Skip to content Skip to footer

Online sollicitatiegesprek voor werven nieuw personeel

Moet er binnen je organisatie een vacature met spoed worden vervuld? Dan kan een real life sollicitatiegesprek natuurlijk om extra veel tijd vragen. Wat het proces sneller kan doen verlopen, is om sollicitatiegesprekken online plaats te laten vinden. Ben je benieuwd hoe je een online sollicitatiegesprek aanpakt? Wij geven je tips!

Maak een afspraak met de kandidaat

Een geschikte kandidaat gevonden? Nodig de kandidaat uit voor een online sollicitatiegesprek. Dit kun je doen de kandidaat te bellen of mailen. Zorg er hierbij voor dat de kandidaat duidelijk weet wanneer hij of zij wordt verwacht, hoe laat en via welk platform het gesprek plaatsvindt. Probeer dit minimaal een week van tevoren te doen, zodat de kandidaat genoeg tijd heeft om zich voor te bereiden op het gesprek.

Zorg voor de juiste ondersteunende middelen

Heb je besloten het sollicitatiegesprek online te doen? Dan moet je natuurlijk zorgen dat je online-proof het sollicitatiegesprek kunt instappen. Wat we daarmee bedoelen, is bijvoorbeeld een beeldscherm, camera, luidspreker en microfoon die goed functioneren. Indien je via de laptop inbelt, zul je echter vast al deze opties ingebouwd hebben. Toch is het goed om te dubbelchecken of alle functies goed werken, zodat je geen problemen krijgt tijdens het online gesprek. Ook is het goed om na te lopen hoe het met je internetverbinding zit. Je wilt immers niet dat je midden in het gesprek ineens internetproblemen krijgt, waardoor het gesprek wordt afgekapt.

Bereid het gesprek voor

Heb je alle facilitaire zaken geregeld? Dan is het tijd om het gesprek zelf inhoudelijk voor te bereiden. Hoe? Zorg dat je vooraf een lijst voorbereid met allemaal vragen die je de kandidaat wilt stellen. Of onderwerpen die je graag wilt bespreken. Zo zorg je ervoor dat je niet helemaal blanco het gesprek in stapt. Ook fijn voor de kandidaat natuurlijk. Ga je het gesprek met een collega van je voeren? Maak dan een rolverdeling om te voorkomen dat het een rommelig gesprek wordt.

Aan de slag!

Ga jij online gesprekken aan, doordat er werknemers gezocht worden die aan de slag willen binnen je organisatie? Hanteer bovenstaande tips en dan weten wij zeker dat je de juiste voorbereiding hebt getroffen. Wij wensen je veel succes in je zoektocht naar een geschikte kandidaat!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.