Skip to content Skip to footer

10 handige tips voor OneDrive

Microsoft OneDrive is een van de beste cloud- opslagdiensten die er op dit moment is. Het programma is gebruiksvriendelijk, biedt ondersteuning op meerdere platforms en beschikt over veel (gratis) opslag om je gegevens op te slaan. Mocht je nog niet zo vertrouwd zijn met OneDrive, zijn hier enkele tips en trucs die je kunt gebruiken om meer uit deze app te halen.

Meer gratis opslagruimte

Standaard biedt Microsoft vijf Gigabyte opslagruimte. Mocht dit te weinig voor je zijn dan kun je op een aantal manieren aan meer opslagruimte komen. Zo kun je bijvoorbeeld meer opslagruimte krijgen als je een vriend aanmeldt. Als je in Windows 10 klikt op het tandwiel en dan naar “opties” en vervolgens naar “opslag beheren” gaat, zie je alle mogelijkheden om je opslagruimte te vergroten.

Een afbeelding invoegen

Je kunt een afbeelding die je hebt opgeslagen in OneDrive gemakkelijk invoegen in programma’s als Word, Excel of Powerpoint. Dit doe je door de webversie van OneDrive te openen (onedrive.live.com). Je selecteert de afbeelding en klikt op “toevoegen” en vervolgens op “voltooien”. Selecteer nu de grootte en kies voor “html tags toevoegen”. Kopieer de code en plak deze in de pagina van het programma waar je de afbeelding wilt toevoegen.

Exif- data achterhalen

Exif- data zijn gegevens over een afbeelding, bijvoorbeeld waar de foto gemaakt is en met welke camera. Om Exif-gegevens van een afbeelding weer te geven, open je deze in de webversie van OneDrive. Klik nu op “info” in de rechterbovenhoek en de gegevens zullen tevoorschijn komen.

Een wachtwoord instellen

Als je OneDrive veel gebruikt op je mobiele telefoon dan kun je deze van een wachtwoord voorzien. Handig als je vertrouwelijke bestanden op je telefoon hebt en de telefoon ook wel eens door anderen wordt gebruikt. Deze functie is alleen in IOS beschikbaar.

Gebruik IFTTT en Microsoft Flow

De automatiseringsprogramma’s IFTTT en Flow zijn uitstekend te gebruiken in OneDrive. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een nieuwe e-mailbijlage opslaan.
  • OneDrive- bestanden verplaatsen naar Google Drive of Dropbox.
  • Online video’s opslaan.
  • Afbeeldingen van Instagram, Facebook, Twitter en Flickr opslaan.

Office- bestanden direct opslaan in OneDrive

Als je in een Microsoft Office- programma werkt, bijvoorbeeld Word of Excel, dan kun je de bestanden rechtstreeks opslaan in OneDrive op je computer. Dit is eenvoudig te realiseren door bij het opslaan van het bestand te kiezen voor OneDrive en niet voor ander station op de computer.

Een gedeeld album maken

Evenals in Facebook is het mogelijk om in OneDrive afbeeldingen van verschillende gebruikers in één album weer te geven. Maak hiervoor een map aan in OneDrive en klik in de rechter bovenhoek op “info” en vervolgens op “delen”. Nu kies je voor “mensen toevoegen en iemand uitnodigen”. Je krijgt nu een link die je verschillende mensen toe kunt sturen.

De zoekfunctie van OneDrive

OneDrive heeft een zoekbalk waarmee je naar verschillende soorten bestanden en mappen kunt zoeken binnen OneDrive. Als je de zoekfunctie op een later moment weer gebruikt, verschijnen eerder ingevoerde termen als mogelijke suggestie in beeld. Deze functie kun je eventueel uitschakelen.

Mappen (niet) synchroniseren

Als je in OneDrive aan het werk bent, worden alle bestanden automatisch gesynchroniseerd. Als je dit niet wilt, kun je de synchronisatie- functie uitschakelen. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op het OneDrive- pictogram. Je selecteert “instellingen” onder het tabblad “account”. Kies nu de optie “kies bestand” en vervolgens het bestand selecteren dat je wilt synchroniseren.

Overal toegang tot OneDrive

Stel je bent thuis en je hebt een bestand nodig uit OneDrive van de computer op je werk. Je kunt nu toch bij het bestand komen door in te loggen op OneDrive op je eigen computer. Onder “instellingen” vind je de mogelijkheid om bestanden op te halen. Waarschijnlijk zal er een beveiligingscontrole worden uitgevoerd, maar daarna kun je de bestanden uit de andere computer halen. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig.

Het maakt niet uit wat voor apparaat je werkt. Op elk apparaat heb je toegang:

Bestanden synchroniseren met onedrive

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.