouw contacten. Maar wat moet je nu doen als je nog een aanpassing wilt maken? In dit geval zal je jouw screenshot graag willen bewerken. Hieronder vind je het stappenplan voor het aanpassen en bewerken van al jouw screenshots:

  1. Open de map Downloads en klik twee keer achter elkaar op jouw screenshot om deze te openen in de afbeeldingsviewer.
  2. Klik op het penpictogram in de rechterbenedenhoek van het venster om de bewerkingsmodus te openen. Hulpmiddelen voor bijsnijden, rotatie en helderheidsaanpassingen verschijnen onderaan het venster.
  3. Als je klaar bent moet je nog eens op het pen-pictogram klikken om uw de bewerkingen af te ronden. Met de ingebouwde editor is het niet mogelijk om kopieën op te slaan, je zal dus de afbeelding van tevoren moeten kopiëren voordat je hem aan gaat passen.

Zoals je kunt zien valt het allemaal wel mee, je moet alleen even door hebben hoe het zit. Na het lezen van dit artikel weet je dan ook precies waar je moet kijken. Lees zeker even wat meer artikelen hier op de site, we hebben jou nog veel meer te leren over het gebruik van de Google Chromebook!

Van mijn hobby mijn werk maken. Het klinkt cliché, maar het is de waarheid. Mijn interesse in computers heb ik al vanaf jongs af aan. Vroeger had je alleen een desktop, tegenwoordig zit in alles een computer. Mijn interesse heeft zich daarom uitgebreid naar: tablets, smartphones en gadgets.