Skip to content Skip to footer

Een wereld met IT

Onze wereld is sinds de uitvinding van het internet radicaal veranderd. In de afgelopen eeuw is technologie ontwikkelt tot een punt dat honderd jaar terug nog utopisch had geleken. Met steeds meer apparaten die op stroom werken is niet alleen de nacht overwonnen, maar kunnen we ook de natuur op iedere mogelijke manier naar onze hand zetten en sinds de uitvinding van het internet kan iedereen op ieder moment een bericht naar de andere kant van de wereld krijgen in een paar seconden. Maar dat alles gaat natuurlijk niet vanzelf en achter al die infrastructuur schuilt een wereld gevuld met mensen die front end developer, of java programmeur zijn.

Grote bedrijven

In de IT wereld zijn er een aantal bedrijven die simpelweg heel erg groot zijn. Denk daarbij aan bedrijven als Apple, of Meta (voorheen Facebook), maar ook een bedrijf als Google, of Twitter. Dit soort bedrijven draaien miljarden omzetten en hebben vele duizenden werknemers. Ze zijn een zeer grote dominante kracht op het internet die veel macht hebben. Ze verzamelen data van iedereen en hoewel ze daar op het moment niet heel veel mee doen afgezien van het personaliseren van advertenties, is dit toch een kwalijke zaak. Deze informatie is namelijk gevoelig en deze informatie laten uitlekken kan leiden tot kwalijke zaken zoals discriminatie, of fraude.

Chinese tech reuzen

Maar de tech wereld is niet alleen groot in de VS, in de Siliconen Vallei, maar ook in het moderne China. Sinds de hervormingen van Deng Xiaoping inmiddels een jaar of 40 terug, is het land een bijna kapitalistische weg in gegaan. De markt werd veel vrijer en heeft ruimte geboden voor grote bedrijven als alibaba en huawei. Dit soort bedrijven zijn inmiddels van enorme omvang en doen mee op min of meer gelijke hoogte. Ook zij verzamelen gegevens. Hier is het probleem misschien wat duidelijker bij, namelijk dat die bedrijven nog altijd banden moeten hebben met de Chinese overheid en onze gegevens zomaar aan de Chinese overheid geven is misschien toch echt niet zo’n geweldig plan.

Regulering

Omdat dit soort praktijken problematisch kunnen uitpakken in de toekomst is het belangrijk dat overheden regels in gaan stellen voor bedrijven omtrent het verzamelen van gegevens. De EU is hier bijvoorbeeld al flink mee bezig geweest. Maar misschien is het ook goed om na te denken over wat hardere straffen voor dit soort bedrijven, zoals een celstraf in plaats van een geldboete.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.