Skip to content Skip to footer

Optellen in Excel: hoe doe ik dat?

Microsoft Excel lijkt niet altijd het makkelijkste programma, maar dat valt reuze mee! Een van de beste mogelijkheden is het automatisch bij elkaar op kunnen tellen van bedragen. Heel handig bij facturen, huishoudboekjes en meer. Optellen in Excel is gewoonweg ideaal. In dit artikel leggen we kort maar krachtig uit hoe je dit doet.

6 handige formules voor excel

∑ AutoSom: slechts 3 kleine stappen nodig

Optellen in Excel gaat door middel van de knop ‘AutoSom’ (in Excel het ∑-teken) of het Engelse ‘AutoSum’. Hiermee wordt voor jou de totaalsom berekend.

Om op te tellen in Excel hoe je alleen maar een cel te selecteren onder of naast de getallen die je wilt optellen. Vervolgens klik je op het tabblad (onder Start of Formules) op AutoSom en daarna druk je op Enter.

Doordat je op AutoSom klikt, wordt er automatisch een formule ingevoerd (de zogenoemde SOM-functie). Deze telt alle waardes voor je bij elkaar op. Zo simpel kan het zijn. We geven iets meer uitleg in het voorbeeld hieronder.

Voorbeeld optellen in Excel

Hierboven hebben we stappen voor je uitgelegd maar soms is een plaatje fijn. Laten we er in dit voorbeeld vanuit gaan dat we een overzicht hebben met uitgaven per werknemer. Om de totaaluitgave van week 1 te berekenen zullen we de uitgaven per persoon moeten optellen.

Hiervoor selecteer je cel B6 (de cel direct onder de kolom met getallen) en daarna klik je op AutoSom (foto 1). Er verschijnt een formule in cel B6 en de op te tellen cellen worden gemarkeerd in het blauw (foto 2). Druk nu op Enter om het totaal weer te geven.

Wil je een rij in plaats van een kolom getallen optellen in Excel? Dan volg je dezelfde stappen maar dan selecteer je de cel náást die rij:

Spreadsheet met 4 kolommen met namen en getallen en een voorbeeld van optellen in excel

De formule en iets wijzigen in de opgetelde getallen

De formule die je in het eerste voorbeeld ziet verschijnen: =SOM(B2:B5) staat voor ‘is de som van cel B2 tot en met B5’. B1 is immers de weekaanduiding en B6 de som zelf. Deze doen er niet toe bij het berekenen. In het tweede voorbeeld staat dus eigenlijk ‘is de som van cel B2 tot en met C2’ en de totaalsom verschijnt uiteindelijk in D2.

De totaalsom past zich automatisch aan als je na het uitrekenen iets wijzigt in de opgetelde getallen. Deze is immers afgesteld op de cel en niet op de directe getallen. Als er dus eerst ‘€6000’ stond en je verandert dit naar ‘€5000’, gaat er dus automatisch €1000 van het totaal af. Daar hoef je niks voor te doen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.