Skip to content Skip to footer

Wees voorzichtig met social media om inbraak en diefstal te voorkomen

De keerzijde van social media werd andermaal zichtbaar bij de overval op het gezin van PSV-speler Eran Zahavi. Dat beweerde tenminste René van der Gijp in een uitzending van Veronica Inside. Dieven en overvallers kennen volgens de tv-voetbalanalist precies de waarde van dure spullen en speuren het internet af om te zien waar het te stelen is. Behalve er schande van spreken, gaf Gijp wat tips over hoe je voorkomt dat criminelen deze misdaden kunnen plannen.

Overval op gezin Zahavi

De goedlachse Van der Gijp, die als voetballer, spreker en voetbalanalist het nodige fortuin vergaarde, hekelde in het programma al vaker ‘die social media’. Nu heeft hij wel een telefoon abonnement, maar dat gebruikt hij eigenlijk alleen om te bellen en te appen. Bijvoorbeeld met zijn vriend en collega Jan Boskamp tijdens het kijken van een wedstrijd van FC Barcelona.

Bij voorkeur met de woorden ‘Wat een wereldpartij hè, schele!’. Facebook, Twitter of Instagram, daar heeft Van der Gijp het niet op. Zijn maatjes Wim Kieft, Boskamp, Johan Derksen en Hans Kraay jr. zijn er ook nauwelijks op aanwezig of hebben een niet actief account. Voornamelijk omdat ze het maar onzin vinden, maar in Veronica Inside van 10 mei stipte Gijp een belangrijker aspect aan: het risco op een inbraak of overval. Dit naar aanleiding van de overval op PSV-speler Eran Zahavi’s vrouw en kinderen in hun eigen huis.

Oppassen met uitingen op het internet

Van der Gijp, ditmaal serieus: “Ik heb even gekeken op zijn vrouw d’r Instagram, en op z’n eigen Instagram. Toen vond ik een fotootje van zijn vrouw, in Amsterdam. En, kijk, die heeft een Rolexje om van ik denk 40.000 euro. Doe dat niet, weet je, doe dat nou gewoon niet (…). Mijn Rolex was al verkocht, he? Toen hadden ze hem nog niet en had ik hem nog om, hè?” Hij vervolgt: “Dit moet je gewoon zoveel mogelijk vermijden.” En daar heeft deze digitale leek natuurlijk wel een punt.

Je beseft niet altijd hoeveel informatie je het wereldwijde web op slingert, informatie waar anderen misbruik van kunnen maken.

Stoppen met social media?

Niet alleen qua bezittingen kunnen uitingen op sociale media gevolgen hebben, maar ook waar je bent, wat je doet en hoe je je uitspreekt. Als je in je vlog op je dure scooter stapt, is het echt niet louter positieve bewondering die je veroorzaakt. Ook hebberigheid en diefstal. Dit valt niet goed te praten, maar het gebeurt wel. Als je op Twitter roept dat je ook vanuit het mooie Namibië de Nederlandse soap over het hondje van Gordon volgt, denkt een inbreker ‘Hee, die is voorlopig nog niet thuis!’.

Dit is de 1 bij het artikel: wees voorzichtig met social media om inbraak en diefstal te voorkomen.
Inbrekers hebben de tijd om hun slag te slaan als ze weten dat je niet thuis bent.

Het is vaak een koud kunstje om via internet iemands woonadres te achterhalen. Als je een videoclip maakt waarin je op je Fender Stratocaster uit 1967 zit te spelen, ziet één op de zoveel kijkers geen mooie gitaar, maar een zak geld. Het is vervelend, maar zeker iets om rekening mee te houden. Om negatieve gevolgen tegen te gaan, kun je je sociale media-kanalen op privé zetten en alleen mensen toegang geven die je echt kent.

Je kunt ook pas ná je vakantie je vakantiekiekjes posten en dure spullen sowieso niet het internet op slingeren. Is het je te veel gedoe om daar dagelijks op te letten, dan kun je je Instagram en/of andere sociale media-kanalen natuurlijk ook verwijderen.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.