Skip to content Skip to footer

Help, de nieuwe SamenGezond app: wat nu?

Problemen met de nieuwe app en op zoek naar oplossingen? We bespreken er hier maar liefst 10!

Bijna een maand geleden werd door een update het leven van SamenGezondgebruikers zijn kop gezet. Ineens was in de app alles anders: minder activiteiten, het weekdoel werkt niet meer zoals voorheen en de lay-out is bijna onherkenbaar. Nu het verontwaardigde stof wat is neergedaald vragen we ons af wat er is gebeurd en of de nieuwe SamenGezond app nog meerwaarde biedt.

Vier schermafbeeldingen van verschillende functies uit de nieuwe samengezond app

‘Nu nog leuker en uitdagender’

SamenGezond is een (inmiddels zelfstandig) merk van Menzis. Eerder schreven we al over de succesvolle gezondheidsapp en nu is deze dus vernieuwd. Maar wat zegt de zorgverzeraar zelf over hun vernieuwde gezondheidsplatform? Zij geven aan: “De gratis app van SamenGezond is eenvoudiger, overzichtelijker, persoonlijker en uitdagender geworden. We focussen meer op bewegen en het succesvolle Weekdoel is beter afgestemd op de gebruikers.”

Naar eigen zeggen hebben ze hiervoor goed geluisterd naar ‘deelnemers, zorgprofessionals en gedragsexperts’. Uit de recensies op de App Store en Google Play Store alsook uit persoonlijke bron horen we weinig positieve verhalen, maar wellicht is dit de gewenningsperiode.

De veranderingen in het kort

Vrouw is aan het joggen met bergen en ondergaande zon als achtergrond

Er valt niet omheen te draaien; de gehele app is zowel intern als qua uiterlijk enorm veranderd.

  • Nog maar drie activiteiten bij te houden
  • Alleen nog punten te verdienen met Weekdoel
  • Stappen maken altijd deel uit van het Weekdoel en zijn dus belangrijker geworden
  • Verbeterde stappenteller, maar geen overname stappen door smartwatches
  • Geen externe trackers meer
  • Geen coach of fitscore more
  • In plaats van een in-app-coach nu coachmailings
  • Historie gaat niet verder terug dan 2 weken (inclusief de huidige week)
  • Nieuw: trofeeën en prestaties
  • Donkere modus nu ook beschikbaar

Lees verder voor de belangrijkste veranderingen en onze mening hierover.

Activiteiten, stappen en externe trackers

Om meteen met de deur in huis te vallen: er zijn nog maar drie activiteiten te tracken: namelijk lopen, hardlopen, en fietsen. Wil je iets anders bijhouden? Dan heb je pech. Wat ons tegenvalt is dat hiermee het inclusieve ‘rolstoelrijden’ is vervallen.

Arm met smartwatch om

Daarentegen heeft het team achter SamenGezond de interne stappenteller verbeterd en dit valt goed te merken. Let goed op: stappen die je bijhoudt met een smartwatch worden niet meer overgenomen door de app. Hiermee waren altijd veel problemen, dus wat dat betreft is dit een fijne ontwikkeling. Maar, en dit is een grote maar, als jij je activiteiten bijhoudt met een externe tracker, zoals Fitbit of Strava, dan kom je van een koude kermis thuis na de laatste update. De koppeling met alle externe trackers is niet meer mogelijk.

Twee schermafbeeldingen nieuwe samengezond app van activiteitselectie en weekdoelhistorie

Weekdoel

Waar stappen voorheen een minder prominente plek innamen in de app is dat met de laatste update compleet omgeslagen. Om je Weekdoel te behalen moet je nu een x aantal stappen nemen per dag of week. Als je dit één dag niet lukt, ben je de pineut. Ook heel nadelig voor mindervalide gebruikers. Tenzij je kunstmatig je stappen ophoogt (door bewegingen met je arm) valt voor hen het Weekdoel niet te behalen en daarmee vervalt wellicht ook het nut van de motiverende insteek van de app.

Dit is de 1 bij het artikel: help, de nieuwe samengezond app: wat nu?.


Je zult zien dat ook het lezen van een blogartikel op de website een nieuwe feature is die wordt gebruikt binnen het Weekdoel. Noodzakelijk of nuttig? Mwoah, dat valt te betwisten. Voornamelijk voor deelnemers die nog weinig kennis hebben van bewegen en gezondheid zal dit grote meerwaarde bieden. De rest opent het artikel, scrollt rechtstreeks naar beneden en sluit daarmee het sub-doel af. Het kan ook voorkomen dat er een evenement als onderdeel in het Weekdoel terechtkomt. We hebben dit in de nieuwe app nog niet meegemaakt en zijn benieuwd hoe dit wordt vormgegeven.

