Skip to content Skip to footer

De meest voorkomende laptopproblemen en hun oplossingen

Problemen met laptops komen in allerlei vormen en soorten, en hebben ook allemaal een andere oplossing. Soms probeer je van alles, maar lukt het je maar niet om het probleem op te lossen. Er zijn een aantal dingen die je eigenlijk altijd aan het begin even moet proberen, want meestal zijn de meest simpele oplossingen al genoeg.

Opnieuw opstarten

Ja, voor vrijwel alle problemen is het simpele herstarten van de laptop al genoeg. Loopt hij bijvoorbeeld vast? Of is hij erg traag? Het herstarten zal al helpen. Ook als de laptop zonder reden erg warm wordt, kan het prettig zijn om hem even opnieuw op te starten. Zorg ervoor dat je, als het kan, wel alles wat belangrijk is eerst opslaat of afrondt. Anders loop je natuurlijk de kans dat je het kwijt bent.

Problemen met de accu?

Een accu kan soms erg lastig doen. Hij laadt bijvoorbeeld niet verder op, valt al uit terwijl hij nog genoeg percentage heeft of loopt enorm snel leeg. Probeer in dit geval eerst om de laptop eerst uit te zetten en hem op die manier op te laden. Werkt dit nog niet? Dan kun je kijken of het ligt aan de lader. Als je denkt dat jouw lader wellicht niet meer werkt, bestel dan een nieuwe Acer oplader voor jouw Acer laptop, of elke andere lader die voor jouw laptop geschikt is. Als dit het probleem niet verhelpt, kun je wellicht kijken naar een nieuwe accu. Kijk goed naar welke accu jouw laptop gebruikt. Voor een HP-laptop kan dit bijvoorbeeld een 756743-001 zijn.

De laptop is traag

In de loop van tijd worden laptops langzamer, maar als hij echt traag wordt is het verstandig om te kijken naar wat hier de oorzaak van is. Vaak is het een goed begin om te kijken naar de harde schijf. Als deze erg vol staat, kan dat al een reden zijn van een traag lopende laptop. Ook kan hij hierdoor erg warm worden, wat er ook voor zal zorgen dat hij traag is. Verder kan een oudere harde schijf sneller langzaam lopen dan een nieuwere of grotere. Heb je een grote SSD, zal hij al automatisch sneller zijn. Is dit niet het probleem? Probeer dan alle programma’s af te sluiten die in de achtergrond bezig zijn. Verwijder dingen die je niet gebruikt, en zorg ook dat applicaties die je niet meer nodig hebt volledig verwijderd worden en dat er niet nog losse bestanden op de laptop rondzwerven.

Lees ook: Laptop weer sneller maken

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.