Skip to content Skip to footer

26 sneltoetsen voor makkelijk en snel computergebruik

Sneltoetsen zijn een combinatie van toetsen om een bepaalde actie uit te voeren. Ze maken computeren efficiënter en effectiever. Sommige sneltoetsen zijn al vrij bekend maar andere weer iets minder. In elk geval hebben wij hier een lijst voor je samengesteld. Zo kan jij ook makkelijk en snel aan de slag.

Uitleg: hoe werkt onze sneltoetsenlijst?

Sneltoetsen zijn over het algemeen een combinatie van ctrl of alt samen met een cijfer of letter. Bij een Mac gebruik je de cmd-toets in plaats van ctrl. Je drukt de hieronder genoemde toetsen tegelijkertijd in (minus het plusteken). Zie je bijvoorbeeld ‘ctrl + c’ dan druk je ctrl én de letter c samen in. Nogmaals: heb je een Mac? Gebruik dan de cmd-toets ⌘ in plaats van ctrl. Vervang dus ctrl door cmd ⌘ in onderstaande lijst.

De lijst

 • Ctrl + C = kopiëren. Selecteer een tekst en druk vervolgens de sneltoets in. (dus: cmd + c bij een Mac)
 • Ctrl + V = plakken
 • Ctrl + X = knippen. Selecteer een stuk tekst en druk deze combinatie in om te knippen. Daarna kan je Ctrl + V gebruiken om het ergens te plakken! Of je plakt het nergens en dan heb je gewoon een stuk (onnodige) tekst verwijderd
 • Ctrl + Z = actie ongedaan maken/herstel. Heb je bijvoorbeeld een tekst aangepast of wil je naar de vorige url (website) dan kan je met deze sneltoets de actie herstellen. Je kunt hier steeds opnieuw op drukken om wéér een extra stap terug te gaan, bijvoorbeeld naar 3 acties geleden
 • Ctrl + A = alles selecteren. Dit hoeft niet gelijk een hele pagina te zijn of een heel blok tekst. Je kan bijvoorbeeld in de url-balk gaan staan, de sneltoetsen indrukken en je hebt in één keer de hele url geselecteerd. Vervolgens kan je die verwijderen, knippen, plakken, kopieren, en nog meer met de genoemde sneltoetsen in deze lijst
 • Ctrl + S = opslaan. Als er nog niet eerder is opgeslagen krijg je een pop-upscherm om een naam voor je document in te voeren
 • Ctrl + P = printen. Als je hiervoor kiest krijg je het pop-upscherm met printopties
 • Ctrl + B = tekst vetgedrukt maken
 • Ctrl + I = tekst cursief (schuin) maken
 • Ctrl + U = onderstrepen in een tekstdocument zoals Word of Pages. Selecteer de tekst eerst.
Opengeklapt digitaal noteboek waar het toetsenbord goed zichtbaar is als voorbeeld voor sneltoetsen
 • Alt + 5 (Windows) of cmd + shit + X (Mac) = doorhalen in Excel
 • Ctrl + O = bestand openen. Als je dit op een willekeurige pagina indrukt dan opent je bestandenmap zodat je het te openen bestand kan kiezen. Als je al in je bestandenmap zat kan je een document selecteren en ook ‘ctrl + o’ indrukken om het te openen
 • Ctrl + T = nieuw tabblad openen
 • Ctrl + Tab (soms ⇥) = wisselen tussen tabbladen. De ctrl-toets geldt voor zowel Mac als Windows. Dus als uitzondering bij deze sneltoets géén cmd in plaats van ctrl. Druk steeds opnieuw op Ctrl + Tab ⇥ om een tabblad verder te gaan. Je kan de ctrl-toets constant ingedrukt houden maar steeds opnieuw op tab ⇥ klikken om verder te wisselen tussen de tabbladen
 • Alt of Cmd + Tab (soms ⇥) = wisselen tussen actieve, al openstaande, applicaties. Voor Windows gebruik je alt en voor Mac cmd . Je krijgt een pop-upscherm met alle programma’s die open staan. Zo switch je snel van de een naar de ander. Ook hier geldt: je kan alt of cmd constant ingedrukt houden maar steeds opnieuw op tab ⇥ klikken. Laat los om het geselecteerde programma naar voren te halen.
 • Ctrl + W = venster/pagina sluiten
 • Ctrl + H = venster/pagina verbergen
 • Ctrl +, (komma) = voorkeuren van je browser openen
 • Ctrl + Q = stop programma
 • Ctrl + F = woord of zin zoeken op pagina. Bij deze sneltoets opent er onderin beeld een zoekvakje. Typ hier een woord of zin in om te kijken of deze voorkomt op de pagina. Heel handig bij een lang stuk tekst om snel te vinden wat je zoekt.

