Skip to content Skip to footer

5 goede redenen om laptops te recyclen

We leven in een wereld waarbij apparatuur de ene dag helemaal up to date is en de andere dag al sterk verouderd. En dat geldt ook voor computers en laptops. We werken er bijna allemaal mee. Een laptop is heel gemakkelijk om ook onderweg zaken te kunnen doen, mails te beantwoorden en meer. Zo benut je bijvoorbeeld een treinreis optimaal. Dankzij de laptop kan je met gemak overal werken. Maar dan wil je wel dat je laptop op-en-top werkt en niet onwijs traag is. Maar lees voordat je je bedrijfslaptops wegdoet eerst even dit artikel. Laptops recyclen is namelijk heel verstandig voor het milieu.

Laptops recyclen: goed voor het milieu

Laptops zijn net even anders dan gewone computers, ze bevatten ook meer schadelijke stoffen als gewone desktop computers. Zo hebben laptops een lithiumaccu en een TFT-scherm met kwik. Dat zit erin, omdat je dan lekker snel op de beeldscherm kan typen en dergelijke. Maar het mag niet zomaar in de natuur terechtkomen. De accu moet door een specialist worden gerecycled. Dat is belangrijke klus. De beeldschermen van de laptop worden ook op een aparte manier gerecycled en vernietigd. Is het mogelijk om nog iets te hergebruiken, dan wordt dat natuurlijk gedaan. Bij IT-recycling worden op dit moment van 85% alle metalen en plastics in laptops opnieuw gebruikt.

Van recycling naar refurbishing

Recyclen kan op meerdere manieren. Is een laptop niet meer te redden, dan wordt deze natuurlijk helemaal vernietigd en gerecycled. Maar soms is het mogelijk om de laptop weer als laptop opnieuw te gebruiken en dan heb je een refurbished laptop. Dit houdt in dat de laptop helemaal schoon is gemaakt van nog aanwezige data (dit gebeurt met recycling natuurlijk ook), stof en vuil. Onderdelen worden indien nodig vervangen en hersteld. Dit levert een soort nieuwe laptop op, die weer een aantal jaren mee kan, tegen een lagere prijs. Oude bedrijfslaptops kunnen zo weer veel anderen blij maken, zoals studenten, startende ondernemers, tieners en iedereen die een nieuwe laptop niet kan veroorloven.

Recycling ruimt op

Het grote probleem met digitaal ondernemen is dat laptops vaak vol gevoelige informatie komen te staan. Hierdoor leg je de laptop vaak liever in een kast dan dat je deze fysiek wegdoet. Het gevolg is dat er allerlei apparatuur stof ligt te verzamelen. Door deze bedrijfslaptops te recyclen creëer je ruimte binnen je onderneming. En zolang je oude apparatuur bewaard blijft het risico van datalekken bestaan, je kan daarom beter de data laten vernietigen en  laptops laten recyclen. Zo hoef je niet bang te zijn dat gevoelige informatie – ook al is dit oud – op straat komt te liggen.
Als je echt helemaal zeker wilt zijn dat de data in je oude laptops vernietigd wordt dan kan je zelfs de harddisks van de laptops bij jou op locatie en onder jouw toezicht laten vernietigen, dit kost wel wat extra, maar zo ben je echt helemaal zeker dat de gevoelige data uit je oude laptops niet de wijde wereld in gaat. 

Oude apparatuur is geld waard

Als ondernemer wil je natuurlijk alles uit je bedrijf halen om succesvol te zijn. Daarbij wil je geen kapitaal vernietigen. En als die oude laptops niet gebruikt worden, dan verdien je er ook niets mee. Wist je dat oude laptops vaak nog best wel wat geld waard zijn? Vooral als je ze in bulk aanbiedt bij een goed recyclebedrijf. Laat eens een bod doen op de laptops en laat ze vervolgens opkopen. Dat past heel goed bij je groen initiatief en dat is ook goed voor je bedrijfsimago.

Groen bedrijfsimago

Je mag best te koop lopen met het feit dat je zo groen mogelijk wilt ondernemen. Het laten recyclen van laptops hoort daar natuurlijk bij. Als je de laptops laat recyclen krijg je er een certificaat van, leuk om op je website of in een blog te zetten! 

Voorwaarden voor recycling

In werkelijk alle laptops kunnen gerecycled worden en soms kun je ze zelfs laten opkopen om opnieuw te laten gebruiken. Maar toch zijn er wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo is het belangrijk dat deze laptops niet veel ouder zijn dan 4 jaar. Deze zijn dan namelijk het geschikt om weer in te zetten als een refurbished laptop. Het opkopen van laptops kan eigenlijk alleen in partijen vanaf ongeveer 20 stuks, dan loont het de moeite. Maar kleinere hoeveelheden kunnen altijd gerecycled worden. Er komt namelijk bij testen en compleet maken voor hergebruik als laptop best wat techniek kijken namelijk. En ja, dat kost natuurlijk ook weer brandstof, stroom en mankracht. Verzamel daarom gerust eens in de ongeveer vier jaar tijd je oude  laptops (als ze maar niet ouder zijn dan dat) en biedt ze aan ter recycling dan wel opkopen. En voor het geld dat je er vaak voor krijgt, kun je weer nieuwe investeringen doen. Wellicht geef je die laptops waar je met plezier mee hebt gewerkt een tweede leven.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.