Skip to content Skip to footer

Welk schermformaat kies je voor je laptop?

Laptops worden steeds populairder want we vinden de flexibiliteit van een draagbare computer steeds fijner en wel zo gemakkelijk op de bank of onderweg. Dit betekent dat er steeds meer keuze is, ook in schermformaat. Moet je gaan voor de grootste of juist voor het kleinste laptopscherm? En waarop baseer je je keuze? Wij helpen je hierbij.

Waarom doet formaat er toe?

Opengeklapte laptop met middelgroot schermformaat. Staat op een tafel in de tuin met een glas, notitieblok met pen, smartphone en bloemetje ernaast.

Het is verstandig hierover na te denken. Niet alleen zit er een aanzienlijk prijsverschil tussen schermformaten, maar je wil ook niet met een dure miskoop de deur uitgaan. Wat als het formaat helemaal niet geschikt is voor je activiteiten of onnodig groot? Wees slim en sta stil bij je wensen; wat zoek je precies in een laptop?

De grootte van de laptop van je buurvrouw of collega is namelijk geen goede maatstaf. Jouw leven, werk, hobby’s en budget zijn hoogstwaarschijnlijk anders dan dat van hen. Tegenwoordig zijn er ook steeds kleinere laptops op de markt, zoals 11″ (inch). Het maximale formaat ligt zo’n beetje rond de 16 inch tot 17 inch. Met 14″ heb je dus een middelgroot scherm te pakken en dat is helemaal niet verkeerd!

Welk schermformaat past bij mijn leven?

Bedenk je goed: wil je met je laptop voornamelijk standaard internetten of wil je veel series en/of films kijken? Misschien zoek je juist een laptop die je voornamelijk voor werk en studie, administratieve zaken en Microsoft Office gaat gebruiken. Als je je regelmatig bezighoudt met digitaal design, videobewerking en gaming heb je weer andere opties.

Voor die laatste groep raden wij de laptops met grotere schermen aan: 15 en 16 inch of hoger is ideaal. Je zult het nodig hebben om kleine details duidelijk te zien, want bij dit soort bezigheden is (extreme) nauwkeurigheid een stuk belangrijker dan voor streamingdiensten en standaard internetverkeer. Een klein tot gemiddeld schermformaat is daarvoor prima: zelfs op 11 inch is het rustig op de bank genieten van de nieuwste Videoland-producties. Dit scheelt aanzienlijk in je kosten. Gaat het om werk of studie? In de meeste gevallen zit je goed met een medium schermformaat.

Dit is de 3 bij het artikel: welk schermformaat kies je voor je laptop?.

Sta stil bij je wensen en wees realistisch: neem je je laptop vaak mee in een standaard tas? Mag hij iets meer gewicht en grootte hebben of is zo compact en licht mogelijk een absolute must? Maakt die ene extra inch écht uit voor je favoriete Netflix-serie? Weeg kosten en baten af en het komt helemaal goed!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.