Skip to content Skip to footer

Mobiele gaming: inferieur of de toekomst?

Veel gamers vinden dat gaming op een console het summum is, maar er zijn ook nog veel mensen die achter de PC kruipen om te gamen voor de ultieme game-ervaring. Weinigen van hen zullen claimen aan hun trekken te kunnen komen met games op de smartphone. Maar mobiel gamen is wel degelijk bijzonder populair. Is het een inferieure vorm van gaming of heeft het de toekomst?

Vooroordelen over mobiele games

Klassieke gamers hebben allerlei vooroordelen over mobiele games en de smartphone als gameplatform. Die zijn ook wel op de realiteit gebaseerd. Want ja, de spelervaring in mobiele games is aanzienlijk oppervlakkiger dan bij PC games of console games en de spellen zelf zijn logischerwijs niet zo uitgebreid als ‘echte’ games. Klassieke games worden vaak schaamteloos uitgeknepen voor mobiele games. Ook zitten veel mobiele games vol met microtransacties waarbij de speler geld moet betalen om verder te kunnen komen in het spel of om van irritante reclames af te komen. Dat is immers ook het verdienmodel van deze games. Voor niets gaat immers de zon op.

Geschikte smartphone

Het is echter niet zo dat mobiele games in de regel eigenlijk weinig voorstellen. Er zijn daadwerkelijk steeds meer geavanceerde games die op de smartphone gespeeld kunnen worden. Tenminste, als je een smartphone hebt die aan de eisen daarvoor voldoet. Voor een vloeiende speelervaring is een snelle processor nodig, voldoende intern geheugen en een bij voorkeur groot scherm met een hoge verversingssnelheid (120 Hz). Ook moet de batterij groot zijn, omdat gamen op de telefoon veel batterij kost. Een nieuwe smartphone die aan dat profiel voldoet, is de Samsung Galaxy S22 Plus. Dit is een toptoestel op vele fronten, waaronder het faciliteren van gaming. Daarnaast dient hij overigens ook uitstekend als zakelijke telefoon, deels vanwege dezelfde redenen. Twee vliegen in één klap dus. Hij is vanaf februari op de markt, dus je kunt al gauw de Samsung S22 Plus kopen.

Meer mobiele gaming

Voor zij die knikkend de alinea over vooroordelen over mobiele games gelezen hebben, hebben we een reality check: er worden wereldwijd meer games gespeeld op smartphones dan op pc’s of consoles. Mobiele games zijn, ondanks het feit dat je ze vaak gratis kunt downloaden, verantwoordelijk voor meer dan de helft van de omzet die geboekt wordt in de game industrie. Dat is ook niet helemaal onlogisch, omdat miljarden mensen met een smartphone op zak rondlopen en er minder mensen zijn die een console hebben. Ook bieden mobiele games de mogelijkheid om ieder dood momentje te vullen met het spelen van een game. Je spelcomputer zit in je broekzak en je hebt het spel zo opgestart. De drempel ligt daarom een stuk lager bij mobiele games.

Dit is de 1 bij het artikel: mobiele gaming: inferieur of de toekomst?.

Android games op je computer spelen

Ben je stiekem toch verknocht geraakt aan een game op je Android-smartphone, maar wil je het spel graag op een groter computerscherm kunnen spelen? Met behulp van een Android emulator is dat mogelijk. Hiervoor moet je de applicatie NoxPlayer downloaden op je Windows of MacOS computer. Het is een gratis app die stabiel en snel werkt. Nadat je hem geïnstalleerd hebt, heb je toegang tot de Google Play Store, die je in de Google map vindt. Hier kun je geliefde game downloaden en spelen. De emulator is wel gebaseerd op Android 4.4.2 en 5.1.1, dus mogelijk werken sommige dingen niet. In de meeste gevallen zal de app die je wilt downloaden echter gewoon soepel draaien. Ook op een Apple-computer. Heb je een Chromebook? Dan kun je in steeds meer gevallen zonder emulator Android apps downloaden en gebruiken.

De kans dat een klassieke gamer ooit genoegen gaat nemen met gaming op de smartphone is klein. Maar wie weet welke innovaties de toekomst brengt die het voor hen tóch de moeite waard gaan maken. Niets is onmogelijk en vormt vooral een hele leuke aanvulling, bijvoorbeeld voor onderweg!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.