Skip to content Skip to footer

Simpel optellen in Numbers: AutoSom op Mac

Numbers is Apples antwoord op Microsofts’ Excel. Superfijn, want Numbers staat automatisch op je Mac geïnstalleerd en is helemaal gratis. Bij Excel werkte je misschien met AutoSom om berekeningen uit te voeren. Nu je wilt optellen in Numbers merk je dat die somknop er niet is. Hoe doe je dit dan? We leggen dit kort uit.

Uitleg: optellen in Numbers gaat automatisch

Er valt eigenlijk niet veel te vertellen want het optellen is Numbers is heel simpel. Je voert in de cellen getallen in, net als bij Excel. Maar waar je in Excel klikt náást een cel van de op te tellen nummers en daarna op AutoSom ∑, hoeft dit bij Apples versie niet.
In Numbers selecteer je alle getallen die je wilt optellen en onderin verschijnt direct meer informatie: de som, het gemiddelde, het laagste en hoogste getal (min-max) en ‘aantalarg’ (het aantal geselecteerde cellen waarin iets staat). Je kunt zelfs automatische berekeningen aan deze balk toevoegen of verwijderen. De uitkomst sleep je vervolgens in een cel naar keuze.

Voorbeelden optellen in Numbers

Hierboven zie je een klein overzicht van een weekuitgave in euro’s. Deze rij hebben we geselecteerd door op 3 te klikken maar je kan de cellen ook afzonderlijke selecteren. Je ziet onderin dat er een balk is verschenen:

Dit is de 1 bij het artikel: simpel optellen in numbers: autosom op mac.

Som toevoegen aan je spreadsheet

Dit is heel makkelijk: je sleept simpelweg de uitkomst die je onderin de balk ziet naar een cel toe en laat daar je muis los. Zodra je begint met slepen en je over cellen heen beweegt, is er een groen plusje te zien.

Weet je niet hoe je moet slepen? Klik op de uitkomst maar laat niet los! Beweeg terwijl je de muisknop inhoudt naar een cel en laat dan pas de muis los.

Spreadsheet van numbers waarin een uitkomst naar een cel wordt gesleept zoals autosom op mac

Een andere, iets omslachtigere manier, is via de menubalk. Selecteer de op te tellen cellen en ga in het menu via Voeg in naar Formule > Som. Ook zo komt automatisch de som in je spreadsheet te staan. Dat was het, nu kan je optellen in Numbers.

Een andere berekening uitvoeren en toevoegen

Stel, je selecteert twee cellen met daarin nummers maar onderin zie je wel de balk maar niet de som: selecteer dan het tandwieltje. Hier staan alle opties die je kunt toevoegen en deze staat er zeker tussen. Wil je bijvoorbeeld ook standaard de mediaan zien of de gemiddelde deviatie? Kies er dan voor om deze voortaan mee te nemen:

Dit is de 2 bij het artikel: simpel optellen in numbers: autosom op mac.

Je zult dit daarna meteen in de balk zien verschijnen. Heel handig. Ook deze uitkomsten sleep je in de cel van keuze.

Dit is de 3 bij het artikel: simpel optellen in numbers: autosom op mac.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.