Skip to content Skip to footer

Online ontwerp klaarmaken om te drukken

Je kent het wel, je wilt graag iets bestellen met jouw eigen logo erop omdat je bijvoorbeeld een bedrijf hebt. Hierbij kun je denken aan producten als roll up banners¸ notitieblokken of visitekaartjes. Of je wilt iets bestellen voor in huis, zoals een akoestisch paneel, een behangcirkel of een zitzak. Als je weet wat je wilt bestellen, ga je naar een website als Drukbedrijf.nl en kiest je het juiste product.

Op de site stel je eenvoudig jouw product samen, kies je het aantal en wanneer je ze geleverd wil hebben. Dan komt echter de volgende stap: het ontwerp. Hoe lever je jouw ontwerp zó aan dat de werknemers van Drukbedrijf het in één keer in druk kunnen zetten? Dit werkt voor beide partijen het best en zo weet je zeker dat jouw bestelling op de gewenste datum geleverd wordt. Er is een aantal punten waar je op moet letten bij het opmaken van een drukklaar bestand, hieronder wordt een aantal uitgelicht.

Welk type bestand lever ik aan?

Je kunt verschillende typen bestanden aanleveren, maar drukkers werken het liefst met een PDF. PDF staat voor Portable Document Format, in dit type bestanden kunnen drukkers meteen zien of jouw ontwerp aan de aanlevereisen voldoet. Een PDF bestand kun je opmaken in Adobe programma’s als Illustrator, InDesign of zelfs Photoshop. Je kunt ook gebruikmaken van online programma’s, maar Adobe programma’s worden aangeraden.

Kleuren

Er zijn verschillende kleurprofielen die kunnen worden toegepast in de opmaak, zo kun je kiezen voor het Pantone Matching System, CMYK-kleuren en RGB-kleuren. PMS kleuren vallen binnen een vast systeem met daarin allemaal een eigen code en zijn daardoor altijd hetzelfde. Deze kleuren zullen altijd door elke machine hetzelfde worden gedrukt. CMYK-kleuren zijn een combinatie van de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) en kunnen daardoor op verschillende machines van elkaar verschillen. Daarnaast kan offset en digitaal drukken ook voor verschillen in kleur zorgen. RGB-kleuren zijn de kleuren die alleen op een beeldscherm worden toegepast, deze kleuren worden niet gedrukt op het product. RGB-kleuren kun je heel eenvoudig omzetten naar CMYK-kleuren.

Belangrijk!

Erg belangrijk bij het drukken zijn de snijmarge en veiligheidsmarge. Met een juiste snijmarge voorkom je dat er witte randen om je drukwerk komen. In de opmaak van drukwerk neem je voor papieren drukwerk een snijmarge van 3 mm op in het bestand en voor signing neem je 10 mm op. Veiligheidsmarge houdt in dat je het belangrijke van het ontwerp bij papieren drukwerk 5 mm van de rand af zet en bij signing 10 mm van de rand. Denk bij papieren drukwerk aan folders drukken en bij signing kun je denken aan spandoeken.

Met deze tips weet je zeker dat jouw ontwerp perfect op is gemaakt en in één keer in druk gezet kan worden!

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.