Skip to content Skip to footer

6 tips om je online privacy te verbeteren

Surf je graag rond op het internet en ben je benieuwd op welke manier je privégegevens beter kunt beschermen? In onderstaand artikel vind je 6 tips om je online privacy te verbeteren. Tegenwoordig is het namelijk onwijs belangrijk dat je continue rekening blijft houden met eventuele cyberaanvallen of andere vormen van online oplichtingspraktijken.

Antivirus programma’s

Degelijke antivirus software beschermen je persoonsgegevens online. De eerste tip om je privacy online te verbeteren is dan ook het gebruik van een antivirus programma.

Deze programma’s beschermen niet alleen gevoelige gegevens, want deze controleren bijvoorbeeld ook of je laptop of computer met een bepaald soort virus of malware geïnfecteerd is. 

Bovendien herkent de antivirussoftware vaak ook potentiële risico websites, waardoor je direct een melding krijgt, wanneer het is aan te raden is om deze website niet te bezoeken.

Vul niet zomaar contactgegevens in

Tegenwoordig vraagt bijna elke website of webshop om een account aan te maken. Stel dat je bijvoorbeeld ergens een product wilt afrekenen, dan kun je kiezen om een account hiervoor aan te maken. Ben je bijvoorbeeld niet zeker van je zaak? Vul dan niet zomaar je contactgegeven in waaronder email-adressen, telefoonnummers en andere persoonlijke informatie.

Je zult namelijk niet de eerste zijn die nadat deze gegevens zijn ingevuld, gebombardeerd wordt met allerlei reclames, advertenties, pop-ups en andere manieren die zorgen dat je vrij snel in de verleiding komt om bijvoorbeeld toch een online aankoop te verrichten.

Verberg je persoonsgegevens

Een hacker gebruikt allerlei manieren om de meest gevoelige gegevens te onderscheppen, die je bijvoorbeeld kort daarvoor op een website hebt ingevuld. Dankzij deze informatie kunnen zij doorgaans binnen no-time zichzelf toegang verlenen tot onder anderen je bankgegevens, pincodes, wachtwoorden en andere privégegevens.

Maak je gebruik van een VPN-netwerk dan heb je hier geen last meer van. Bij CyberGhost VPN test je nu helemaal gratis deze proefversie van VPN-service. Dankzij een VPN kun je namelijk genieten van een veilige internetbeveiliging, waardoor hackers en andere cybercriminelen geen toegang zullen krijgen tot deze gegevens.

Wis je browsegeschiedenis

De volgende tip om je online privacy te verbeteren is het regelmatig wissen van je browsegeschiedenis. Een internetbrowser houdt namelijk bij welke websites je precies hebt bezocht en wanneer je deze hebt bekeken. Dit lijkt in eerste instantie handig, maar is onwijs privacygevoelig.

Verberg je IP-adres

Op het moment dat je besluit om je IP-adres te verbergen, dan ben je meestal een goed eind op weg naar het beschermen van je online privacy. Op deze manier kun je zorgeloos op het internet rondsurfen zonder dat je hierbij zorgen hoeft te maken over de veiligheid van je privégegevens.

Controleer privacyinstelling van social media

De meeste social media platformen verzamelen tegenwoordig op allerlei manier de meest interessante persoonsgegevens. Om je privacy online beter te beschermen is het van belang om de privacyinstellingen van je social media te controleren. Het is namelijk mogelijk om deze dusdanig in te stellen dat je zo min mogelijk gegevens hoeft vrij te geven.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.