Skip to content Skip to footer

De geschiedenis van Windows

Allemaal kennen we het besturingssysteem Windows, lang geleden bedacht en verder ontwikkeld door het bedrijf Microsoft. Dat ooit was opgezet door Bill Gates. Ieder huisgezin heeft wel een of meerdere computers met met een recente of een oudere versie van Windows en op iedere willekeurig kantoor is dit besturingssysteem ook niet meer weg te denken. Maar hoe is het allemaal zo begonnen? Met andere woorden, we gaan het hebben over de onstaansgeschiedenis van Microsoft Windows vanaf het prille begin tot de Windows versie zoals we het nu kennen.

Windows 1.0

Alles begon in het jaar 1985. De allereerste versie van Windows werd gelanceerd en droeg de naam Windows 1.0. Windows 1.0 was eigenlijk ‘niet meer’ dan een zogenaamde grafische user interface (zeg maar een grafische schil) over MS-DOS heen(het PC besturingssysteem van Microsoft op dat moment).

Windows 2.0

Gelukkig bleven de mensen van Microsoft niet stilzitten, Windows 1.0 kon namelijk nog niet zo heel veel. Dus al snel kwam Windows 2.0 op de markt, namelijk in 1987. En Windows 2.0 was al direct een hele verbetering ten opzichte van Windows 1.0. Inmiddels werden ook verschillende andere applicaties meegeleverd met Windows zoals bijvoorbeeld Kladblok, Paint, Calendar en Clipboard viewer. En inmiddels was er in het geheugenbeheer aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd.

Een sprong in de tijd, 1990 en 1992

We maken een sprong in de tijd als Windows 3.0 en later 3.1 op de markt verschijnen. Beide Windows versies verschijnen namelijk respectievelijk in 1990 en in 1992. Inmiddels kon je ook in Windows openstaande vensters elkaar laten overlappen. Verder was, naast wat kleinere verbeteringen, het geheugenbeheer verder sterk verbeterd.

Nieuwe technologie

Windows NT, NT staat voor New Technology, was door Microsoft in de markt gezet met de focus op commercieel gebruik. De verschillende versies van Windows NT werden respectievelijk in 1993, 1994, 1995 en 1996 op de markt gebracht. De nadruk lag op New Technology omdat Windows NT niet op MS-DOS gebaseerd was.

Verbeteringen

In 1995 werden veel verbeteringen geïntroduceerd met de komst van Microsoft Windows 95. Hardware kon automatisch worden gedetecteerd door middel van plug en play een ook de gebruikersinterface onderging een totale vernieuwing. Windows 95 was een behoorlijk stuk stabieler in vergelijk met eerdere Windows versies.

In 1995 kon hardware automatisch worden gedecteerd.

Met de komst van Windows 95 werd het mogelijk om langere bestandsnamen te gaan gebruiken en kon je nu ook actief het bureaublad gaan gebruiken.

Windows 98

Drie jaar later, te weten 1998 werd, inderdaad Windows 98 geïntroduceerd. En Windows 98 is eigenlijk een, simpel gezegd, verbeterde versie van Windows 95.

Met Windows 98 introduceerde Microsoft een geïntegreerde internetbrowser, Internet Explorer, en werd het gebruik van meerdere beeldschermen ondersteund.

Windows 98
Logo windows 98

Windows 2000 en Windows ME

In het jaar 2000 kwamen respectievelijk de versies Windows 2000 en Windows ME (Millenium) op de markt. Windows 2000 was de versie die puur bedoelt was voor het gebruik door bedrijven, Windows ME was bedoelt voor gebruik door consumenten.

Windows 2000 kende verschillende versies waaronder, Windows 2000 Professional, Windows 2000 server en Advanced server. Windows 2000 werd op de markt gebracht als de opvolger van Windows NT en maakte, net als Windows NT, gebruik van het NTFS bestandsssysteem.

Windows ME had, ten opzichte van Windows 98, meerdere aanpassingen en verschillende uitbreidingen zoals het systeemherstel. Maar ook werd het voorzien van nieuwe toepassingen zoals Windows Moviemaker en Windows Media Player. Overigens heeft Windows ME de twijfelachtige bekend te staan als een van de meest instabiele Windows versies ooit uitgebracht.

Windows XP Home en Professional

Windows XP kwam in 2001 op de markt. Om precies te zijn op 25 oktober. Windows XP kende ook weer twee versies, te weten die bedoelt voor de consumenten namelijk Windows XP Home en die bedoelt voor bedrijven, Windows XP Professional. In het algemeen kan over Windows XP worden gezegd dat deze veel stabieler en gebruiksvriendelijker is geworden. In de daarop volgende Service Packs voor Windows XP werd onder andere ondersteuning voor .Net toegevoegd, IPv6 en USB 2.0 interfaces.

De bekende windows xp achtergrond

Een aantal jaar later

Een aantal jaar later, namelijk in 2007 bracht Microsoft Windows Vista op de markt. Eigenlijk klopt dit niet helemaal, want Vista verscheen, net als XP in twee versie. Namelijk een versie bedoelt voor bedrijven en een versie bedoelt voor de consument. De eerste versie, die voor bedrijven, verscheen eind 2006 en de laatste, die voor consumenten, verscheen inderdaad in 2007.

Enkele functies die met Vista beschikbaar kwamen als nieuwe functie of verbeterde functie waren onder andere, Windows mail, Windows Media Player versie 11, Backup centrum, Windows DVD Maker, Windows Fotogalerij en Windows Sideshow.

Windows Vista werd in 2009 opgevolgd door Windows 7. Windows 7 werd beschikbaar gesteld in een aantal verschillende versies zoals bijvoorbeeld Windows 7 Starter (wat wordt geïnstalleerd als besturingssysteem op nieuwe PC’s en laptops), Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise en Ultimate. Elk met een eigen set aan functionaliteiten en aanpassingen ten opzichte van Windows Vista.

De opvolger van Windows 7

Windows 7 werd in 2012 opgevolgd door Windows 8. De meest opvallende verandering aan Windows 8 was de gebruikers interface, en die werd eerlijk gezegd niet altijd met gejuich ontvangen. Het bureaublad was met Windows 8 niet meer direct zichtbaar, er werd namelijk een startscherm getoond met ’tegels’ die de verschillende applicaties moesten voorstellen. Klikt de gebruiker op een tegel dan wordt de betreffende applicatie, link naar een website of ander Windows programma weergegeven. Ook ontbrak in Windows 8 de welbekende start-button. Windows 8 kent nog verschillende update versies van Windows 8, namelijk 8.1 (update 2 en vervolgens 3)

Windows 10

Uiteindelijk sluiten we de rij af met de huidige Windows versie, namelijk Windows 10. De eerste Windows 10 versie kwam beschikbaar in 2015. Al snel volgde verschillende, verbeterde versies elkaar op, respectievelijk in de jaren 2016, 2017 en 2018. Windows 10 is overigens de eerste versie van Windows waar voortdurend feature updates voor worden uitgebracht. Met de eerste release van Windows 10 werd ook Microsoft’s nieuwste webbrowser Microsoft Edge uitgebracht.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.