Skip to content Skip to footer

Geld besparen en wereld helpen: app TooGoodToGo

Wil jij geld besparen én het klimaat helpen door voedselverspilling tegen te gaan? Dan hebben wij een goede tip voor je: de app TooGoodToGo is namelijk wat je zoekt. We leggen het uit.

Te goed om weg te doen

Met TooGoodToGo krijg je tegen een schijntje een doos vol boodschappen. Het is een van origine Deense app die inmiddels zijn werk doet in meerdere (grote) Europese steden en dorpen. Het idee: winkels en restaurants hebben vaak eten over wat niet meer gebruikt of verkocht kan worden. In plaats van dit weg te gooien is het beter voor de wereld én jouw portemonnee als jij het in handen krijgt in plaats van de afvalbak.

Wij hebben overigens géén samenwerking met TooGoodToGo maar vinden de app gewoon ideaal!

TooGoodToGo: is het veilig en gezond?

Een keuken met allerlei voedsel op het keukenblad en een oudere man met bril kijkt er tevreden naar. Op de zijkant van het keukenblad staat een papieren tas van toogoodtogo

Zeker. Voedsel dat in de TooGoodToGo-box belandt is niet beschimmeld, vies of verschrompeld. Het is voedsel dat niet meer gebruikt of verkocht kan worden omdat het bijvoorbeeld tegen de houdbaarheidsdatum aan zit maar eigenlijk nog prima is te eten. Het kan ook gaan om (verse) broodjes van de Appie die niet uitverkocht zijn maar waarvan de volgende dag het schap vol moet liggen met nieuwe. Te grote bestellingen voedsel of tegenvallende verkoop. Restaurants die ingrediënten over hebben.

Denk aan vlees, zuivel, gebak, blikken groenten, koekjes, pasta, glutenvrij of vegetarisch eten, smoothies, alcohol, en meer. Eigenlijk van alles dat je in de supermarkt of in eetgelegenheden kan vinden.

Hoe werkt het en hoe bespaar ik geld?

Winkels en restaurants maken een ‘Magic box’. Dit zijn de dozen met voedsel die ze kwijt moeten. Vervolgens hangen ze daar een klein prijskaartje aan, bijvoorbeeld €2,99 of €4,99. In enkele gevallen ligt het bedrag wat hoger maar dan gaat het voornamelijk om alcohol (vooral bier). Ook zie je hoeveel de inhoud van de doos waard is en hoeveel korting je dus krijgt! Je weet niet precies wat je ontvangt maar er staat bij de dozen een algemene uitleg bij van wat je kan verwachten bij die specifieke winkel.

  1. Download je eerst TooGoodToGo op je telefoon. Dat kan bij de Apple App Store of bij de Google Play Store
    • Je kunt je ook aanmelden via hun website maar de app heb je uiteindelijk nodig
  2. Maak een account aan via Meld je aan
  3. Bevestig je e-mailadres via het e-mailtje dat je ontvangt na aanmelding
  4. Vanaf nu kun je aan de slag. Vul je locatie in en kies de radius waarin je wilt zoeken. Je ziet nu welke winkels wat aanbieden en tegen welke prijs.
  5. Betaal via de app en haal de box op. Voordat je een box koopt zie je wanneer je de box die dag kan ophalen. Vrijwel altijd is dit aan het einde van de dag tussen twee tijden in, veelal een tijdsbestek van een half uur tot twee uur.
Dit is de 3 bij het artikel: geld besparen en wereld helpen: app toogoodtogo.

Inloggen en extra opties

Inloggen

  • Om in te loggen op je TooGoodToGo-account kan je kiezen uit drie opties: inloggen met Facebook of je Apple-acount of simpelweg via je e-mailadres.
    • Bij die laatste ontvang je na het invoeren van je mailadres zelf een e-mail met een inlogknop. Klik hierop om het inloggen af te ronden. Dit wordt gedaan uit veiligheidsoverwegingen.

Extra opties TooGoodToGo: (dieet)voorkeuren, ophaaltijden en favorieten

Voer bijvoorbeeld in dat je vegetarisch of veganistisch eet of kies een categorie, zoals maaltijden, boodschappen of brood en gebak. Verander je ophaaltijd van ‘De hele dag’ naar een bepaald tijdbestek. Ook kan je bepaalde winkels opslaan als favoriet en meldingen instellen zodat je direct weet dat er een box beschikbaar is. Doe dit door te kiezen voor Bladeren onderin de menubalk en klik vervolgens op het filtertekentje, de drie streepjes met elk een bolletje erop.
Ik eet vegetarisch maar heb dit toch niet als voorkeur ingesteld. Wie weet heb ik wel een doos met een heleboel producten waar toevallig één stuk boterhamworst in zit. Die geef ik dan wel aan de buurman. De rest houd ik zelf. Zonde om andere producten mis te lopen door mijn voorkeur.

Een jongen en een meisje zitten op een buitenbank met een toogoodtogo-tas tussen hen in waar ze eten uithalen en het meisje heeft een pot met gezonde fruit en groenten in haar hand

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.