Skip to content Skip to footer

Trage internetverbinding? Check of het aan je VPN ligt

VPN is tegenwoordig onmisbaar. Nu we allemaal thuiswerken en het netwerk niet meer wordt gecontroleerd door de systeembeheerders op kantoor is VPN noodzakelijk geworden. Alleen kan VPN ervoor zorgen dat je internet traag wordt. Het openen van bijvoorbeeld VPN Online casino’s gaat dan supertraag. Hieronder leggen wij uit hoe je kunt controleren of de trage verbinding aan jouw VPN-provider ligt of aan je internetverbinding. Daarnaast geven wij een aantal oplossingen hoe je het probleem kunt verhelpen.

Snelheid met VPN en zonder testen

Om te weten of de trage verbinding aan VPN ligt, kun je het beste je laptop opnieuw opstarten. Controleer of je niet automatisch verbindt met je VPN-provider. Als dit niet het geval is dan ga je naar de website speedtest.net en kijk je wat je down- en uploadsnelheid is.

Daarna start je je computer weer opnieuw op en maak je meteen verbinding met VPN. Als je verbonden bent ga je weer naar speedtest.net en controleer je jouw snelheden met VPN.

Zit hier verschil in? Nee, dan ligt het niet aan VPN, dan kun je misschien je internetsnelheid verhogen in Windows met deze tip. Ja? Probeer dan onderstaande mogelijke oplossingen.

Router of modem opnieuw opstarten

Het leven kan soms heel simpel zijn. Door je modem of router opnieuw op te starten kunnen VPN problemen opgelost worden. Het kan ook zijn dat jij VPN heb ingesteld in je router. Een VPN-verbinding vanaf een router werkt meestal trager dan direct VPN vanaf een apparaat (laptop, tablet, smartphone) te gebruiken.

Serverlocatie aanpassen

Een voordeel van VPN is dat je de serverlocatie kunt kiezen. Je kunt doen alsof je vanuit Amerika aan het internetten bent. Dit voordeel kan meteen ook een nadeel zijn. Als jij in Nederland zit en je kiest een server in Amerika moeten de “bits and bytes” een aardige afstand afleggen. Tegenwoordig gaat dit supersnel, maar door een server in de buurt te kiezen kan de snelheid van je verbinding wel sneller zijn.

Schakel firewall en andere lokale beveiligingssoftware uit

Firewalls en antivirussoftware kunnen je VPN-snelheid vertragen, omdat het uitgaande verkeer gecontroleerd moet worden. Als je deze tools tijdelijk uitschakelt, kun je zien of ze snelheidsproblemen veroorzaken. Doe dit echter op eigen risico. Ik verlies liever wat snelheid, maar houd mijn gegevens veilig door mijn VPN, firewall en antivirus altijd ingeschakeld te laten.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.