Skip to content Skip to footer

Hoe bepaal je de kwaliteit van een kabel?

Kabels zijn er vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Dit maakt het er niet makkelijker op om een geschikte kabel te vinden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan koop je mogelijk lukraak een kabel. Doe dit nooit en te nimmer, want hierdoor krijg je mogelijk al snel spijt. Je koopt dan mogelijk een kabel van slechte kwaliteit. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom helpen wjj jou een handje. In deze tekst vertellen we je namelijk hoe je bepaalt of een kabel van goede kwaliteit is.

Kijk naar de aanwezigheid van een keurmerk

Ben je op zoek naar een dvi kabel om twee apparaten met elkaar te verbinden? Koop dan niet direct de eerste de beste kabel die je tegenkomt. Doe je dit wel? Verwacht dan niet dat het om een kabel van goede kwaliteit gaat. Dvi kabels kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen. Daarom ben je vast en zeker benieuwd hoe je de goede van de slechte kabels scheidt. Dit kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is door naar de aanwezigheid van een keurmerk te kijken.

Als een kabel van hoogwaardige kwaliteit is, is deze vaak voorzien van het Kabel Keur-keurmerk. Heb je zo’n kabel gevonden? Dan kun je deze over het algemeen zonder problemen kopen. Waarom? Omdat een kabel met Kabel Keur-keurmerk uitvoerig getest is. Zo wordt er onder meer gekeken hoe het zit met de signaaldoorgave van zo’n kabel. Kabels met een keurmerk voldoen hierdoor aan de hoogste eisen, zodat je zeker weet dat je een kwalitatieve kabel in huis haalt.

Van welke fabrikant is de kabel?

Niet iedere kabel heeft een keurmerk. Dit betekent overigens niet per definitie dat het om een kabel van slechte kwaliteit gaat. Nee, want ook kabels zonder keurmerk kunnen van goede kwaliteit zijn. Om te achterhalen of het een hoogwaardige kabel betreft, raden wij je aan om naar de fabrikant te kijken die de kabel gemaakt heeft. Dit staat in ieder geval op de kabel zelf, maar vaak ook op de verpakking. Heb je een kabel gevonden, maar twijfel je aan de kwaliteit? Zoek dan uit of de fabrikant te boek staat als een kwalitatieve producent van kabels. Is dit niet het geval of kun je er weinig tot niets over vinden? Zoek dan verder naar een andere kabel.

Goedkoop is duurkoop

De prijzen van kabels kunnen behoorlijk uiteenlopen. Je kunt bijvoorbeeld al een optische kabel voor een paar euro kopen, maar deze kabel kan ook richting de 20 euro gaan. Omdat het hier om dezelfde soort kabels gaat, neig je mogelijk naar de goedkoopste variant. Toch is dit meestal niet de beste keuze. ‘Goedkoop is duurkoop’ is immers een bekend gezegde. Voor kabels geldt dit ook. Een goedkope kabel is over het algemeen namelijk van mindere kwaliteit dan een duurdere variant. Wil je een kwalitatieve kabel kopen? Tel hier dan liever wat meer geld voor neer.

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.