Skip to content Skip to footer

Hoe bestanden te herstellen van lege prullenbak op Mac

Mac Trash, verankerd aan de rechterkant van het Dock, speelt een rol bij het beheren van verwijderde bestanden op je MacBook Air, MacBook Pro en iMac. Daarom kun je op het prullenbakpictogram klikken om het uit te vouwen, alle recent verwijderde bestanden worden in die map weergegeven. Het is een koud kunstje om verwijderde bestanden uit de Prullenbak te herstellen en terug te zetten naar eerdere locaties.

Als je echter een van de volgende situaties tegenkomt, kun je verwijderde bestanden niet uit de prullenbak halen:

 • Je gebruikt de toetsenbordcombinatie Option + Command + Delete om berichten op MacBook te verwijderen;
 • Je kiest ervoor om onmiddellijk te verwijderen in Finder;
 • Je maakt de Mac-prullenbak handmatig leeg;
 • De verwijderde items zijn na 30 dagen uit de Prullenbak verwijderd.

Kan ik bestanden herstellen van de lege Prullenbak op de Mac?

Heb je spijt dat je de Mac-prullenbak hebt geleegd en wil je verwijderde bestanden terughalen? Als je wilt weten of het mogelijk is, is het antwoord Ja zonder twijfel.

In de eerste plaats willen we je uitleggen wat er gebeurt als je een bestand op een Mac verwijdert om te begrijpen waarom je verwijderde bestanden uit de lege prullenbak kunt herstellen.

Wanneer je met de rechtermuisknop op een bestand klikt en Verplaatsen naar prullenbak kiest, wordt het geselecteerde bestand naar de map Prullenbak gestuurd, waardoor het bestand op jouw Mac wordt verplaatst. Zodra je ervoor kiest Prullenbak leegmaken om deze permanent te verwijderen, worden de sectoren die worden gebruikt om de verwijderde gegevens op te slaan gemarkeerd als toegankelijk, klaar voor gebruik. Maar de verwijderde gegevens worden fysiek op de schijf bewaard totdat er nieuwe gegevens naar worden geschreven en de ruimte in beslag nemen.

In een notendop, het permanent verwijderen van bestanden zal de gegevens niet van je harde schijf wissen, maar het zal voor altijd worden gewist wanneer het wordt overschreven door nieuwe gegevens. Er is dus een kans om de verwijderde bestanden van de schijf te herstellen voordat ze worden overschreven.

Herstel bestanden uit de lege prullenbak met data recovery software

Hoewel je weet dat het mogelijk is om bestanden te herstellen van de lege prullenbak op Mac, kun je die verwijderde en gemarkeerde gegevens op de schijf niet vinden, omdat macOS ze niet herkent. Dan komt er professionele Mac file recovery software, die verwijderde en verloren bestanden op de schijf kan scannen bij kijken.

Software die je hiervoor kunt gebruiken is iBoysoft Data Recovery for Mac. Deze software staat bekend om zijn geavanceerde algoritmen voor het scannen van bestanden, hoge herstelsnelheid, snelle scan- en herstelsnelheid, enz. Het is gemakkelijk te gebruiken en ondersteunt de nieuwste macOS 12 en Apple silicon Mac.

Laten we eens kijken hoe u de lege Mac-prullenbak kunt herstellen met iBoysoft Mac Data Recovery.