Zoek je meer sneltoetsen voor Office? Die vind je hier.

Printscreen/screenshot/schermafbeelding Mac en Windows

Dit is de 1 bij het artikel: 26 sneltoetsen voor makkelijk en snel computergebruik.

Mac

Bij een  Mac zijn er verschillende opties. De basis is cmd + shift + ‘5’. Je krijgt dan een vak dat je kan aanpassen in grootte en vorm. Deze sleep je over het gedeelte waarvan je een screenshot wil maken. Ook verschijnt onderin een balk waarin keuzes gemaakt kunnen worden, zoals een screenshot van het gehele scherm.

Weet je al wat je wil? Dan zijn er verschillende directere sneltoetsen.

 • Cmd + shift + ‘3’ is een printscreen van het complete scherm.
 • Met cmd + shift + ‘4’ leg je een gedeelte van je scherm vast. Druk de laatste sneltoetscombinatie in, laat hem los en plaats de nu kruisvormige muisaanwijzer op de plek waar je je schermafbeelding wil beginnen. Sleep over het gebied dat je wil vastleggen en laat los.
 • Nog specifieker? Druk dan wederom cmd + shift + ‘4’ in, laat los en druk op de spatiebalk. Verplaats de camera-aanwijzer naar een venster of een menubalk om het gebied te markeren en klik vervolgens voor een schermafbeelding van dat specifieke venster of de menubalk.

Je schermafbeeldingen worden opgeslagen op je bureaublad met de naam ‘Schermafbeelding [datum] om [tijd].png. Je kunt er een apart mapje voor aanmaken.

Windows

Druk bij een Windows-computer voor de Windows-logotoets + PrtScn-knop (soms heet deze gewoon Print Screen). Heeft je computer geen PrtScn-toets? Gebruik dan Fn + Windows-logotoets  + spatiebalk. Dit geldt ook voor laptops. Door de Windows-logotoets te gebruiken worden je opnames meteen opgeslagen. Wil je dat niet? Dan kan je die toets achterwege laten en simpelweg op PrtScn (of Print Screen) drukken. Schermafbeelding van één venster? Doe dat zo: Alt+Print Screen. Je screenshots vind je terug in de map ‘Schermopnamen’. Deze staat in de map ‘Afbeeldingen’ in de Verkenner.

Speciale sneltoets: euroteken €

We schreven er eerder al een artikel over: voor € zijn verschillende manier. Bij een  Mac is dit: Option-toets (in sommige gevallen ⌥ alt) op je toetsenbord tegelijk indrukken met het cijfer ‘2’. Bij Windows kan dit via Altgr + het nummer ‘5’ of met Ctrl + Alt + nummer ‘5’.

Voor zowel Mac en iPhone of Windows en Android zijn er ook nog andere manieren en deze vind je terug in ons artikel.

Toetsen ctrl c en v als sneltoetsen

Onthouden met geheugensteuntjes

Sommige sneltoetsen zijn makkelijker te onthouden dan andere. Hierbij wat geheugensteuntjes voor enkele van de hierboven genoemde toetsen:

A – All
B – Bold
C Copy
F – Find
H – Hide
I – Italic
M – Minimalise
N – New
O – Open
P – Print
Q – Quit
S – Save
T – Tab
U – Underline
Tab-toets – Tabs (wisselen tusen tabbladen of applicaties)

Dé plek voor tips en uitleg over tech: Windows, Apple, Microsoft Office, DigiD en meer.