Tot slot merkten we dat onze vereiste hoeveelheid minuten bewegen per week snel oploopt. Hoefde ik eerst 40 minuten aan de slag, zit ik nu al op 120. De sprongen zijn groot en daardoor lang niet altijd haalbaar.

Voorbeeld van een vorig evenement van samegezond, genaamd de dagelijkse dertig

Beloningen

De items waarvoor je niet hoeft bij te betalen, zien we steeds meer verdwijnen uit de online winkel van SamenGezond. Het gevolg is dat mensen die voorheen met het Weekdoel Hema- of Coolblue-cadeabonnen spaarden minder gemotiveerd zijn door de vernieuwde app. Je kunt na de update immers nog enkel sparen voor SamenGezondpunten.
Soms zul je een extra motivatiecadeau terugvinden bij je Weekdoel. De makers van de app benoemen ‘bijvoorbeeld exclusieve deelname aan een evenement of prijsvraag, de mogelijkheid om een cadeaubon te bestellen of bijzondere virtuele trofeeën.’ De vraag is of dit genoeg is om gebruikers aan het bewegen te brengen. Wij vragen het ons af.

Prestaties en trofeeën

Een nieuw onderdeel: prestaties en trofeeën. Het is ons niet helemaal duidelijk wat ’trofeeen’ binnen het gezondheidsplatform inhoudt. Als je hier namelijk op klikt, krijg je ‘prestaties’ te zien die je kunt behalen of al hebt behaald. Het volhouden van een reeks Weekdoelen is ook zichtbaar. Maar wanneer sleep je een trofee in de wacht? Of is dit hetzelfde als een prestatiebadge scoren? Het wordt niet helder vanuit de app.

Dit is de 2 bij het artikel: help, de nieuwe samengezond app: wat nu?.

Coach en fitscore

Simpel; de coach en fitscore zijn weg. Het online ondersteunende chatbotje is geheel verdwenen uit de app. Je moet het nu doen met artikelen (aangeprezen in het Weekdoel) of mailcoaches. Die laatsten zijn gericht op een specifiek doel en vormt een reeks e-mails die je helpt bij het bereiken van dat doel. Denk aan tijd-en-balanscoaches of concentratiemailings. Je moet je hiervoor zelf opgeven. De fitscore was niet relevant genoeg meer en de focus ligt nu op de Weekdoelen.

Dit is de 3 bij het artikel: help, de nieuwe samengezond app: wat nu?.

Heeft SamenGezond nog toegevoegde waarde?

Zeker wel, maar niet meer voor iedereen. Het lijkt erop dat SamenGezond zich steeds meer richt op de beoogde doelgroep van mensen met een minder gezonde leefstijl. De mens die weinig beweegt of ongezond eet en je met behulp van de app toch aan de wandel en suikervrije drankjes krijgt. Sport je al veel, eet je al veel groente en fruit? Dan heb je nu mogelijk minder aan de app. Hetzelfde geldt voor gebruikers die sporten met externe trackers. Ook als je mindervalide bent verlies je echt wel voordelen: stappen zul je niet of minder halen en dat betekent automatisch geen beloning door het Weekdoel. Ook het rolstoelrijden is uit de activiteitenlijst.

Vrouw in rolstoel met marathonnummer die meedoet aan een renwedstrijd

Wanneer heb je wel wat aan de vernieuwde versie? Als het je sowieso niet om de beloningen te doen is, bijvoorbeeld. Heb je uit jezelf motivatie genoeg? Dan is de app nog steeds interessant. Maar ook fanatieke deelnemers die specifiek sparen voor bepaalde cadeaus, vouchers en kortingen uit de app kunnen hun lol nog op.

Maar met name de eigenlijke doelgroep, onze minder gezonde medemens die weinig beweegt – die heeft hier het meeste baat bij. Zij zullen sneller uitgedaagd worden tot activiteiten, leren belangrijke informatie over bewegen, voedsel, rust en slaap en hebben een doel om naartoe te werken. Op zich helemaal prima en een nobel streven. Helaas betekent het dat een deel van de gebruikers afscheid zal nemen van SamenGezond. Of je dat erg vindt, is aan jou.

Man eet lachend een hamburger met aan de zijkant wat frietjes

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.