We bevinden ons in tijden waar de inflatie zich op een zeer hoog niveau bevindt én aandacht voor onze planeet terecht een steeds belangrijker agendapunt is. Ook op tech-gebied kan je duurzaam aan de slag: refurbished kopen is een goede oplossing voor de toekomst van onze wereld en je portemonnee. Het combineren van bovenstaande zaken is perfect want door duurzaam te leven bespaar je ook geld. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Refurbished is goedkoper en duurzamer
Misschien heb je al eens gehoord van de term ‘refurbished’. Producten uit deze categorie zijn veelal goedkoper. Er zit dus een (aanzienlijk) prijsverschil tussen, bijvoorbeeld, een nieuwe en een refurbished MacBook Pro. Dit kan oplopen tot meer dan de helft! Vaak denken mensen bij ‘refurbished’ aan een tweehands-artikel waarvan je niet weet of het überhaupt veilig is of goed werkt. Dit klopt echter niet want er zijn wel degelijk verschillen. Zo is refurbished vaak duurzamer. We komen hier later op terug.
Kort: wat is het verschil tussen refurbished en tweedehands?


In het kort komt het erop neer dat een refurbished artikel compleet wordt gereviseerd, schoongemaakt, geüpdatet indien nodig en eventuele data wordt gewist. Ze worden streng gecontroleerd op functioneren en kwaliteit, en ook eventuele verouderde onderdelen worden vervangen door hoogwaardige nieuwe onderdelen. Het kan ook puur om geretourneerde en dus ongebruikte toestellen gaan. Vaak gaan ze dus net zo lang mee als een nieuw product, maar dan tegen een lagere prijs. Daarnaast zit er in tegenstelling tot een tweedehands aankoop garantie op. Dit kan variëren van de wettelijke garantie (3 maanden) of langer, afhankelijk van de aanbieder. In het voorbeeld van de eerdergenoemde refurbished MacBook Pro krijg je bijvoorbeeld 36 maanden (3 jaar!) aan zekerheid.

Belangrijk: refurbished is duurzaam
Deze garantie betekent ook dat je weet dat je een goed, werkend product aanschaft. Dit is duurzamer dan een tweedehandsartikel dat mogelijk snel kapot gaat waardoor je alsnog een nieuwe moet halen. Je weet immers niet zeker hoe de staat van zo’n product écht is. Dit gaat e-waste (elektronisch afval) tegen: defecte of verouderde elektronische/elektrische apparatuur. Maar ook onverkochte producten vallen hieronder. Onwijs zonde! Zeker omdat veel mensen hun ‘oude’ toestel van één of twee jaar overboord gooien omdat ze de nieuwste willen bemachtigen, terwijl bijna jaarlijks een nieuwe versie uitgebracht wordt met soms maar minimale verschillen ten opzichte van hun voorganger. Het ‘oudere’ toestel is echter nog steeds recent, met updates ondersteund en in perfect werkende staat.



Je zorgt met je aankoop van bijvoorbeeld een refurbished MacBook Pro voor minder afval en gunt deze producten een tweede leven zonder in te leveren op kwaliteit. Mede hierdoor wordt refurbished kopen steeds populairder, zelfs bij bedrijven. Het feit dat je met garantie terechtkan bij de verkoper van zo’n toestel is naast positief voor je portemonnee nóg duurzamer! Je helpt onze planeet doordat er minder wordt geproduceerd en onnodig op de vuilnisbelt belandt, omdat je simpelweg geholpen kan worden door een (reparatie-)specialist. Constant nieuwe en dure producten aanschaffen is dan niet meer essentieel en het risico van foutieve tweedehands producten afgewend.
De wereld is je dankbaar.