 • Download en installeer iBoysoft Data Recovery voor Mac op uw Mac.
 • Start iBoysoft Data Recovery voor Mac.
 • Kies het station of de partitie waar u bestanden hebt verwijderd.
Dit is de 1 bij het artikel: hoe bestanden te herstellen van lege prullenbak op mac.
Station kiezen
 • Klik op de knop Scan om het scanproces te starten.
Dit is de 2 bij het artikel: hoe bestanden te herstellen van lege prullenbak op mac.
Harde schijf scannen
 • Bekijk een voorbeeld van de bestanden in de zoekresultaten en kies de bestanden die je wilt terughalen.
Dit is de 3 bij het artikel: hoe bestanden te herstellen van lege prullenbak op mac.
Bestanden selecteren om te herstellen
 • Klik op Recover om die verwijderde bestanden van Mac te herstellen.
Dit is de 4 bij het artikel: hoe bestanden te herstellen van lege prullenbak op mac.
Bestanden herstellen

Bovendien kan iBoysoft Mac Data Recovery uitstekend omgaan met verschillende soorten situaties zoals: gegevens van MacBook SSD herstellen, gegevens herstellen van een gecrashte MacBook Pro, bestanden te redden wanneer je Mac niet wordt ingeschakeld, enzovoort.

Herstel bestanden uit de lege Prullenbak zonder enige software.

De voorwaarde is dat je een back-up van de Mac hebt gemaakt voordat je de Prullenbak leegmaakte, of je nu een back-up hebt gemaakt op een externe harde schijf of hebt geüpload naar de iCloud-schijf. Controleer nu de gedetailleerde stappen hieronder om bestanden uit de lege Prullenbak te herstellen vanaf een back-up.

Herstel bestanden uit de lege Prullenbak met Time Machine

Time Machine, een back-uptool van Apple voor Mac-computers, is betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Het maakt een back-up van alles op je Mac door afbeeldingen of snapshots te maken, zodat je indien nodig een specifiek bestand of het hele systeem kunt herstellen. Volg de stappen om bestanden te herstellen met Time Machine.

 • Sluit de back-upschijf aan op de Mac, voer het wachtwoord in als daarom wordt gevraagd.
 • Open op je Mac een venster van de map waarin de verwijderde bestanden zijn opgeslagen.
 • Open Time Machine door op het Time Machine-pictogram in de menubalk te klikken.

Als het Time Machine-pictogram niet in de menubalk, kies je Apple-menu > ‘Systeemvoorkeuren’, klik je op Time Machine en selecteer je ‘Toon Time Machine in de menubalk’.

 • Gebruik de pijlen en de tijdlijn om door de lokale snapshots en back-ups te bladeren.
 • Zoek en selecteer het item dat je wilt herstellen en klik vervolgens op Herstellen om het terug te zetten naar de oorspronkelijke map.

Herstel bestanden uit de lege prullenbak met iCloud-schijf

De iCloud-schijf is een andere Apple-oplossing. Het past de technologie van cloudopslag toe waarbij de digitale gegevens worden opgeslagen in de zogenaamde ‘cloud’. Als je jouw belangrijke bestanden naar de iCloud-schijf hebt geüpload, kun je deze elk moment weer terugzetten op je Mac.

In tegenstelling tot iCloud, dat alle bewerkingen synchroniseert die je op je Apple-apparaten hebt uitgevoerd terwijl iCloud is ingeschakeld, wist de iCloud-schijf de geüploade bestanden niet, zelfs niet als u ze permanent van de Mac verwijdert.

 • Ga op je Mac naar iCloud.com en log in op je Apple-account.
 • Klik op de iCloud-schijf in het paneel.
 • Zoek naar de bestanden die je wilt herstellen.
 • Selecteer het gewenste bestand en klik op de downloadknop bovenaan.

Tot slot

Het wordt altijd aanbevolen om back-ups te maken van belangrijke bestanden op je Mac. Een back-up is de meest betrouwbare methode om bestanden uit de lege Prullenbak te herstellen. Als er geen back-up is, probeer dan zo snel mogelijk professionele software voor gegevensherstel om verwijderde bestanden te herstellen voordat de gegevens worden overschreven.

Bovendien hebben sommige toepassingen ingebouwde historische versies van je bestanden, waar je gebruik van kunt maken. Als geen van de bovenstaande methoden erin slaagt om de lege prullenbak op de Mac te herstellen, kun je er voor kiezen om professionele hulp in te schakelen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.